ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділя, 8 серпня 2021 р.

 8 ранкових помилок, 
які псують робочий день
За відсутність правил внутрішнього трудового розпорядку передбачена  відповідальність | Межівська селищна рада 
  Перші 10 хвилин робочого дня впливають на нашу ефективність протягом наступних 8 годин. Розбираємося, чого не потрібно робити вранці для збереження продуктивності впродовж усього дня. Якщо ми ледь не запізнилися і, з’явившись нарешті на робочому місці, одразу ж безсистемно зависли в переповненій поштовій скриньці, сфокусуватися на чомусь корисному стане непросто.
  Uamodna
Приходити на роботу чітко до початку робочого дняПриходити на роботу чітко до початку робочого дня 
  Ви можете зіпсувати свій робочий день ще до того, як він почався. Згідно з дослідженнями, керівництво віддає перевагу "жайворонкам" і насправді має властивість помічати тих, хто з'являється в офісі пізніше за інших. Зауважте, не запізнюється, а просто приходить трохи пізніше за інших. Безпомилково визначаючи таких людей, керівники схильні давати їм більш низькі оцінки, ніж ті заслуговують, просто тому, що вони потрапляють в їхнє поле зору не в найкращий час. А ті, хто приходить на роботу раніше, навпаки, автоматично визнаються найбільш свідомими співробітниками і вище цінуються, незалежно від результатів їх праці.
Зберігати мовчання
 Зберігати мовчання 
  Похапцем хапатися за роботу, ігноруючи присутніх, – погана стратегія, котра не дасть вам ніяких бонусів. Набагато продуктивніше витратити дорогоцінний час, щоб привітати колег. Окрім дотримання правил етикету, це допоможе налаштуватися з ними на одну хвилю, особливо якщо ви прийшли в офіс пізніше за інших. Зовсім неприпустимо пропускати вітання, якщо ви керівник. Буркнути собі під ніс "всім привіт" – теж не кращий варіант, навіть якщо ви закоренілий соціопат. Ваші співробітники – ваша команда, і ви повинні хоча б робити вигляд, що вам не все одно, в іншому випадку ви ризикуєте втратити їхню лояльність і навіть повагу, які не замінить ніяка компетентність і ніякі навички з управління складними системами.
Пити каву до 9.30
 Пити каву до 9.30 
  Ранкова кава – справа свята, і в цій офісній звичці немає нічого поганого, якщо ваш робочий день починається о 10 ранку. Останні дослідження впливу кави на людський організм вказують на те, що найкращий час для того, щоб попити кави, настає після 9.30. Але не раніше. Це пов’язано з рівнем кортизолу – "гормону стресу", що регулює в тому числі рівень нашої енергії. У більшості людей рівень кортизолу в крові досягає піку з 8 до 9 години ранку. Тому, якщо ви починаєте працювати о 9 ранку або раніше, перенесіть свою першу перерву на каву на пізніше, коли ваш організм дійсно матиме потребу дозаправки енергією. 
Відповідати на кожен email
 Відповідати на кожен email 
  Не встигли сісти в крісло і включити комп’ютер, як одразу ж одержимо кидаєтеся розбирати все, що звалилося на "Вхідні" за ніч? А ось і даремно. Буде набагато краще, якщо ви витратите перші 10 хвилин свого робочого дня на швидке "сканування" і оцінку вхідної кореспонденції на предмет її важливості. Такий підхід допоможе вам визначити пріоритети і зрозуміти, чи є в пошті що-небудь термінове. Крім того, ви складете план, як і коли відповідати на інші листи.
Братися за роботу без чіткого плану дійБратися за роботу без чіткого плану дій 
  Не плануєте скрупульозно свою щоденну роботу тому, що вам здається, що там нічого планувати, або тому, що ви впевнені у своєму почутті часу? Швидше за все, ви витрачаєте час даремно, перескакуючи з однієї справи на іншу і в результаті не встигаючи вирішити найбільш пріоритетні завдання. Перед тим як взятися за роботу, переконайтеся, що у вас є чітке розуміння того, що потрібно зробити в першу чергу. Крім того, не забудьте подивитися в календар. У іншому випадку ви ризикуєте бути спійманим зненацька повідомленням про давно заплановану нараду, до якої ви забули підготуватися, тому що героїчно боролися з квартальним звітом.
Багатозадачність
 Багатозадачність 
  Жахлива новина для всіх, хто вірить, що може робити кілька справ одночасно: кілька справ одночасно без шкоди для власного розуму і якості виконуваної роботи можуть робити тільки 2% населення цієї планети. Бажання почати робити якомога більше справ, поки є сили, виникає досить часто. Придушіть це бажання і в перші хвилини вашого робочого дня, після того як ви склали чіткий план дій на сьогодні, почніть робити щось одне. 
Негативні думки
 Негативні думки 
  Можливо, вам наступили на ногу в метро, або ви у нестямі від злості після двох годин стояння у заторі дорогою на роботу, або ви посварилися з батьками, або панічно боїтеся скорочення – викиньте це з голови на деякий час. Не давайте негативним переживанням псувати вам ще й кар’єру. Фахівці вважають набагато більш продуктивним відкласти свої негативні думки і образи в окрему "скриньку" і повернутися до них, якщо це необхідно, пізніше.  
Відмова від рутини
  Відмова від рутини  
  Людські ресурси обмежені, тому витрачати їх потрібно економно. Якщо ви витратите весь початок дня на спроби вирішити, за що ж все-таки взятися в першу чергу: розібрати пошту, або попити кави, або, можливо, відразу почати з квартального звіту, – до моменту, коли ви нарешті цим займетеся, ви вже втомитеся. Рутина сприймається нами скоріше в негативному контексті, як щось нудне і одноманітне. Але проходження щоденної рутини допомагає нашому мозку використовувати "автоматичний режим" там, де немає необхідності в прийнятті складних рішень, і заощадити енергію, яка стане в нагоді там, де ці рішення потрібні.
  Тому складіть собі розклад, уникаючи перерахованих тут помилок, і дотримуйтесь його, економлячи свою енергію і підвищуючи продуктивність.