ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

понеділок, 20 грудня 2021 р.

 Почніть Новий рік зі змін
Читать и согреваться: 9 атмосферных книг для зимнего вечера - Блог  Yakaboo.ua 
  До новорічних свят залишилось зовсім трішки, а значить вже час підвести підсумки за рік та обдумати, що саме варто втілити у 2022 році. Новий рік так чи інакше стає свіжим подихом в житті кожного, тож варто завчасно налаштуватись на зміни. Пропонуємо добірку книг, що надихають до дій та розвитку. 
Роберт Сапольскі "Біологія поведінки. 
Причини доброго і поганого в нас"  
https://images.ua.prom.st/3476497894_w640_h640_kniga-biologiya-povedinki.jpg
  Чому люди рятують і вбивають, пробачають і мстяться, люблять і ненавидять? Один вказуватиме на емоції, другий – на гормони, третій шукатиме причини в дитинстві, а четвертий – у середовищі. Хто має рацію? Усі й ніхто водночас. Бо для повної картини потрібні аргументи з кожної галузі. Як пояснити пасивну агресію "підрізаного" водія? Чому в підлітковому віці дітям "зносить дах" і вони втікають із дому чи ув’язуються в сумнівні компанії? Чому нас нудить не тільки від зіпсованої їжі, а й від подій? Це й інше в людській поведінці різнобічно пояснює Сапольскі.
Келлі Макґоніґа "Радість руху. 
Як фізична активність додає впевненості, 
зближує людей і робить їх щасливішими"
 
  Скільки разів ви починали тренуватися, але закидали після першої крепатури? Або ж виходили на пробіжку, та після другого кола хапалися за бік і відмовлялися від затії? Або ж пробували стретчинг, а потім вважали себе "гнучкими, як дерево"? У вашій голові утворилася зв’язка: тренування це страждання. Але це не обов’язково так, про що свідчить книжка "Радість руху". Келлі Макґоніґал психологиня і тренерка з 20-річним стажем описує, як рух змінює настрій людини, а тренування рятують від стресу й депресії. Вона розповідає про "молекули надії", ейфорію бігуна, корисну залежність і міцну дружбу між людьми, які тренуються в одній команді.
Ґреґ Маккеон "Без зусиль. 
Досягайте важливого легше"
 
  Коли бракує енергії і сил на прості, але важливіші речі, треба вчитись діяти без зусиль. Банально, але ефективно на думку Ґреґа Маккеона, який відчував себе на межі вигорання і знайшов вихід. Хтось думає, що для мегауспіху треба робити щось надскладне, а хтось може досягти цілі з простою стратегією. Тож як працювати так, щоб не викладатись на повну? Якщо займатися спортом, то результат буде помітний згодом. Але є справи, які приносять насолоду відразу, наприклад, послухати аудіокнигу чи розслабитись в джакузі. То чому б не поєднати приємне з корисною справою? Автор книги вчить, як це робити і досягати мети без надмірних зусиль. 
Том Вандербільт "Початківці. 
Чому вчитися нового ніколи не пізно" 

  Майстрами не народжуються, і всі ми є в чомусь початківцями. Тож як почуватися впевненим, коли вчиш щось нове? Том Вандербільт випробував це на собі, коли з нуля разом з донькою вчився добре грати в шахи, співати, займатися серфінгом, малювати та жонглювати. І це все цілком реально, якщо відкинути упередження, що з віком людина втрачає здібності опанувати щось нове. Автор підкаже, як навчитися не уникати напружених ситуацій, а проживати їх. Варто йти назустріч новим знанням, навичкам, вмінням без страху.
Зої Астон "Фітнес для душі. 
5 тижнів до щасливого життя"
  Фітнесу потребує не тільки тіло, але й душа. Чіткість в думках, спокійне й виважене мислення, психологічна рівновага – все це потребує щоденної роботи з мозком, який є центром нашого емоційного стану. Психотерапевт Зої Астон пропонує 5-тижневий план для тренування ментального здоров'я. Щотижневі тренування допоможуть усвідомити та пропрацювати психологічний багаж, що збирався за спиною протягом багатьох років. Також книга спонукає до фізичної активності та має планер, який допоможе слідкувати за прогресом.