ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 27 лютого 2016 р.

Дивні звички відомих письменників
  Не секрет, що багато знаменитих письменників мали схильність до різних дивацтв. Однак для більшості з них ці дивацтва нерідко були невід'ємною частиною професійної діяльності: вони допомагали їм ефективніше і продуктивніше працювати. Деякі літератори вдавалися до вельми незвичайних хитрощів для підвищення працездатності, долаючи муки творчості різними способами. Пропонуємо вам познайомитися з деякими з них. 
   Так, Йоганн-Фрідріх Шиллер не міг працювати, якщо шухляда його письмового столу не була набита гнилими яблуками. На це, до речі, нерідко нарікав Йоганн Вольфганг фон Гете, коли заходив у гості до друга.  Також Шиллер – писав свої драми, тримаючи ноги в кориті з крижаною водою. А ще він працював ночами, щоб уникнути перерв у творчому процесі.
    Любив працювати ночами і французький класик Оноре де Бальзак. Тільки пив він каву, а не лимонад. Рукописи письменника були вкриті слідами від кавових чашок. Завдяки цьому напою, він міг працювати до 48 годин поспіль, однак, швидше за все, кава його і згубила: він помер від хвороби серця.
     На столі драматурга Генріка Ібсена завжди стояв портрет ненависного йому суперника
Августа Стріндберга. На цілком логічні запитання друзів про те, навіщо зберігати портрет конкурента, Ібсен відповідав: "Не можу написати ані рядка, якщо на мене не дивляться ці божевільні очі!".
   Мабуть, найнезвичайніше місце для пошуків натхнення обрав Чарльз Діккенс:  письменник часто  відвідував морги. Там йому ніщо не заважало роздумувати про тлінність буття. Ще одна цікава особливість автора "Олівера Твіста": кожні 50 рядків написаного тексту він запивав ковтком гарячої води. 
     Віктор Гюго писав голим. Але таку поведінку можна легко пояснити: він знімав і ховав свій одяг, щоб обмежити собі можливість виходу на вулицю. Так він міг зосередитись на роботі і закінчити твір у чітко визначені терміни.
   Вільям Фолкнер любив друкувати пальцями ніг, одягнувши взуття на руки. Також він говорив:  "Читайте, читайте, читайте. Читайте все: непотріб, класику, хороші й погані тексти, і слідкуйте, як автори їх творять. Так само, як тесляр, який працює в якості учня і вивчає майстра. Читайте!". 
    Ернест Хемінгуей писав 500 слів на день. Він прокидався рано вранці, щоб встигнути виконати свою норму до настання спеки і творив в тиші і спокої. Незважаючи на те, що письменник був відомий своєю любов'ю до випивки, вранці він не дозволяв собі сідати за книгу у нетверезому стані.
   Стівен Кінг пише по 10 сторінок кожен день без перерви на обід і незалежно від дня тижня. Навіть святкові дні не є для нього винятком. Ця корисна звичка допомогла автору отримати титул неперевершеного Короля Жахів і зробила його найбільш плідним письменником Америки.

середу, 24 лютого 2016 р.

Літературна година 
"Нехай мої струни лунають"
                                                                                 Ти себе Українкою звала
                                                                                 І чи краще знайти ім’я
                                                                                 Тій, що радістю в муках сіяла,
                                                                                 Як вітчизна велика твоя.
                                                                                                                     (М. Рильський)
     25 лютого 2016 р. Україна буде відзначати 145 років від дня народження видатної письменниці, перекладачці та громадської діячки Лесі Українки. Її життєва доля приклад мужності, боротьби, подолання різних життєвих негараздів для кожного з нас. Її творчість гімн Батьківщині та вільній незламній людині. Її постать символ сильної жінки, яке не кориться ні перед якими обставинами.   
     24 лютого 2016 року працівники філії №3 зібралися разом з учнями НВК №7 9-Б класу на літературну годину "Нехай мої струни лунають", щоб віддати шану українській поетесі Лесі Українці. Цілі збірки українських пісень, казок, ігор зібрала письменниця, записала і передала нам у спадщину. Її поезія свідчить про велику любов до рідної землі, вболівання за долю свого народу. 
   На літературній годині пролунали пісні на слова Л. Українки у виконанні учениці ДШМ "РАЙДУГА" Юлія Гриб та її керівника Тетяни Міцель. Крім того, книжкова виставка творів Л. Українки та літератури про неї доповнила літературну годину.

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Література, яка здатна змінити уявлення про нудне читання
 
  Чи можна знайти кращий час для читання хороших книг, як не впродовж навчального року? Діти, зіштовхуючись з першими труднощами шкільного навчання, знаходять розраду в менш вимогливих заняттях та зосереджуються на електронних та відео іграх, проводять час в інтернеті та перед екраном телебачення. Такі заняття не йдуть на користь дітям, адже виснажують нервову систему та призводять часто до агресивної поведінки.
    Для того щоб наші діти та наступні покоління більше часу проводили за читанням, розуміли користь від цього заняття та не нудьгували при самому вигляді книги, ми повинні знати як привернути їхню увагу та стати для них прикладом у читанні. Пропонуємо добірку книг, які здатні змінити уявлення про нудне читання, і полегшити життя батькам, які ламають голову в пошуках цікавого і корисного подарунка.
   Олександра Дорожовець, Надія Дойчева-Бут "Старий будинок"
   Старий будинок – це неодмінно таємниця, іноді навіть містична… Але ті таємниці й та містика, з якою зіткнулася дванадцятирічна Софійка у старому будинку на Тихій вулиці, перевершать усі ваші сподівання! Навдивовижу світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена часточка душі. Олександра Дорожовець створила повість із оригінальним, напрочуд живим і динамічним сюжетом, наповнила свою книгу загадками й інтригами, а завдяки обраному авторкою стилю оповіді ця історія стала цікавою для дітей середнього шкільного віку.
Грицько Григоренко "Королівна-крихітка та Киць-киць" 
 Добра й чуйна Королівна-Крихітка хоче допомогти усім бідним і нещасним. Вона готова віддати їм усе найкоштовніше, що має. Але одного дня, щоб уберегти королівську скарбницю від спустошення, тато-король віддає наказ повиганяти усіх бідолах за ворота королівського палацу. І тоді стається щось неймовірне уві сні до Королівни-Крихітки з’являється добра фея з чарівною Киць-Киць, і починаються справжні дива... Казку взято з повісті Олександри Судовщикової-Косач дружини брата Лесі Українки, яка підписувалася чоловічим ім’ям Грицько Григоренко. Проілюструвала книжку відома американська художниця українського походження Валерiя Соколова, яка присвячує її "Пам’яті коханої бабусі Олександри Коваленко з подякою за "Івасика-Телесика" та інші казки..."

вівторок, 16 лютого 2016 р.

Година пам’яті "Хто вмирає в боротьбі, 
у серцях живе навіки"
   На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, 15 лютого у бібліотеці-філії №3 відбулася година пам’яті "Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки", приурочена пам’яті Героїв Небесної Сотні.
  На захід були запрошені учні 8-А класу ЗОШ №29 та шановний гість – подільський поет, член міської спілки письменників "Поділля" Микола Хоружий, який презентував книгу "Укроп".
 "Це твій доленосний рік, Україно, який ми разом прожили і пережили і який відлунився моїми миттєвими спалахами почуттів, що і склалися в цю збірку", – таким є символічний епіграф Миколи Хоружого до книги "Укроп". У збірку увійшли понад 150 віршів та поема "УКРОП", яка і дала назву книзі.
  Порадували присутніх виступи учнів школи мистецтв "РАЙДУГА" – фольклорний ансамбль "Горина"; подільська поетеса, член Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки Конгресу літераторів України Галина Корицька читала свої нові поетичні твори, а також усі відвідувачі мали змогу переглянути книжково-ілюстровану виставку "У пам’яті Ангелів".

неділю, 14 лютого 2016 р.

Кращі романтичні книги
  Книги про любов написані для того, щоб утілювати найзаповітніші фантазії. Вони – криниця бракуючих емоцій, джерело романтичних ідей. Є серед них історії романтичні та надихаючі, реалістичні та фантастичні, розповіді про силу краси і силі духу, романи про протистояння умів і потяг сердець. Читати про кохання треба завжди, а не тільки до Дня Святого Валентина. Для читача із стажем – це відмінна можливість перевірити свій багаж і усунути пропуски. Пропонуємо вашій увазі 10 книжок, які стануть чудовим подарунком коханим і рідним до 14 лютого.
 Дара Корній "Тому, що ти є"
   Захопливе поєднання містичного та реального! Ніколи не рано закохатися. Сашко з дитсадка марив Оксаною, та вони прожили життя нарізно. Але ніколи не пізно щось змінити. Справжнє кохання ламає всі перешкоди, навіть перемагає смерть. Чи то так здається? Сашко, втративши кохану, заходить у кімнату номер безкінечність і отримує шанс почати все спочатку. Яку дату він обере, щоб виправити минуле: день її весілля чи єдину пристрасну ніч, яку вони провели разом?
 Надія Гуменюк "Коханий волоцюга"
  Вісім повістей про кохання, які пронизують кожне серце, зігрівають добротою і дарують спокій та гармонію. У кожного з нас є історія, переживши яку розумієш, що вже ніколи не будеш таким, як раніше. Книжка це спогади про життя і роздуми про кохання, які допоможуть зрозуміти себе і навчитися пробачати... Він любить дикий присмак мандрів і понад усе цінує волю, але з усіх усюд знову і знову повертається до тієї, яка так і не сказала йому: "Залишся!"... 

четвер, 11 лютого 2016 р.

Адреса: м. Хмельницький
вул. Курчатова 15/1
Бібліотека-філія №3
т. (0382) 55-54-94
e-mail: kmcbs.fil3@gmail.com
сайт: www.cbs.km.ua



Прес-анонс
Година пам’яті
"Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки"

  15 лютого 2016 року об 15.00 в бібліотеці-філії №3 (вул. Курчатова, 15/1, м-н Гречани) відбудеться година пам’яті "Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки", присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні, на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
   У програмі заходу.
   1. Книжково-ілюстративна виставка "У пам’яті Ангелів".
   2. Виступ фольклорного ансамблю "Горина" (школа мистецтв "Райдуга").
 3. Презентація книги подільського поета, члена міської спілки письменників "Поділля" Миколи Хоружого "Укроп".
 4. Презентація творчості подільської поетеси, члена Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки Конгресу літераторів України Галини Корицької.
 5. Українські народні пісні у виконанні вихованців школи мистецтв "Райдуга"
.
   Бібліотека-філія №3 запрошує усіх користувачів відвідати годину пам'яті.

четвер, 4 лютого 2016 р.

Цікаві книги, які читаються 
за одну ніч
  Тримати читача в постійній напрузі та при цьому розповідати по-справжньому гідну історію – мистецтво, яким володіє далеко не кожен письменник. Але існують такі книги, які при невеликому обсязі здатні захопити настільки, що весь світ відходить на другий план.
   Ось добірка таких книг, здатних подарувати Вам цілу ніч (або цілий день) неймовірних вражень і залишити приємний після смак.

 Сергій Бут "Листи з того світу" 
  Андрій, студент-археолог, під час реставрації старовинного склепу знаходить дивну схованку. У ній лист невідомої жінки, яка благає того, хто знайде послання, врятувати її дочку. Хлопець вирішує знайти цю жінку і потрапляє у вир несподіваних та небезпечних пригод... Давній Львів, що оповиває містичним флером і провокує на авантюри. Юний герой, заінтригований загадкою чужої долі. Таємничі листи, ворожка, дивні кроки в порожній квартирі, ланцюг смертей і шалена пристрасть... Усе це пропонує нам у своєму дебютному романі Сергій Бут. Нас очікує страшна й захоплива казка із життя сучасного міста.
 Люко Дашвар "Покров"  
   Події роману відбуваються у ХVII столітті. Один із багатих козацьких старшин зрадив свою дружину. Коханка мала від нього народити дитину. Дружина проклинає свого чоловіка до сьомого коліна. При смерті до нього приходить ворожка. Каже, якщо згадаєш усіх своїх родичів до сьомого коліна, всіх 128 предків, то будеш прощений і твої діти – теж. Він згадує 127 і помирає з іменем своєї коханої. Потім події переносяться у грудень 2013 року, коли країну сколихнули протести проти свавілля влади.