ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 11 червня 2019 р.

Система тайм-менеджменту, 
яка змінить ваше життя
https://rusability.ru/wp-content/uploads/2018/04/upravlenie-vremenem.jpg 
  Багатозадачність – це, ймовірно, один із найбільш переоцінених навиків у сучасному житті. Вона позбавляє мозок кисневмісної глюкози, що допомагає зберігати пильність, ускладнює людині перемикання між завданнями, і взагалі, як правило, багатозадачність − це просто ілюзія. Розроблено цілий ряд систем, щоб врятувати нас від неосяжних списків справ, які можуть будь-яку роботу перетворити у бездушний конвеєр. Одна з таких систем – "персональний канбан", названа на честь японської виробничої концепції, яку застосовували в кінці 1940-х років в компанії Toyota.
  Персональний канбан заснований на двох принципах: візуалізувати свою роботу і обмежити загальний об'єм "незакінченої роботи". Застосовувати систему досить просто:
  1. Знайдіть дошку, до якої можна чіпляти магніти, клейкий папір чи кнопки. Намалюйте на ній три стовпці: "Завдання", "В роботі" і "Зроблено".
  2. Напишіть завдання на окремих картках. Ви можете відсортувати їх за терміном виконання або за типом (наприклад, особисті і робочі) використовуючи колір або позначки. Закріпіть картки у стовпці "Завдання".
  3. Виберіть з цієї колонки не більше трьох завдань, які можна перенести в середній стовпчик "В роботі". Це ті справи, на яких ви повинні зосередитись протягом найближчого періоду часу.
  4. Коли завдання буде виконано, то перемістіть його в стовпчик "Зроблено" і виберіть нове завдання, щоб перенести у стовпчик "В роботі".
  Колонка "Завдання" дозволяє бачити, що є у вашому списку і оцінювати, чи впораєтеся ви з цим. (Чи, можливо, вам потрібно делегувати щось або попросити когось про допомогу? Чи потрібно змінити щось в підході до роботи, щоб стовпець "Завдання" не став полем нездійсненних бажань?).
  Середній стовпець − це "зараз", і він не повинен містити більше 3 ярликів. Ви можете звести поточні завдання і до одного, але автор каже, що так можна підірвати весь процес. У більшості з нас є як мінімум 2 конкуруючих справи в даний момент часу, тоді як третє завдання може бути виконане більш пасивно. (Можна працювати над двома проектами будинків під час прання одягу, наприклад). Втискаючи в колонку "В роботі" більше 3 елементів, ви напружуєте свій мозок і уповільнюєте його роботу.
  Суть колонки "Зроблено" не потребує пояснень. Дослідження показали, що ми отримуємо викид дофаміну, просто кажучи слово "зроблено". Важливо відзначити, що стовпець "Зроблено" не обов'язково повинен бути позбавлений життя, тобто просто констатувати факт, адже цей стовпець може перетворитися в корисні записи про вашу роботу і певні результати.
  На системі "канбан" засновані кілька популярних додатків, в тому числі Pivotal Tracker і Trello. Втім, більш ефективними реальні дошки, тому що "вони легко сприймаються та знаходяться в просторі і часі". Про це варто подумати навіть тим із нас, хто вважає за краще читати (або писати) про системи продуктивності, знаючи, що ніколи не буде дотримуватися їх. 
  Джерела: Мізки.com