ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 10 вересня 2016 р.

7 книжок для тих, хто прагне 
бути грамотним
 8 вересня ми святкуємо Міжнародний день грамотності. Починаючи з 1966 р. ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності. Для поціновувачів книжок це досить важливе свято. Тому пропонуємо цікаві видання, які допоможуть стати грамотнішими й поглибити знання в царині гуманітарних наук.
Володимир Селезньов "Мовні війни" 
 Сьогодні часто тиражується твердження, що нібито українська мова зіпсована польськими та "галицькими" словами. На цьому часто-густо спекулюють люди, далекі не тільки від лінгвістики, але й взагалі від науки. Але чи так вже суттєво вплинула польська мова на українську? Скільки полонізмів та інших запозичень насправді містить українська мова? Взагалі, чи шкідливі запозичення, і як справді вибудовують взаємодії між різними мовами? У книжці вперше комплексно розглянуто ці та інші мовні питання і спростовується міф про "зіпсованість" української мови полонізмами, "галицизмами", неологізмами тощо.
Тарас Береза та ін. Словник "Мова – не калька"
 Сучасний словник гарної української мови "Мова не калька" розкриває велич і красу рідної мови. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному словниковому запасу сучасних українців. У словнику опрацьовано понад 20 000 проблемних слів та висловів, украй потрібних для збереження мовної культури кожного українця. 
Тарас Береза "Гарна мова одним словом…"
 Словник вишуканої української мови данина великій мовній спадщині, яку у різні часи з нами щедро розділяли майстри художнього пера. Автор опрацював кращі твори української та світової літератури, вибрані уривки з яких слугують докладними ілюстраціями до цього видання. Понад 1500 словникових одиниць дозволяють користувачам поглибити знання рідної мови, збагатити активний словниковий запас, розмовляти і писати українською мовою якнайвишуканіше. 

 Ольга Уліщенко "Мова чудова"
 Це довідник, який демонструє розмаїття та велич української мови. Посібник рекомендований для використання в навчально-виховному процесі. Довідник знайомить читача з синонімами, омонімами, паронімами, антонімами, що охоплюють усі  частини мови. У кожному розділі доступно й наочно, за допомогою роз’яснень та ілюстрацій, подається правильне вживання лексем, у яких носії мови найчастіше роблять помилки. Усі вони супроводжуються прикладами. Родзинками видання є рубрики: "Антисуржикові сторінки", "Цікаві факти", "Швидка допомога" тощо.
 Клименко Н., та ін. "Українська легко! (інфографіка)"
 Спільно з інтернет-ресурсом "Мова ДНК нації" у КСД видали книжку, яка допоможе опанувати українську мову й позбутися русизмів і кальок в нашому мовленні. В ній наочно за допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Це книжка для тих, хто: спілкується українською і хоче вдосконалити свої знання; прагне запобігти помилковому слововживанню; бажає дізнатися нові фразеологізми й синоніми; намагається уникнути вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів. У цьому вам допоможуть наочні ілюстрації зі стислими правилами, прикладами вживання і корисні статті.
 Іван Вихованець "Розмовляймо українською"
 У цій книжці йдеться про культуру української мови, типові вади усного і писемного мовлення. У ста десятьох мовознавчих етюдах подано поради стосовно вибору слів, морфологічних форм, синтаксичних конструкцій, словесного наголосу, стилістичних варіантів для найкращого висловлення думки. Шанувальникам рідного слова, журналістам, науковцям, редакторам, учителям, студентам і учням усім, хто дбає про культуру української мови. 
Тетяна Дорошенко, Ірина Череп "Сучасний український правопис" 
 У довіднику подаються основні відомості з фонетики, графіки та граматики сучасної української мови, а також головні правила орфографії, синтаксису і пунктуації згідно з останніми змінами й доповненнями українського правопису. Теоретичний матеріал проілюстрований численними прикладами, довідкові положення доповнюються таблицями, важчі для засвоєння моменти актуалізуються спеціальним знаком привернення уваги, винятки з правил чітко окреслюються.