ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

Найдивовижніші книги світу
  Щодня люди стикаються з книгами. Сьогодні все частіше з електронними. Однак, серед друкованих видань зустрічаються такі поліграфічні шедеври, пройти мимо яких складно. Їх читають, збирають для колекції, дарують, тим більше гарна книга завжди вважалася найкращим подарунком. Як  про людину, не можна судити за одягом, так і про книгу не можна судити за обкладинкою. Адже, крім звичайних книг, є книги так званих подарункових видань, а також що ще цікавіше - книги-шедеври, які є витворами мистецтва. Тож пропоную познайомитися, з цими незвичними книгами.
  Книжка 360°.  Думаю, вам прийдеться до смаку творчість японського художника Юсуке Ооно. Книги, які він створює, носять назву "360 ° book", оскільки їх дійсно можна розгорнути на всі 360 градусів. У результаті перед глядачем захоплюючий "паперовий спектакль". Кожна книга складається з 40 сторінок, фігури вирізані з паперу за допомогою лазера. Художник копітко працює над кожною сценою, а після – "зшиває" готові картинки-діорами. Розмір самих книг мініатюрний – вони запросто поміщаються на долоні.
   Кулінарна книга-запіканка. Хорватські дизайнери створили дивовижний збірник рецептів Well Done. На чистих сторінках текст і зображення з'являються тільки після того, як книга "запечеться" в духовці. Рецепти надруковані на спеціальному термостійкому папері, і для того, щоб дізнатися секрет приготування страви слід загорнути її у фольгу і відправити її у духову шафу на 25 хвилин. Температура повинна бути не нижче 100 градусів.  Під впливом тепла на термочутливих сторінках з'являються рецепти. Правда, готувати доведеться швидко: як тільки книга охолоне, букви і картинки знову зникнути.
  Сто тисяч мільярдів віршів. У книзі Раймонда Квінау всього 10 сонетів, але кожен з них розрізаний на тонкі смужки в один рядок довжиною. Читач може комбінувати смужки в будь-якому порядку – ритмічний малюнок від цього не змінюється, а смисловий малюнок придбає досить несподівані відтінки. Якщо читач захоче скласти всі можливі комбінації і буде читати їх вголос цілодобово, у нього на це піде приблизно 200 000 років.
  Книжкові шедеври. Американець Брайан Деттмер створює дивовижні композиції з книг. Він займається "бук-карвінгом" різьбою по книгах, створюючи справді унікальні речі: вражаючі, дивовижно гарні скульптури з книг, при цьому не вносячи жодних змін у зміст цих книг. Ножиці, скальпель і пінцет ось і все, що потрібно майстрові для створення власних книжкових шедеврів.
  Книга для самокруток. Книжка кишенькового розміру називається "Слова-самокрутки" (Rolling Words). Усередині вона зроблена зі звичайного паперу для самокруток, а тексти пісень нанесено нешкідливим чорнилом. Усі аркуші відділені пунктирною лінією і легко відриваються. Обкладинка зроблена з конопель, а корінець виконаний у вигляді сірчаної смужки, яку зазвичай наносять на бортик сірникових коробок.
  Книга-гіперпосилання. В час бурхливого розвитку комп'ютерних технологій та Інтернет, багато хто знає, що таке гіпертекст, гіперпосилання. Американський письменник Джонатан Сафран Фоер вирішив втілити гіпертекст безпосередньо в книзі. У підсумку світ побачила його творіння "Three of Codes". Ця книга відрізняється тим, що вона суцільно дірява.
  Тривимірні книги. Тривимірні книги гордість французького художника-ілюстратора Бенджаміна Лакомба. Завдяки креативному мисленню та майстерності рук він створив оригінальний дизайн для таких творів як "Аліса в країні Чудес", "Пінокіо", "Пітер Пен".
  Книжка-тунель. У будь-якої людини, яка багато працює за комп’ютером, може розвинутися так званий тунельний синдром. Властивий він і письменникам.  Очевидно, що письменник, натхненний ним, створив цю унікальну книгу "Tunnel Vision", яка являє собою тунель, що сполучає Нью-Джерсі і Нью-Йорк. Книга оповідає про історію споруди і про його сьогодення, сама ж вона і розкладається у вигляді цієї  підземної дороги.  
   Книга-світильник. Книгу під назвою "Good Ideas Glow in The Dark" важко назвати звичайною. Це скоріше нічна лампа, яка лише стилізована під друковане видання призначене для розміщення на книжковій полиці. Хоча і на столі для неї знайдеться місце. Дивно, але в цій книзі світиться не тільки сам корінець, але і букви на її обкладинці.
  Об'ємні книги Gerschreven Portretten. Книги-біографії зроблені об'ємними. Тобто кожна книга має вигляд голови відомої людини, долі якої вона присвячена. Таких незвичайних біографій удостоїлося всього чотири людини. Це дівчинка-єврейка Анна Франк, відома своїм щоденником, що розповідають про жахи фашизму, ірансько-голандський прозаїк, поет і публіцист Кадер Абдола, найвідоміший нідерландський футболіст і футбольний тренер Луї Ван Галь, і найбільший художник-імпресіоніст Вінсент Ван Гог.