ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 30 липня 2024 р.

 Лавандова лялька-читачка
 Найкращі ті подарунки, які створені дитячими руками, які подаровані від щирого серця та з любов'ю. Сьогодні читачка Варвара зробила нам приємний сюрприз. Дівчинка подарувала бібліотеці-філії N3 ЦБС Хмельницької міської ТГ  ось таку чудову лавандову ляльку-читачку. Тепер ця пахуча лялечка знаходиться на полиці серед дитячих книг)
 Щиро дякуємо Варварі та мамі Ірині Павловій за такий чудовий подарунок💜. Це надзвичайно приємно і цінно).

четвер, 25 липня 2024 р.

 Казкотерапія у книгозбірні
 За вікном ллє дощик, а у книгозбірні №3 казкотерапія. Гаряче какао, смачне печиво і перша книга із серії "Мортіна" "Історія, від якої можна вмерти зі сміху" Барбари Кантіні. Цю книгу бібліотека отримала у межах проєкту #Ukrainian_library_renaissance ("Бібліотерапія"). І вона відразу дуже полюбилася читайликам!
 Книга про дівчинку, котра відрізняється від інших дітей, бо вона дівчинка-зомбі. Найбільше у світі героїня хоче знайти друзів, з якими вона б могла розважатися. Авторка розповідає про пригоди дівчинки та її спроби знайти тих, справжніх, друзів попри все.
 Після прочитання історії разом із дітворою обговорювали почуте. Розмовляли про цінність дружби, індивідуальність кожної дитини, особливості, котрі потрібно приймати, бо кожна людина особлива, про риси характеру, які кожен цінує у друзях. Твір вчить дружити, спілкуватися, взаємодіяти попри стереотипи та заборони. А ще він навчає толерантності, відкритості, неупередженості.
 Після обговорення кожен учасник на папері зобразив свою Мортіну. У всіх діток вона була різною. Бібліотекарка пояснила, що кожна дитина, як і малюнок, є унікальною, зі своїми внутрішніми та зовнішніми рисами. Тож діти повинні сприймати себе та оточуючих такими, як вони є.
 На завершення бібліотекарка підготувала для дітвори на спеціальному аркуші послання від Мортіни. У ньому зазначено поради про те, як знайти справжніх друзів.

вівторок, 16 липня 2024 р.

 Знайомство з книгою 
героїчних казок
 У спекотний день, 16 липня, у маленьке, проте дружне коло зібралися найактивніші читайлики книгозбірні №3. Бібліотекарка познайомила їх із книгою Ірини Мацко «Героїчні казки». Вона  про честь та гідність героїв нашого часу, містить потужне й прозоре повідомлення: ми маємо пам'ятати та знати тих людей, котрі віддають життя за нашу незалежність, котрі щодня виборюють право на вільне майбутнє у вільній країні.
 Працівниця розповіла дітворі про авторку, зміст книги, показала чудові ілюстрації від Марії Чайки. А ще розповіла про реальних героїв, постаті котрих змальовано у книзі.
 Потім перейшли до читання. Діти обрали казки про Валерія Залужного  "Залізний Генерал і карлик Боїнько", про Катерину Поліщук  "Пташка зі сталі". Читаючи, періодично зупинялися, розмовляли про вчинки персонажів, їхню відвагу, про війну, котра руйнує усе на своєму шляху, про новини...  про все чого торкалися рядки казки з нашого життя.
 Неабияк повеселив дітей влучний опис плюгавого та прищавого короля Боїнько та його сусіда Бараболя.
 Насамкінець кожен читайлик зміг поділитися своїми думками та переживаннями.

четвер, 11 липня 2024 р.

Як знайти нові книги, 
якщо здається, що прочитав все
  Чи було у вас таке відчуття, ніби ви не знаєте, що почитати або після останньої книги не могли вирішити, що ж обрати далі? Наче і книги є, але знайти щось вартісне дуже важко? Не переймайтесь та розслабтеся нарешті. Існує безліч способів пошуку нових книг, які неодмінно вам сподобаються. Ми підібрали декілька, вони порадять що/де/коли/як шукати та читати. Ось 10 з них.
  1. Відвідуйте маленькі книгарні. Одна річ, яка привертає увагу всіх відвідувачів книгарень – свій унікальний дизайн. На відміну від великих маркетів, які мають точно такі ж книги, навіть дві маленькі книгарні різні. Власники книжкових магазинів пишаються своїми виданнями і мають купу додаткових книжкових аксесуарів (закладки, постери, ручки, значки), які вони обожнюють. Якщо ви постійно відвідуєте один і той самий книжковий магазин, відвідайте маленьку книгарню, можливо ви знайдете в ній не тільки улюблену книгу…
  2. Звертайте увагу на розділ "З цією книгою купують" або "Рекомендуємо". Якщо ви купуєте в інтернет-книгарнях, звертайте увагу на ці пункти. Рекомендації насправді можуть бути надзвичайно корисними – часто вони містять інші книги автора, книги зі схожою тематикою або назвою.
  3. Створюйте обговорення на книжкових сайтах. Започаткувати свій власний книжковий клуб буде досить важко, але створити декілька тем на книжкових сайтах ви точно зможете. Наприклад: "Топ-20 книг про таємниці" або "Книги про єдинорогів". Навіть не сумнівайтеся, знайдуться люди, які захочуть поділитися своїми враженнями та порекомендують декілька книг з відповідною тематикою.
  4. Приєднайтеся до книжкового клубу. Подумайте про приєднання до книжкового клубу, заповненого читачами, яких ви ніколи не зустрічали, і які познайомлять вас з книгами, про які ви точно не знали.Або перегляньте книжкові-клуби онлайн. В них ви можете дізнатися новини видавництв, актуальні новинки або навіть знайти видання, яке давно забуте, але зараз знову набуває популярності. Гарантуємо, ви знайдете щось нове та оригінальне.
  5. Читайте рецензії або відгуки на книги. Особливо улюблених авторів. Сучасні автори вносять в область рецензування книг щось нове. Якщо ви обожнюєте книги певного автора, то, швидше за все, вам сподобається, що читають і вони. Якщо ви стежите за ними на "Goodreads", то можете побачити одним з перших їх відгуки.
  6. Відвідайте "What Should I Read Next?" Простий безкоштовний сайт без реєстрації. Просто введіть назву книги чи автора і вуаля – він створить список рекомендацій, які максимально близькі до ваших літературних вподобань. Завдяки цій платформі ви відкриєте не тільки нові книги, а й авторів. Сайт шукає книги тільки англійською мовою, але це не привід ставити на ньому хрест.
  7. Прочитайте те, що, на вашу думку, може не сподобатися. Якщо ви читаєте тільки українську класику або сучасну зарубіжну, спробуйте вийти за рамки цих жанрів. Візьміть фантастику, щось з історії мистецтв чи навіть видання про становлення релігій. Ви будете здивовані, наскільки багатогранним може бути текст. Та й мозок почне сприймати інформацію по-новому.
  8. Поверніться до університету/школи… чи типу того. Ви можете завантажити хоча б програму з літератури. Вона оновлюється кожного року, і можливо там з’явилась така книга, яку шукаєте саме ви.
  9. Попросіть допомоги в професіонала. Коли нічого не вдається – не бійтесь просити допомоги. Не важливо в кого, в бібліотекаря чи в колекціонера рідкісних видань, попросіть того, хто дійсно знає, про що говорить. Або ж просто у знайомих, адже вони точно читають не такі книги як ви.

вівторок, 9 липня 2024 р.

7 причин, чому читати 
повільно корисніше
  До якої категорії читачів ви себе відносите: до тих, хто ковтає по 300 сторінок за пару годин, чи до тих, хто смакує кожен абзац? Звичайно, ми маємо дуже мало вільного часу, і кількість книжок, які хотілося б прочитати, ні як у цей час не влазить. Дехто з нас навіть вивчає швидкочитання чи переглядає твори по діагоналі. Але чи не забуваємо ми у цій гонитві про головне – насолоджуватися книгою? Ось кілька причин, чому варто читати повільніше.
  1. Допомагає позбутися стресу. У цьому матеріали від The Wall Street Journal йдеться про те, наскільки ефективно повільне читання може боротися зі стресом. Дослідники стверджують, що повільне читання свідчить про серйозне зацікавлення книгою. А це означає, що окрім того, що ви візьмете видання до рук, ви ще й вимкнете свій телефон та перестанете перевіряти пошту хоча б на короткий проміжок часу. Це допомагає мозку зосередитися на одній справі, а не розпорошуватися на інформаційне бомбардування з усіх боків. І, відповідно, заспокоює вас.
  2. Полегшує процес побудови логічних зв’язків між наявними знаннями. Основний плюс повільного читання у тому, що воно позитивно впливає на вашу здатність засвоювати нову інформацію та будувати логічні зв’язки із вже відомими вам фактами. Дозволяючи вашому мозку повільніше сприймати текст незалежно від його обсягу (книга чи стаття), ви дозволяєте новій інформації будувати міцніші зв’язки з тим, що вже є у вашій голові: фактами, ідеями, спогадами. Це допоможе покращити пам’ять та триматиме ваш мозок у тонусі.
  3. Робить можливим "читання поміж рядків". Читаючи повільніше, ви не тільки встановлюєте міцніші зв’язки між новою інформацією та раніше набутими знаннями, а й маєте можливість глибше відчути символізм твору, приховані сенси та натяки, які ви могли б проґавити під час швидкого читання. Це не тільки збагатить враження від книги, а й дозволить вам вразити друзів чи членів літературного клубу глибоким аналізом та розумінням твору.
  4. Дозволяє стати розумнішим. Як неодноразово було доведено (і детальніше можна прочитати у цій публікації від The Guardian), наша гіперактивна поведінка в інтернеті шкодить розумовим здібностям, які необхідні для аналізу великих текстів. Ми можемо думати, що швидкий перегляд інформації та швидке перестрибування з однієї публікації на іншу роблять нас розумнішими, але насправді ми маємо зворотній ефект – перестаємо концентруватися на новому та вчитися.
  5. Може поєднати вас з великою спільнотою читачів-однодумців. Ви можете бути повільним читачем від природи, але вам буде цікаво дізнатися, що багато читачів з усього світу навмисно практикують повільне читання заради його переваг, і їхня спільнота невпинно зростає. У багатьох країнах та містах створюються книжкові клуби, головне правило яких – читати повільно. Чому б вам не знайти однодумців у власному місті чи навіть самим організувати подібний клуб?
  6. Надає більше можливостей для розваг. Ми не пришвидшуємо запис, коли дивимось кіно. Беремо на себе, так би мовити, зобов’язання протягом двох годин сидіти та насолоджуватися переглядом. Уявіть собі пришвидшений запис вашої улюбленої романтичної сцени у стрічці чи карколомної фінальної битви. Читаючи текст занадто швидко, ми отримуємо той самий ефект.
  7. Зрештою, може допомогти вам читати більше. Спершу це може видатися суперечливим, але ви дійсно зможете читати більше книг ніж ваші друзі, які надають перевагу швидкочитанню. Чому? Тому що на повільне читання треба виділити більше часу. Тоді, коли швидкі читачі можуть виділити на книгу по 20 хвилин у транспорті чи перед сном, у повільного читача є усі шанси зробити читання ритуалом, напрацювати всій графік і стабільно прочитувати по кілька книг на місяць.
  Джерело: ВСЛ

пʼятниця, 5 липня 2024 р.

8 речей, які хоча б раз повинен зробити книголюб
  Справжні книголюби знають, що література – це не лише процес читання книг, а й безліч різноманітних речей, пов'язаних з цим. Від музеїв улюблених героїв до публічних бібліотек – у добірці того, що може подарувати любителям читання ще більше радості та незабутніх спогадів. 
  "Літературна" відпустка.  У кожного книголюба є те місце або ж місця з книжкових історій, де він хотів би побувати. Чому б не вирушити у мандрівку туди під час літньої відпустки? Наприклад, пройти шляхом улюбленого персонажа, як-от героїня книги Елізабет Ґілберт "Їсти, молитися, кохати"
  Італією, Індонезією та Індією. Або ж завітати на Бейкер-стріт, 221b, де жив детектив Шерлок Холмс. Чи відправитися у єдиний у світі музей мумі-тролів...    
   Робота у книгарні. Книгарні – це не тільки продаж, це можливість ділити з людьми захопливими творами. Працюючи у книжковому магазині, ви не лише маєте нагоду бути в курсі усіх новинок та трендів й відкрити собі велетенський світ авторів, а й сформувати коло друзів-книголюбів, які неодмінно є  частими гостями книгарні.
  Книжкові клуби. Книжковий клуб – чудова нагода поділитися своїми враженнями про книгу з іншими або ж подискутувати щодо суперечливих моментів у творі. А ще – подружитися з іншими книголюбами. І навіть якщо у вашому місті немає таких клубів, ви можете долучитися до онлайн-аналогів.
  Книжкові фестивалі. Під час таких заходів у вас є шанс не лише одними із перших придбати книжкові новинки видавців, а й відвідати безліч захопливих зустрічей з письменниками та ілюстраторами, майстер-класів і воркшопів, заснованих на книгах, дискусій, публічних інтерв'ю тощо. Тому хоч раз завітайте на подібне книжкове свято.
  Автографи улюблених авторів. Зустріч з улюбленими письменником є однією з найцікавіших і найбільш захопливих речей, які можуть трапитися з любителем книг. У цей час це простіше, ніж будь-коли. Автори постійно проводять різноманітні заходи, беруть участь у книжкових виставках і фестивалях, врешті – самі відвідують книгарні у пошуках видань для читання. Якщо вам пощастило натрапити на свого літературного фаворита, неодмінно скористайтеся нагодою та отримайте його автограф.
  Бібліотеки різних міст і країн. Бібліотеки – це не просто книгозбірні, це місця, які бережуть у собі всю культуру міста, у якому знаходяться. І не важливо, чи це велетенська давня бібліотека, що входить у найпопулярніші туристичні маршрути, чи маленька будівля у невеличкому місті – усі вони по-своєму цінні і варті того, аби їх відвідали.
  Книги на благодійність. Книжкова радість і у тому, щоби ділитися цими історіями з іншими. Чудовий спосіб подарувати нове життя книгам, що уже роками стоять на поличці, - віддати їх іншим. Приміром пожертвувати у бібліотеки вашого міста, де твори зможуть прочитати сотні інших людей, чи просто залишити у вагоні метро.
  Літературні смаколики. Смачні страви – неодмінний атрибут не лише людського життя, а й героїв наших улюблених творів, звідки можна почерпнути неймовірне розмаїття рецептів. Варення від Мумі-мами, булєбез від ельфів-домовиків Гогвартсу... А запросивши на обід чи вечерю друзів, можна ще й влаштувати обговорення нещодавно прочитаних книжок та гарно провести час.
  Джерело: ВСЛ

середа, 3 липня 2024 р.

 16 таємних правил книжкових фанатів
 Кожен з нас являється справжнім фанатом своєї улюбленої справи. Сьогодні, ми розповімо про книжкових фанів, для яких книга – це не просто макулатура, а справжнє диво, сповнене радості, неочікуваних сюжетів та нових відкриттів. Презентуємо 16 речей, якими користуються віддані книжкові фанати, про які більшість людей навіть не здогадуються.
 Оригінальні у своїх висловлюваннях, думках та баченнях, справжні вболівальники книг обов’язково:
1. Підглядають за обкладинками книжок в незнайомців в публічних місцях та оцінюють їхній смак.
 2. Читають останню сторінку щойно придбаної книжки, і відразу про це шкодують.
 3. Вгадують, ким є людина із серії пригод про Гаррі Поттера.
 4. Заздрять тим, хто тільки почав читати, їхню улюблену книжку.
 5. Ще більше заздрять, коли комусь дарують купу сертифікатів на книги.
 6. Скасовують плани, щоб наодинці поблукати у книгарні.
 7. Вигадують назви розділів для власних мемуарів.
 8. Читають книжки у прийомній лікарні, поки чекають на свою чергу.
 9. Приховують за подвійною обкладинкою "не зовсім пристойну" книжку в громадських місцях.
 10. Витрачають купу часу, щоб зробити ідеальне фото книжки, яку читають, для Instagram.
 11. Починають зішкрябувати цінник з книги аж доки він не відклеїться повністю, щоб повністю зберегти естетичний вигляд обкладинки.
 12. Випадково виливають чай чи каву на книжку і переживають панічну міні-атаку.
 13. Перечитують книжку так багато разів, що книжка "розпадається".
 14. У відпустку беруть книг більше, ніж одягу.
 15. Купують декілька копій однієї і тієї самої книжки – в електронному вигляді, в твердій та м’якій обкладинці. Бо вони різні!
 16. І звичайно, оцінюють книжку за обкладинкою).