ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 13 травня 2020 р.

Як обрати книгу на подарунок та правильно її подарувати
https://nastanova.com/wp-content/uploads/2018/04/2501c952c77a0ccd77e7bd9946fb5fe8.jpg
  Книга – це подарунок, який завжди буде актуальним. Її можна дарувати батькам, дітям, дідусю та бабусі, другу і навіть колезі.Такий подарунок показує справжнє ставлення до людини. Ви даєте зрозуміти, що добре знаєте її смаки та вподобання. От тільки коли даруєш книгу, виникає багато запитань, як саме варто її упакувати, оформити, подати. Та й чи існує взагалі якийсь етикет для дарування книжок? Cайт Yakaboo пропонує дізнатися про це більше.
Чи існує взагалі етикет книгодарування
  В інтернеті знаходимо немало суперечок про те, чи варто, наприклад, підписувати книжку. В одному блозі автор стверджує, що дарувати непідписану книжку все одно, що надіслати людині емейл без тексту, з самим лише доданим файлом у прикріпленнях.
  У вже статті The Guardian зазначається, що книжка
найбільш безпечний подарунок, бо коли даруєш, наприклад, светр, він може не підійти, скажімо, за розміром, і тоді це може бути дуже неприємно і образливо. А от з книжками так не буває тільки якщо ви не даруєте посібник з того, як скинути вагу чи щось у такому дусі. Тут все відносно, тому з етикету можна порадити тільки одне: купуйте те, що підійде самій людині, а не те, що, як ви думаєте, їй слід прочитати.  
Як обрати хорошу книжку на подарунок
  Рекомендації для обрання книжкових подарунків надають автори Bustle:
  1. Поговоріть попередньо з людиною, якій даруватимете книгу, про якусь літературу, яка особисто вам подобається, і погляньте на реакцію: чи цікавить її така ж тематика? 
  2. Перевірте, які нові книжки з’явилися в її улюбленому жанрі.
  3. Подаруйте прикладну книжку, яка допоможе їй із чимось, що вони планують зробити/навчитися.
  4. Погляньте, які книжки рекомендує її улюблений автор.
  5. Оберіть нестандартний, унікальний варіант. Можливо, рідкісне видання улюбленого бестселера чи неочікувано глибоку збірку поезії місцевого автора-початківця.
  6. Підберіть книгу під хобі людини та її інтереси.
  7. Якщо людина зазвичай небагато читає і дуже зайнята, подбайте про те, щоб книжка була не надто велика і легко читалася. І навпаки для затятих книголюбів дуже короткі історії будуть лише легкою "закускою".
  8. Подумайте про візуально красиві книжки колекційне видання, яке приємно розглядати, буде виграшним варіантом.
  9. Комічні, гумористичні книги можуть викликати усмішку від вашого подарунка.
  10. Ну і не в останню чергу: продумайте, чи є якась книга, яка б нагадувала про час, проведений разом із цією людиною. 
Додайте родзинки
  Зараз точиться дискусія про те, чи варто запаковувати книжку на подарунок. Краще продумати ще додатковий сюрприз до книжки. Крім очевидних закладок чи кумедних обкладинок, ще можна подумати про персоналізовані наліпки, які б можна було акуратно клеїти десь на корінець і які би свідчили, що ця книга належить людині.
  Можна подумати про якісь корисні пристрої, щось на кшталт прищіпка-ліхтар, який кріпиться на сторінки книжки. Закордоном є навіть цікаві “винаходи”, на зразок спеціального дерев’яного кілочка на палець, який допомагає розігнути сторінки новенької книжки, не пошкоджуючи їх (тут можна подивитися, як це все виглядає). Навіть екоторба, в якій зручно буде носити всі книги з собою всюди, теж буде практичним доповненням.
  Наостанок, можна влаштувати літературний квест. Купити книжок на кілька тижнів, запакувати так, щоб не видно було назв, і підписати, яку в який із тижнів варто читати. Чи сховати книжки десь, влаштувавши справжній пошуковий квест з завданнями, мапами і кінцевою точкою місцем, де ви сховали книгу.