ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 3 листопада 2013 р.

Десять ідей, які з’явилися в книгах, і тільки потім були реалізовані в життя

 
   У світі існує як мінімум десяток речей, які спершу так чи інакше були описані в книгах, і тільки потім з’явилися в реальному житті. Ми пропонуємо ознайомитися з топ-10:
   1. Навушники-"крапельки". Є повсякденним предметом житті будь-якого підлітка, та й не тільки, сучасні навушники-"крапельки" у вигляді ідеї з’явилися у відомій книзі фантаста Рея Бредбері – "451 градус за Фаренгейтом". У главі "Вогнище і саламандра" він так описав сучасний гаджет. Роман був написаний письменником у 1950 році, а вперше побачив світ у 1953 році від "головних мікрофонів" – навушників того часу до описаних було дуже далеко. 
  2. Атомна бомба. Авторство даного словосполучення належить англійському письменникові фантасту Герберту Уеллсу, вперше воно з’явилося на сторінках його науково-фантастичного роману "Звільнений світ", опублікованого в 1914 році. І це – за двадцять років до того, як подружжя Жоліо-Кюрі доповіли Французькій академії наук про отримання радіаційних атомів фосфору. Досвід ліг в основу винаходу атомної бомби, вперше застосованої в кінці Другої світової війни в 1945 році.
    3. Дедуктивний та інші методи розкриття злочинів. У своїх оповіданнях про Шерлока Холмса Артур Конан Дойль описав багато методів,що використовуються в криміналістиці, які на час публікації книги ще не були невідомі поліції. Наприклад такі описані в книзі методи розшуку, як збір недопалків і попелу сигарет, ідентифікація друкарських машинок і роздивляння в лупу слідів на місці події. Надалі поліцейські взяли на озброєння і багато інших методів великого Холмса.
 4. Схема відмивання грошей. Геніальна злочинна схема була представлена в "Мертвих душах" Гоголя. Головний герой поеми Павло Іванович Чичиков, скуповуючи душі, не існуючі душі за фактом, але зафіксовані на папері, поклав основу сучасній практиці "лівих" замовлень підрядним фірмам, в якій за тією ж схемою оплата проводиться за роботу, виконану тільки за документами.
  5. Рекламна гра слів. Віктор Пелевін у "Generation П" вперше протиставив російський квас популярній кока-колі, в результаті чого народився новий бренд "Нікола" зі слоганом "Не кола для Ніколи!". І як не дивно, згодом прилавках магазинів дійсно з’явилась така марка.
    6. Бійцівський клуб. У знаменитому "Бійцівському клубі" Чака Паланіка однойменна організація стає місцем, де за допомогою чесної бійки люди можуть виплеснути свої емоції. Ідея подібного клубу стала настільки потрібною і популярною, що після екранізації твору у багатьох містах світу з’явилися його підпільні аналоги. І сьогодні вони все ще існують.
    7. Підводний човен. У 1869 році в романі "20 000 льє під водою" Жюль Верн зробив опис певного типу суден – підводний човен. В ті часи ідея корабля,що міг плавати під водою тільки зароджувалася і його "Наутілус" став втіленням технічного прогресу. Це ім’я набуло популярності, а Жюля Верна почали називати "батьком підводних човнів". І зараз в честь "Наутілуса" називають комп’ютери, електронні прилади, космічні апарати, а також рок-групи, ресторани, готелі, спортивні клуби та ін
    8. Ідея надлюдини. Ідею "надлюдини" у творі "Так казав Заратустра" розкрив німецький філософ Фрідріх Ніцше. Відповідно до цієї ідеї, люди були не «вінцем творіння», а лише провідниками до вищої раси надлюдей. Ця думка в подальшому активно використовувалася Адольфом Гітлером в створенні фашистської філософії, згідно якої такої вищою расою була арійська.
    9. Легальні лохотрони. Автори "Аскетской России" – Артем Сенаторів і Олег Логвінов – у своїй книзі описали звичайні автомати поповнення рахунку мобільних телефонів, які пропонували оригінальну послугу. Після внесення коштів, на екрані пристрою з’являлася пропозиція зіграти в гру "парне-непарне". У разі виграшу, внесена сума подвоювалася, програш призводив до втрати всіх грошей. Азартні гравці "спускали" всі гроші. Ідея проведення таких автоматів в реальність насправді обговорювалася, але через законодавчого обмеження грального бізнесу в країні швидко зійшла нанівець.
   10. "Шаховий парадокс". У романі "Полудень, XXII століття" братів Стругацьких згадується метод, що дозволяв зняти "копії" мозку і побудувати його математичну модель, він носив назву – система "Каспар-Карпова". Дивно те, що повість була опублікована в 1962 році, коли шахісту Анатолію Карпову було тільки 11 років, а Гаррі Каспаров взагалі ще не народився.