ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 30 липня 2019 р.

Пам'ятники читачам та книгам
Thumbnail Image 1
  Нікого не здивуєш пам’ятниками визначних письменників, тож спробуємо порадувати ваші очі пам’ятниками та скульптурами читачам та книгам. Сайт Вooxters підібрав найяскравіші! Оця босонога красунечка прикрашає собою м. Крайстчерч у Новій Зеландії.  
  А ця скульптура в Китаї наглядно демонструє вагу знань.
  Дуже символічним є пам’ятник "Читач" в Єревані – на перший погляд просто стопка книг, насправді ж це сходи, верхня частина яких – це крісло, посісти місце в якому може будь-який  відвідувач. Над кріслом встановлена лампа, яка, за задумом автора, символізує Читача – "Світлу голову", схилену над книгою.
     
  Не віскі та стріляниною єдиними. Такого висновку можна дійти, споглядаючи цього заглибленого у читання ковбою з Техасу.
  У маленькому містечку Уеллс (Англія), можна натрапити на паркові скульптури "читаючих" середньовічних матрон, що витончено розташувалися на лавках міського парку.
  
  Для багатьох авторів, які працюють у жанрі міської скульптури, книга і людина, яка читає, асоціюється зі студентством. Приклади подібної творчості в різних країнах багато в чому збігаються. Наприклад, у Гомелі (Білорусь) біля державного університету імені Ф. Скорини з'явилася кам'яна студентка, яка читає, їсть яблуко і задивляється на перехожих.
  А це кам'яні київські студенти, які, схоже, готуються до іспитів.
 
  У місті Льовен (Бельгія) студент-читач настільки перезаймався в ніч перед іспитом, що змушений поливати себе кока-колою. 
 
  А цей своєрідний пам’ятник Читачу встановлений в Сінгапурі.
  
  Пам’ятник дівчинці, що читає, в Мадриді відображає світ фантазій, в який переносять книги. Насправді, це символ інтелектуального навчання жінок, присвячений Кларі Кампоаор, активістки за права жінок (це мабуть ім’я Клара зобов’язує).   
  Оригінальний пам'ятник Читачу примушує шукати сенс та трактувати символи і абстракції відвідувачів німецького міста Дармштадт.
  А що ви побачите у цій гротескній композиції "Незважаючи на історію"? Цей пам’ятник книзі встановлений у Лондоні.
  Ось ще чудернацька скульптура на острові Мавп у Китаї. Зверніть увагу, на чому сидить цей шимпанзе.
  Схожий задум – такий собі "ботан" з величезною головою на стопці книг в Кореї. Очевидно, що на відміну від мавпи, він таки прочитав усі ці книжки.
   Є й такі читачі – ця витончена статуя з парку в чеському місті Рожнові.
  Отже, як бачите, поціновувачі книг є в усіх куточках планети. Читаймо разом.