ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

 З ДНЕМ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ!
 Сьогодні ми відзначаємо одне з найважливіших свят для нашої держави – День Конституції України. Це свято є символом нашої незалежності, свободи і демократичного розвитку. Конституція України, прийнята 28 червня 1996 року, стала фундаментом нашої державності та правової системи, закріпивши основні права і свободи громадян, визначивши структуру та повноваження органів влади. 
 У сучасних умовах війни роль Конституції України стає ще більш значущою. Вона є правовим щитом, що захищає наші права навіть у найскладніші часи. Конституція забезпечує стабільність та правопорядок, допомагає нам зберігати єдність та спрямовує нашу боротьбу за справедливість та мир. Вона є основою для міжнародної підтримки, яку ми отримуємо, і допомагає показати світу, що Україна – це правова держава, яка вірна своїм демократичним принципам.
 Завдяки Конституції ми маємо міцну основу для подолання сучасних викликів. Незважаючи на всі труднощі, ми залишаємося єдиними, сильними та рішучими у своїй боротьбі. Кожен з нас, від маленької дитини до дорослої особистості, вносить свій вклад у майбутнє нашої країни. І саме Конституція об’єднує нас у цьому прагненні.
 Нехай наша віра в правду і справедливість надихає нас на нові перемоги. Слава Україні!

четвер, 27 червня 2024 р.

 Інститут книги створив мапу книгарень України
 Під час війни загострилися питання самоідентифікації, посилився інтерес українців до власної культури, і зокрема, до літератури. Українцям дуже потрібні місця, де вони можуть отримати доступ до найновіших книжок і почути голоси найрізноманітніших авторів — українською. Є й інший бік медалі  українська книжка потребує видимості, український книжковий ринок  підтримки та уваги читача, аби розвиватися.
 Український інститут книги створив інтерактивну мапу книгарень України, щоби популяризувати читання й наблизити книги до читача. Мапа доступна за посиланням.
 Станом на сьогодні на мапу нанесли більше 450 книгарень, але її хочуть доповнювати. Тому просять українців надсилати інформацію про ще не позначені книгарні на електронну пошту vira.karasjova@ubi.org.ua (у темі листа варто зазначати "Інтерактивна мапа").
 Мапа книгарень – лише перший шар. Пізніше це буде карта книжкової системи України. "Найближчим часом" туди додадуть шари з літературними музеями й книжковими фестивалями.
 Над мапою працювала студентка інституту філології КНУ імені Шевченка Катерина Плевако під керівництвом фахівчині Інституту книги Віри Карасьової.

вівторок, 25 червня 2024 р.

 Чим зайняти дитину на канікулах?
 З появою в кожному домі комп’ютера з безлімітним інтернетом та смартфонів у кожного члена сім’ї  змінилось і ставлення до вільного часу. Діти рідше просять відвести їх на якесь заняття чи поїхати кудись відпочити, а натомість обирають провести час перед екраном. Батькам така тенденція лише на руку  адже за роботою нема коли влаштовувати літній розпорядок дітям.
 Але якщо все ж батьки хочуть, щоби літо в дитини вийшло різноманітним та, навіть корисним, слід попіклуватися про те, чим відволікти її від смартфона. Знайти, чим можна зайнятися разом, коли ви повернетесь із роботи, та що вигадати, коли треба відлучитися до інших справ. Ми зробили добірку декількох ідей занять під час канікул: з батьками, самостійних вдома та з відвідуванням гуртків:
Чим можна зайняти дитину вдома
 1. Спорт, яким можна зайнятися біля дому. Купити м’яч, ракетки для тенісу чи інший інвентар  і дитині вже буде цікавіше проводити час на вулиці. А якщо купити велосипед чи поставити у дворі надувний басейн, то смартфон впевнено відійде на другий план.
 2. Навчити готувати прості страви. Коли ви готуєте щось вдома  залучайте дитину також вчитися кулінарній справі. Можна приготувати разом печиво чи прості канапки, які вона потім може зробити самостійно. Заняття цікаве й у житті знадобиться.
 3. Творчі заняття, якими можна зайнятися вдома. Папір та фарби, деталі для створення колажів чи ліплення з полімерної глини, музичний інструмент 
тут уже треба радитися особисто з дитиною.
 
4. Влаштовуйте вечірній перегляд кіно та сімейні вечері. Такі прості сімейні традиції не дозволяють віддалитися одне від одного, навіть якщо ви щодня зайняті роботою. Перегляд фільму займе 1-2 години, ще 30-40 хвилин вечеря разом за столом. Можна це поєднати, якщо любите вечеряти за переглядом фільмів. Але якщо вибирати кіно та меню на вечерю разом 
діти також зацікавляться та полюблять такі традиції.
Чим можна зайняти дитину на гуртках:
 Не завжди є можливість залишати дитину вдома, коли батьки на роботі. У такому разі на допомогу прийдуть гуртки, які можна знайти у вашому районі міста. Навіть вибрати одразу два різних заняття, щоби дитина більше часу провела з користю, якщо бюджет дозволяє:
 5. Активні заняття: танці, плавання, бойові мистецтва тощо. Звісно, вибирати серед них треба дозволити дитині. Не варто віддавати дівчинку на танці, якщо її цікавлять бойові мистецтва, а хлопчика на бойові  коли він хоче на плавання. Заняття пройдуть із користю, тільки якщо зацікавлять дитину.
6. Творчі навички: музика, фотографія, малювання, гончарство 
тут теж вибір за дитиною, та дивлячись на те, які гуртки є в потрібному районі.
 7. Пласт чи подібні організації. Відпочинок на свіжому повітрі, корисні навички, пізнавальні розваги. Діти вчаться орієнтуватись у місцевості за мапами, розрізняти рослини, розпалювати багаття тощо. Вони не тільки проводять час весело та покращують фізичний розвиток, але й дають знання, які знадобляться в житті.
Як провести час разом на вихідних:
 Коли є цілі вихідні, можна планувати більш тривалі розваги якомога далі від дому.
 8. Відправитися на пікнік у парк. Пограти з м’ячем, влаштувати барбекю, взяти із собою настільні ігри. Такий відпочинок можна вмістити й у першу половину дня, щоби потім мати час на інші справи.
 9. Винайняти будинок біля озера 
на день чи два. Можна позасмагати, приготувати щось на грилі, порибалити та зустріти захід сонця. Якщо немає змоги взяти відпустку  такі вихідні компенсують дітям відпочинок на природі.
 10. З наметами на природу. Також можна вкластись у 2-3 дні. Поїхати до підніжжя гір, на озеро чи просто в ліс 
як зручніше. Смажити зефір на вогні та запікати картоплю у фользі, розповідати цікаві історії біля вогнища. Збирати квіти чи просто влаштувати пішу прогулянку  на природі завжди знайдеться чим зайнятись. А ночівля в наметах дітей завжди захоплює більше, ніж у будиночках чи готелях.
 Також, можна урізноманітнити літній відпочинок поїздкою в гості до бабусі з дідусем. Організувати дитині самостійний відпочинок у таборі з однолітками. Але важливо між цим також проводити час разом, а не віддавати ці обов’язки на все літо комусь іншому. Якщо поєднати декілька варіантів із цього списку 
можна влаштувати дитині дійсно круті літні канікули.\ Джерело: ВСВІТІ

середа, 19 червня 2024 р.

 Книги в сучасному інтер'єрі
 Паперові книжки, навіть при умові використання електронних аналогів, не здадуть своїх позицій ніколи. Бо це  про затишок, тактильні відчуття та відпочинок. Зараз вже не зустрінеш у кожному домі велику бібліотеку, як колись, проте книжки вдома є майже у кожного. І чим більше обсяг колекції, тим частіше виникає питання про зберігання книжок у сучасному інтер’єрі. Перше, що приходить на думку  це, звісно, шафа. Проте не кожна шафа підійде під сучасний інтер’єр і доволі часто таке рішення виглядає громіздко. Ще більше питань виникає у невеликих оселях. В той же час є багато способів перетворити зберігання книжок у прикрасу інтер’єру. Ми зібрали 25 ідей зберігання книжок для вашого натхнення.
 Спосіб зберігання книжок в оселі залежить, у першу чергу, від кількості вашого літературного надбання.
 1. Традиційні стелажі. Якщо у вас дуже багато книг, вам підійдуть стелажі. Вони можуть бути навіть на всю стіну. Щоб вигляд не був перенавантаженим, чергуйте книги із декором та вільними плямами.
 2. Діагоналі. Замінити звичайні полиці зможуть діагональні, які виглядають дуже ефектно.

 3. Креативні стелажі. Не обов’язково зупинятися на звичайних стелажах  зробити можна майже будь-яку форму. Це буде і місце для зберігання, і прикраса інтер’єру.

пʼятниця, 14 червня 2024 р.

 У пошуках скарбів
 Літо – час пригод та незабутніх вражень, особливо для маленьких дослідників. 14 червня працівниці бібліотек-філій №3 та №10 організували для пришкільного табору НВК № 6 захопливе піратське паті під назвою "У пошуках скарбів". Це яскраве та веселе дійство стало справжньою пригодою для дітей, які мали змогу зануритися у світ піратських пригод та випробувань.
 Для учасників було підготовлено п’ять островів, кожен з яких мав свої завдання:
 • Острів Піратів;
 • Острів Пісень;
 • Острів Сміху;
 • Острів Загадковий;
 • Острів Танцювальний.
 Діти мандрували від острова до острова, виконуючи різноманітні завдання: відгадували загадки, вікторини, танцювали, співали та збирали піастри за старання та правильні відповіді. Кожен представник острова був тематично одягнутий, що додавало особливого колориту події. 
 Захід пройшов у теплій та дружній атмосфері. Діти активно брали участь у всіх конкурсах, допомагали один одному та раділи своїм успіхам. Кожен учасник відчував себе справжнім піратом, здатним на великі подвиги та пригоди.На завершення всі отримати скарби у вигляді солодкого смаколика.

пʼятниця, 7 червня 2024 р.

 Літні розмови про книги
 7 червня на майданчику "Сонечко", що знаходиться поблизу книгозбірні №3, бібліотечні працівниці організували для дітвори захід "Літо в країні див".
 Бібліотекарки показали діткам найцікавіші книги, котрі мають великий попит серед маленьких читайликів бібліотеки. Учасники змогли взяти до рук видання, погортати, роздивитися ілюстрації та почитати.
 Потім усі разом вибрали історію, котра найбільше їх зацікавила. Її зачитала дітям працівниця бібліотеки. Опісля розмовляли про вчинки героїв, їхню доцільність та те, як би вчинили учасники заходу на місці цих героїв.
 Насамкінець дітвору запросили до бібліотеки. Організаторки кажуть, що подібні заходи на свіжому повітрі, у невимушеній розмові, дуже подобаються дітям. Важливо нагадувати, що літо з книгою може бути цікавим і корисним, що книги на полицях і влітку чекають на прочитання.

середа, 5 червня 2024 р.

 5 книг, що навчать 
дітей екомислення
 З 1972 року щорічно у всьому світі 5 червня відзначається Всесвітній день навколишнього середовища. Він нагадує людству про необхідність збереження природи та довкілля, про припинення неекологічної діяльності.  В Україні цей день стає особливо актуальним. Адже попри такі проблеми як то забруднення довкілля, перенаселення планети та глобальне потепління, збройна російська агресія спричинила в нашій країні додаткове забруднення екосистеми. До того ж внаслідок війни на території України утворюється велика кількість небезпечних відходів, що потенційно загрожують як здоров’ю людей, так і навколишньому середовищу в майбутньому.
 Спостерігаючи, граючись, розмовляючи й розмірковуючи разом із дитиною, важливо звертати увагу на те, як дбайливо використовувати природні ресурси та робити свій внесок у боротьбу зі зміною клімату. Допоможуть в цьому й книжки. Ми підібрали 5 книг, що допоможуть м’яко і в цікавий спосіб закласти первинні екологічні установки на все подальше життя.
  Womo
 Лолл Кірбі 
"Я можу врятувати планету"
 Як дитина може врятувати планету? Наприклад, прочитавши цю книжку. Тут уміщено розповіді про дванадцятьох школярів-екоактивістів з усього світу, які мотивують не лише дітей, але й дорослих. Герої книжки свідомі, небайдужі, вигадливі, тож роблять усе можливе для збереження довкілля. Хтось захищає носорогів в Африці, хтось прибирає узбережжя в Австралії, а хтось компостує сміття в Україні.
 Активний відпочинок дітвори
 4 червня на літньому майданчику поблизу книгозбірні №3 бібліотечні працівниці організували свято-забаву "Хай війни стихають від сміху дитини".
 Учасниками стала дітвора, що у цей час знаходилася на території майданчика. Захід був незвичайним, адже дітей розважали казкові герої 
Метелик та Сонечко.
 На початку свята Метелик розповіла про книгу та її важливість у житті людини. Герої привітали діток з літніми канікулами і виконали веселу руханку.
 Потім Метелик та Сонечко влаштували для дітвори різноманітні активності: конкурси, ігри та інше. За участь в котрих діти отримували подаруночки, солодощі та повітряні кульки.
 На завершення свята герої подарували дітворі бульбашкове шоу та побажали сонячних і чудових канікул, запрошували до бібліотеки. А ще охочі змогли зробити цікаві світлини з казковими ведучими та погомоніти.