ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 27 липня 2016 р.

7 порад для організації читацької вечірки
 Якщо ви читач, то знаєте, яке особливе задоволення в тому, щоб читати на публіці. Але для більшості з нас читання в громадських місцях означає читання в громадських місцях поодинці. І тому виникає питання, чи можливо читати поодинці на публіці, але разом. Автор видання Bookriot Джеф О’ніл поспілкувався із організаторами Читацької мовчазної вечірки в (A Silent reading parrty) Портленді – Карен Мунро та Амандою Морган, які поділились власними секретами та запропонували сім простих поряд для організації читацької вечірки.
 1.Оберіть ідеальне місце. Організатор читацької вечірки в Сієтлі, Крістофер Фрізель, радить вибрати місце, яке б ми абсолютно любили. Важливо, щоб це було комфортне місце зі зручними кріслами, із гарним освітленням та приємною атмосферою. Це має бути місце, в якому хочеться читати. Для читацьких вечірок був обраний будинок в Beech Street Parlor. Це вікторіанський будинок із вишуканими шпалерами, дерев’яною підлогою та великою кількістю диванів. Було б так здорово, щоб зробити тихі читання в громадських парках, в художньому музеї, в книжковому магазині тощо.
  2.Двох годин буде достатньо. Зазвичай читацькі вечірки організовуються із 18-20 години вечора у робочі дні. Також влаштовувати їх краще в суботу із 15-17 години. Який із цих двох варіантів кращий, важко сказати. Єдине, що для цих вечірок дві години цілком достатньо. Більшість людей приходять і йдуть, а ті, хто залишаються до кінця, захочуть через дві години розім’яти ноги
 3. Гарантуйте справжню тишу. Не дуже приємне заняття просити людей, щоб не розмовляли. Але на таких вечірках тиша
один із головних складників. Якщо люди почнуть спілкуватись, то такий захід краще перенести в бар і по-іншому назвати. Як би це не дивно звучало, такі мовчазні вечірки неповторний досвід. 

  4. Легка музика на фоні – гарна ідея. Фонова тиха та мелодійна музика сприятиме створенню гарного настрою та атмосфери, крім того вона допомагає подолати незручність щодо сидіння мовчки разом з іншими людьми. Варто наперед поцікавитися у людей, яку вони полюбляють музику, і створити своєрідний та гармонійний плей-лист.
 5. Дайте людям знати, коли кінець вечірки. Організатори читацьких вечірок використовують старовинний дзвоник у вікторіанському стилі, яким і оголошують закінчення вечірки. Дзвоник належав бабусі Аманди, і був частиною її колекції, яка під час урагану була втрачена. Але згодом цей дзвін був знайдений. Зазвичай люди плескають в долоні, щоб оголосити про закінчення.
 6. Підтримуйте спокій. Можна використовувати таблички із написами “Шшш” для тих, хто не розуміє концепції заходу. 
  7. Будьте певні, що людям це сподобається. Для людей, які не можуть знайти часу для читання в повсякденному життя, ці вечірки усе змінюють. Також люди люблять бути поміж іншими читачами, на хвилинку зловивши погляд, та отримавши підтвердження, що інші теж люблять читати. А також у тиші є щось особливе. Ми так рідко перебуваємо у спокої поряд із незнайомцями. І це прекрасно, бачити цілу кімнату людей, які читають разом.