ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділя, 29 січня 2023 р.

 105-та річниця бою під Крутами
 29 січня – День пам'яті Героїв Крут - ДНЗ "КПЛ"
 105 років тому, 29 січня 1918 року, на залізничній платформі Крути, від 400 до 600 українських вояків та студентів дали бій 4 тисячам більшовистських загарбників з Росії. Героїчна оборона дозволила призупинити просування радянської армії, та дати час дипломатам, які боролися за визнання незалежності Української Народної Республіки.
 При тому, щоб бій під Крутами закінчився відступом військ УНР, їх протистояння не було марним, адже це дало час на чотири дні зупинити просування радянських військ до Києва. Це дозволило українським дипломатам виграти час для переговорів із представниками Германської, Австро-Угорської, Османської імперій та Болгарського царства, які завершилися Брест-Литовським мирною угодою. За нею, УНР була визнана незалежною державою, а вже у квітні 1918 року, війська союзників допомогли витіснити більшовиків з української території.
 Бій під Крутами трагічна і важлива подія в історії нашої країни, яка нагадує про боротьбу за незалежність України. Історія повторюється сьогодні ми продовжуємо тримати оборону від російської навали.