ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 28 серпня 2016 р.

13 книжок для всебічного розвитку
 Якщо ви прагнете стати одним з тих людей, які розбираються у всіх сферах життя, важливо багато читати. І це не означає, що ви повинні читати більше детективів, любовних романів, фантастики чи книг іншого жанру, який подобається вам найбільше. Стати всебічно розвиненим – значить вийти із зони комфорту й ознайомитися і зі складною для сприйняття літературою, пише Business Insider. Якщо ви не знаєте, з чого почати, для вас представлена добірка завжди актуальних книг на різні теми: від політики і науки до історії та культури.
 13 найкращих книжок для всебічного розвитку:
 1. Класика: Гарпер Лі "Вбити пересмішника". Вбити пересмішника – роман американської письменниці Гарпер Лі, опублікований 1960 року. Книга одразу ж здобула популярність, отримала Пулітцерівську премію й стала класикою сучасної американської літератури. Роман базується як на особистих спостереженнях авторки за своєю родиною та сусідами, так і на події, що відбулися у її рідному місті в 1936 р., коли їй самій було десять. Роман відзначається душевністю і гумором, хоча й піднімає серйозні питання насильства і расової нерівності.
 2. Класика: Джордж Орвелл "1984". Твір, відомий також під назвою Тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий, антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написаний 1948 р. (у назві роману цифри 4 і 8 переставлені місцями) й опублікований 1949-го. Роман розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом тоталітарної держави, в якій він живе. "1984", його термінологія і автор стали специфічними термінами при обговоренні питання приватності і державної безпеки.
 3. Поп-культура: Джоан Роулінг "Гаррі Поттер і філософський камінь". Перший роман серії "Гаррі Поттер", написаний Дж. К. Роулінґ та опублікований 30 червня 1997 р. у Лондоні. Читачі познайомляться із непривітною родиною Дурслів, єдиними родичами та опікунами Гаррі, із його товаришами по школі Гогвортс, зі славними чарівниками-вчителями головної школи чарівників, із лютим ворогом Гаррі, а також дізнаються, як вдалося Гаррі потрапити до школи чарівників, незважаючи на підступні плани Дурслів, про незвичайну сумну історію життя Поттерів, про небезпечні пригоди маленького чарівника зі шрамом на чолі та його боротьбу із найсильнішим злим чарівником Волдемортом. 
 4. Поп-культура: Джон Р. Р. "Толкін Володар перснів". Епічний роман у жанрі "фентезі", написаний філологом та професором Оксфордського університету Дж. Р. Р. Толкіном. Оповідь почалася як продовження до попередньої роботи Толкіна, "Гобіт", але згодом розвинулась у набагато більшу історію. Її було написано поетапно між 1937 та 1949 роками, істотну частину протягом Другої світової війни. Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників якого перевищила 150 млн. Книга також входить у Рейтинг 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік під номером 35. 
 5. Історія: Анна Франк "Щоденник Анни Франк". Записи нідерландською мовою, які вела єврейська дівчинка Анна Франк з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 р. в період нацистської окупації Нідерландів. З початку 1944 р. Анна почала літературно обробляти свої записи (зокрема, замінюючи імена дійових осіб), сподіваючись на публікацію щоденника після звільнення Нідерландів, проте ця робота залишилася незавершеною. Вперше видано в Нідерландах в 1947 р., в США і Великобританії в 1952 р. під назвою "Щоденник дівчинки" (англ. The Diary of a Young Girl). На основі щоденника було створено кілька художніх творів.
 6. Наука: Чарльз Дарвін "Походження видів". Праця англійського природознавця Ч. Дарвіна, опублікована 24 листопада 1859 р., що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення. У цій науковій праці Дарвін наводить довгий ланцюжок аргументів для підтвердження своєї теорії. Згідно з нею, групи організмів (називані сьогодні популяціями) поступово розвиваються завдяки природному відбору. Саме в цій праці природний відбір був вперше представлений широкій громадськості. Згодом сукупність принципів, викладених Дарвіном, почали називати дарвінізмом.
 7. Наука: Стівен Хокінг "Коротка історія часу". Науково-популярна книга, написана британським фізиком Стівеном Гокінгом і опублікована вперше в 1988 р. Вона стала бестселером, за 20 років було продано понад 10 мільйонів примірників. Коротка історія часу намагається висвітити для пересічного читача широкий спектр питань в галузі космології, зокрема великий вибух, чорні діри та світлові конуси. Її головне завдання оглянути ці питання, але ця книжка також намагається пояснити деякі складні аспекти математики.
 8. Філософія: Сунь Цзи "Мистецтво війни". Стародавній китайський трактат, авторство якого приписується генералу й стратегу Сунь Цзи, що жив наприкінці періоду Чуньцю. Трактат складається з 13 частин, у кожній з яких розглядається один аспект ведення війни. Вважається, що трактат був провідним підручником із військової стратегії та тактики свого часу. Описані в трактаті принципи та ідеї зберігають свою актуальність не тільки для військової справи, а й для інших видів людської діяльності, в яких існує протиборство й необхідне стратегічне планування, зокрема в бізнесі та менеджменті.
 9. Художня література: Вільям Шекспір "Ромео і Джульєтта". Трагедія з 5 дій В. Шекспіра, яка розповідає про кохання юнака та дівчини з двох стародавніх ворогуючих родів – Монтеккі та Капулетті. П'єса написана десь приблизно в 1595 р. Достовірність цієї історії не встановлена, але прикмети історичного фону та життєві мотиви, які присутні в італійській основі сюжету, нагадують деяку правдоподібність сумної історії про веронських закоханих.Трагедія була неодноразово перекладена на більшість мов світу, вона включена практично в усі навчальні програми шкіл та університетів. Пєса завжди викликала – та й досі викликає – інтерес у представників найрізноманітніших видів мистецтв.
 10. Техніка: Уолтер Айзексон "Стів Джобс". Авторизована біографія Стіва Джобса, що була написана Волтером Айзексоном та вперше випущена 24 жовтня 2011 р. Українською мовою випущено видавництвом "Брайт Стар Паблішинг" в грудні 2011 р. Особистість Стіва Джобса – неоднозначна. Попри всі особливості характеру, Стів Джобс може стати гідним прикладом для багатьох. Його кар'єра може навчити мислити творчо, випереджати свій час, самоорганізовуватися, цілковито віддаватися улюбленій справі. 
 11. Психологія: Дейл Карнегі "Як здобувати друзів і впливати на людей". У світому бестселері Дейла Карнегі йдеться про надзвичайно складні речі – успіх у бізнесі, кар’єрі, міцний шлюб, довіру і дружбу – простими і доступними словами. Ці прості рекомендації виявилися найбільш дієвими у критичних життєвих обставинах і обов’язково допоможуть і вам. У цій книзі – перевірені часом поради, до яких ми повертаємося знову і знову, і які даємо своїм дітям, коли надходить їхня пора.Для широкого кола читачів.
 12. Бізнес: Джим Коллінз, Мортен Т. Гансен "Величні за власним вибором". Культовий бестселер ділової літератури, виданий у 2011р.  На основі дев’ятирічних досліджень Коллінз і його колега Хансен вивели принципи створення великого та сталого підприємства в наші непередбачувані і насичені подіями часи. Автори розглядають так званих "десятикратників" компаній, які за період дослідження отримали показники, що в 10 разів перевищують середні результати по галузі. Період дослідження був узятий дійсно репрезентативний майже 40 років, з 1965 по 2002 рік. Автори досліджували компанії з різних ринків, у тому числі з секторів, наприклад, авіа, IT, медицина. По суті, книга є дослідженням ефективності окремих компаній і самого феномену ефективності. 
 13. Кулінарія: "Джеймі Олівер Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі". Якщо ви любите смачно попоїсти і щодня на вас удома чекає зголодніла родина, тоді дозвольте представити вам абсолютно революційний спосіб приготування їжі. І тут не йдеться про швидкість за рахунок якості. Кожне з 50-ти меню у цій книзі складене так, щоб ви не гаяли ні секунди. Гасло Джеймі Олівера швидкість і якість! Усі страви в меню ретельно дібрані та протестовані на сумісність, а рецепти розписані так, щоб їх легко було дотримуватися. Опанувавши запропонований у книзі підхід, ви навчитесь ефективно використовувати свою кухню, свій час і отримувати задоволення від куховарства.