ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Декілька цікавих фактів про книги

1. Коли читаєш про позіхання, сам починаєш позіхати.
2. У минулому книги ставилися на полицю «навпаки»: корінцем до стіни і переднім обрізом назовні.
3. Дослідження показують, що 4-6 років – найсприятливіший вік для навчання дитини читання. Після 6-7 років навчити читати складніше.
4. В середньому люди проводять за читанням 6,5 годин в тиждень.
5. Згідно з дослідженням Єльського університету, три чверті учнів, які погано вміють читати в третьому класі, залишаться такими в середній школі.
6. На написання роману йде в середньому близько 475 годин.
7. Серед книг, які були написані або задумані за гратами – Дон Кіхот Мігеля де Сервантеса, Подорож пілігрима Джона Баньян, Тюремна сповідь Оскара Уайльда, Государ Ніколо Макіавеллі.
8. Раніше в бібліотеках книги приковували до полиць ланцюгами.
9. В середньому, покупець книгарні проводить вісім секунд, дивлячись на передню обкладинку і 15 секунд, переглядаючи задню.
10. Половину всіх продаваних сьогодні книг купують люди старше 45 років.
11. Дослідження, проведені в США, показали, що діти, що навчилися читати до третього класу, мають менше шансів потрапити до в’язниці, почати приймати наркотики чи не закінчити школу.
12. Дорослі, що регулярно читають літературу, більш ніж у два з половиною рази схильні займатися волонтерською чи благодійною роботою і більш ніж у півтора рази схильні приймати участь в спортивних заходах.
13. Жінки купують 68% всіх книг.
14. Більшість читачів втрачають інтерес до книги на 18 сторінці.
15. Найдовший марафон командного читання вголос тривав 224 години і був завершений Мільтоном Неном, Сільвін Карбоне, Карлосом Антоном, Едіт Діаз, Йоланда Баптисту і Наталі Дантаз в торговому центрі Mac в Пайсанду, Уругвай, 13-22 вересня 2007 року.
16. Книги в м’якій обкладинці видавництва Penguin були створені для того, щоб зробити книги такими ж доступними, як сигарети, а перші пінгвіновські книжки в м’якій обкладинці поширювалися в церкві.
17. Вважається, що малограмотність щорічно обходиться бізнесу і платникам податків в 20 мільярдів доларів у вигляді втраченої заробітної плати, втраченого прибутку і зниженої продуктивності.
18. Бібліоклептоманом називають людину, що краде книги. Один з найвідоміших бібліоклептоманів – Стівен Блумберг, який викрав понад 23 000 рідкісних книг з 268 бібліотек. Щоб скласти свою колекцію, яка оцінюється приблизно в 20 мільйонів доларів, Блумберг застосовував найрізноманітніші методи: іноді він пробирався до бібліотеки через вентиляційну систему і навіть шахту ліфта.
19. Термін книжковий хробак походить від крихітних комах, які харчуються корінцями книг.