ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 7 серпня 2016 р.

10 найдорожчих книг у світі
  Скільки Ви готові віддати за книгу? Кілька десятків гривень? А якщо книга красива, історично важлива й рідкісна, та до того ж з кожним роком тільки набирає ціну? Швидше все, за таку не шкода викласти всі вільні гроші. Сьогодні ті давні книги, які збереглись до наших часів, є унікальними пам'ятками книжкової культури. Представляємо перелік найдорожчих книг у світі.
  1. “Кодекс Лестера” Леонардо да Вінчі. Ця книга являє собою 72-сторінковий збірник з науковими записками і ескізами знаменитого Леонардо да Вінчі. У ньому знаходяться нотатки та малюнки течій потоків води, вирів, а також матеріали по геології і астрономії. На пергаментних сторінках, які між собою скріплені спеціальним чином, текст написаний в дзеркальному відображенні, тому її можна вивчати тільки за допомогою дзеркала. У багато разів підвищує цінність кодексу Лестера і малюнки, які зробив сам майстер. Ця книга на сьогоднішній день вважається найдорожчою. У 1994 р. її власнком став Білл Гейтс, він віддав за кодекс Лестера 30,8 млн. доларів і він періодично виставляє цю картину в музеях.
  2. Біблія Гутенберга. Біблія Йоганна Гутенберга 1455 року стала першою друкованою книгою у західному світі, яка була створена за допомогою друку рухливими літерами. За даними Музею Гутенберга, всього на початку 1450-х рр. було надруковано близько 180 екземплярів 42-рядкової Біблії, з яких до нашого часу збереглися 48, в тому числі 21 – повний. Продана на Christie's в 1987 р. Біблія – ​​неповна, в ній міститься лише перший том. Покупцем стала японська Maruzen Corporation. Сьогодні цей примірник зберігається в бібліотеці університету Кейо. Одну сторінку книги оцінюють більш ніж у 70 тисяч доларів; повне видання буде коштувати 25-30 мільйонів доларів.
  3. Євангеліє Св. Катберта. Книгу було запропоновано придбати національній бібліотеці Сполученого Королівства аукціонним домом Christie's за 9 млн. фунтів стерлінгів ($ 14 мільйонів). До сих пір це Євангеліє, яке називають Євангелієм Святого Катберта зберігалося в зборах британських єзуїтів. Манускрипт прекрасно зберіг свою оригінальну обкладинку з червоної шкіри, і взагалі це єдиний рукопис, який висвітлює найважливіший період в історії Великобританії, що зберіг свій первісний вигляд як усередині, так і зовні. Невелика книжечка, всього 9,6 х 13,6 см свого часу належала Катберту Ліндисфарнському (634-687 рр..), Єпископу Хексема і Ліндісфарну. Катберт був англо-саксонським ченцем і єпископом в королівстві Нортумбрія, яке включало північно-східну Англію і південно-східну Шотландію.
 4. “Євангеліє Генріха Лева”. Манускрипт включає в себе 4 Євангелія, налічує 226 сторінок, оформлених в унікальному стилі ченцями і послушниками бенедиктинського абатства Хельмарсхаузен. Після смерті Генріха Лева манускрипт довгий час вважався втраченим. У XIX ст. він був виявлений в Празі, в 1861 р. його придбав Георг V. П’ятьма роками пізніше Георг V втік до Австрії і серед іншого повіз із собою манускрипт. Далі слід реліквії знову був загублений, але в 1983 р. невідомий продавець виставив "Євангеліє Генріха Лева" на торги дому Sothebys. У ході аукціону його власником стала Німеччина за 12,4 млн. дол. В даний час манускрипт зберігається в бібліотеці ім. герцога Августа в м. Вольфенбюттель.

   5. Джон Джеймс Одюбо "Птахи Америки".  "Птахи Америки" альбом із зображенням птахів Північної Америки у натуральну величину. Її перше видання друкувалося в США в 1827-1838 роках, за цей час було видано лише 200 примірників у гігантському форматі. Повний примірник "Птахів Америки" містить 435 розфарбованих вручну відбитків гравюр розміром 90 на 60 см, на яких птахи зображені в натуральну величину. В даний час відомо про існування 119 повних примірників "Птахів Америки", 108 з них зберігаються в різних музеях світу і лише 11 – у приватних колекціях. На ринок такі книги потрапляють вкрай рідко, і кожен такий випадок збирачі книг розцінюють як сенсацію. Вартість книги у 2010 р. становила 10 млн.  доларів.
 6. Джеффрі Чосер "Кентерберійські оповідання". Унікальний екземпляр першого видання "Кентерберійських оповідань" Джефрі Чосера. Книга надрукована в 1477 році в друкарні англійського першодрукаря Вільяма Кекстона у Вестмінстерському абатстві. До теперішнього часу збереглося всього 12 відомих екземплярів першого видання, “Кентерберійські оповідання” Джеффрі Чосера були продані в 1998 році з аукціону Christie’s. За один з дванадцяти збережених примірників заплатили 7,5 млн. доларів. 
  7. Вільям Шекспір "Перше фоліо: комедії, хроніки і трагедії". Примірник першого видання п'єс Вільяма Шекспіра, виданого в 1623 р. Джоном Хемінгом і Генрі Конделом, учасниками шекспірівської трупи. "Перше фоліо" прийнятий серед бібліофілів термін для позначення книги, її повна назва "Містера Вільяма Шекспіра комедії, хроніки і трагедії. Надруковано з точних і справжніх текстів". До книги увійшли 36 п'єс Шекспіра, тобто майже всі його п'єси, за винятком "Перікла" і "Двох знатних родичів". До теперішнього часу збереглося лише 40 повних екземплярів першого видання, з яких у приватних руках знаходяться лише два, в тому числі проданий на аукціоні Sotheby's. Власником одного з примірників є співзасновник компанії Microsoft Пол Аллен. Він купив перший фоліант у 2001 р. за трохи більше, ніж 6 млн.доларів. Сьогодні вартість книги може сягати 7 млн. доларів.
  8. Анрі Луї Дюамель дю Монсо "Про плодові дерева". У 1768 р. французький ботанік Анрі Луї Дюамель дю Монсо створив “Трактат про плодові дерева”, в якому детально описані 16 видів фруктів з кольоровими ілюстраціями. Даний екземпляр книги був свого часу закуплений в особисту бібліотеку короля Людовика XV, для чого був видрукуваний в особливо розкішному вигляді, з золоченій обкладинкою.  У 2006 р. видання пішло з молотка на аукціоні в Брюсселі за 4,5 млн. доларів.
 9. “Бестіарій герцога Нортумберлендського”. Екземпляри цієї книги датовані приблизно 1250-1260 рр., зараз же їх залишилося не більше сорока. У рукописному бестіарії описано 112 середньовічних тварин, реальних і вигаданих. Автора книги встановити не вдалося. “Бестіарій герцога Нортумберлендського” ​​був проданий на аукціоні Sotheby’s в 1990 р. за 5,4 млн. доларів. Як пояснювали експерти будинку Sothebys в 1990 р., до цього бестіарій Востаннє виставлявся на аукціон в 1889 р.
  10. Птолемей "Географія" ("Космографія"). Друкована ілюстрована картами робота Птолемея з'явилася у 1462 р. і стала суттєвим кроком в історії картографії. Птолемей не тільки стверджував, що земля має форму кулі, а й продемонстрував використання системи координат на основі цієї форми і запропонував три проекції для зображення сферичної поверхні Землі на плоскій поверхні. Його карти були неточними, але вони стали основою майбутньої картографії. А в 2006 р. збірка продана за 3,9 млн. доларів.