ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 16 січня 2022 р.

 Цікаво прочитати: 
книги для дітей та підлітків
 Книжкові рекомендації: що читати та слухати влітку молодшому школяру
  Настає час підбивати підсумки року в дитячій і підлітковій літературі. Редакція Читомо обрала топ вітчизняних видань-2021, які радить для читання вдома, сторітаймів у школах і дитсадках, а також для поповнення громадських книгозбірень.
Олеся Мамчич  
"Овва як бува! Абетка з історії України"
  Абетки окремий формат дитячої (і дорослої) літератури. Найкращі з них втілено так, щоб вони мали не тільки утилітарну навчити дітей букв але й мистецьку, розважальну та культурну цінність. Віршована історична абетка Олесі Мамчич присвячена персоналіям, явищам та артефактам української історії. Напевно, це один із найлегших, найдинамічніших та найвеселіших способів для дітей засвоїти базові історичні  імена та події кістяк, що в майбутньому нарощуватиме м’язи з деталей та інтерпретацій. Мамчич знана майстриня ігрової поезії, що віртуозно бавиться образами, символами і звуками, провокуючи дітей до гри та приносячи сміх і задоволення а разом із ними і нову важливу інформацію.
"Козаки правлять країною"
  У серії "Глина. Українознавчі воркбуки" вийшла велика книжка про козаків. Це, по-перше, енциклопедія знань про найрізноманітніші аспекти життя і діяльності козаків від політичного устрою, який вони охороняли, до культури, патронами якої ставали. По-друге, "Козаки" це такий собі навчально-творчий проєкт із найрізноманітнішими завданнями (до того ж справді цікавими дітям): домальовками, шукалками, наклейками; пропонується навіть створити паперовий макет Батуринської фортеці. По-третє, це книжка з майже доповненою реальністю: за QR-кодами на її сторінках можна знайти тогочасні пісні, танці, картини тощо. 
Катя Сіль  
"Ніта-ховайтесь-фейки-світу"
  Бажаєте, щоб ваша дитина вміла грамотно користуватися інтернетом?  Хочете самі краще знатися на медіаграмотності? Тоді ця книжка однозначно для вас. Разом із суперупевненою школяркою Натою, яка так часто каже "Ні", що стала Нітою, читачі розіб’ють для себе "міфи" того, що в інтернеті є все і з ним ми – могучі. Читаючи книжку, вони впевняться, що власного інтелекту в інтернеті шукати годі. І що бути інтелектуалом круто. Книжка зацікавлює подачею: вона по-сучасному вступає в діалог із читачами. Будьте готові до експериментів, бо "Ніту" можна читати за ролями.  
"Котигорошка. Заплутані казки"
 
"Котигорошка. Заплутані казки" це книжка-переосмислення традиційних українських казок. Вісім сучасних авторок на ваших очах обертаються на "Діснеїв" вони розповідають відомі казки по-новому, адаптуючи їх до сучасних реалій. Короткі й динамічні тексти, різновиди плутаної казки, відоме-не-відоме в сюжеті, казки, що обернулися на фентезі, трилери, тревелоги та навіть антиутопії – те, що безсумнівно "вплутає" юних читачів у читання.  
Мія Марченко  
"Майка Паливода обирає професію"
 
  У 8-9 років часом випадає переживати через проблеми у стосунках з друзями-подружками, уперше проявити сміливість і не змінити думку під тиском інших, запитати бабу з дідом або батьків про їхні вибори в житті, боятися помилитися! Часом у дитячих книжках бачиш багатошаровість, коли один "поверх" дитячий, а другий залишається для дорослих, які будуть читати книжку з дітьми. І це дає змогу і дитячій уяві дострибнути до того "другого поверху" і відчути, що життя має багато "вимірів". А Майка Паливода крім того, що обирає професію, ще й простягає руку читачу, щоб застрибнути разом вже трохи в дорослість.
Аліна Штефан 
"Лу-ветеринарка"
  Героїня цієї повісті не зовсім звичайна дівчинка. Ця одинадцятирічна підлітка має давнє й чітко сформульоване захоплення: вона любить тварин. І не просто любить, а готова переходити до діяльної стадії своєї любові. Лу доглядає численних тварин, які живуть у неї вдома, веде блог про цікавих мешканців нашої планети, дбала про підопічних гуртка ветеринарів, а тепер разом із другом, теж любителем тварин, намагається влаштуватися волонтеркою у справжню ветеринарну клініку. І хай на її шляху іноді трапляються недоброзичливці, хай іноді вона сама робить помилки, та внутрішній вогник діяльної любові продовжує горіти, і це надзвичайно надихає.