ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

субота, 18 лютого 2023 р.

 Як вчити українську: 
корисні інтернет-ресурси
Як вчити українську: 10 корисних інтернет-ресурсів 
 Поки одні доводять, що завжди мали та зараз мають право спілкуватися будь-якою мовою без жодних обмежень, інші заповзято вивчають державну мову країни, громадянами якої є та планують залишатися. На допомогу тим, хто не вигадує причин, а наполегливо відшукує можливості, підготували перелік ресурсів, де можна отримати інформацію, знання, допомогу та заряд позитиву по-українськи. Насолоджуйтеся.
Мова ДНК нації!
 На сайті знайдете вправи, тести, диктанти, бібліотечку з листівками-правилами та картинками-винятками, а на сторінках у соцмережах можна регулярно насолоджуватися веселими ілюстраціями з упізнаваним Лепетуном, який несе в маси знання, розповідає про правильний наголос, попереджає про росіянізми тощо. Є й мобільний застосунок. У 2016 році у видавництві КСД вийшла книжка "Українська легко!", на початку 2022 року команда активно готувалася до виходу продовження, але планам завадила повномасштабна війна. 
Українською про українську
 Що таке "лемішка"? А "триб"? Чи зможете сказати, як перекласти українською слова "бардачок", "однофамилец", "начеку"? Авторка проєкту у коротеньких відео розповідає цікавинки про українську мову, тонкощі використання тих чи інших слів, правила перекладу. Її дуже приємно слухати, а ще вона пропонує допомогу у підготовці ЗНО та просто поширює любов до української невимушено, естетично, красиво. 
Correctarium  Українська мова 
 Ресурс для перевірки та редагування текстів, але на сайті написано, що тимчасово замовлення не приймаються. Утім, блог живий, періодично оновлюється, а в телеграм-каналі регулярно публікуються поради від фахівців-мовознавців.  
Навчальний онлайн-центр Лариси Чемерис   
 Авторка проєкту стверджує, що навчатися можна всюди та завжди там, де, коли та як зручно. Головне прагнення знати мову. Лариса Чемерис мріє створити моду на грамотність, дає поради, як готуватися до тестування, вчить говорити українською із задоволенням. Для цього вона об’єднала близько 40 талановитих вчителів України та організувала групові й індивідуальні курси. Навчання платне, але на сторінці в інстаграмі публікуються поради, цікаві факти, поширені помилки. У сторіз багато тестів на вивчення мови та для перевірки власних знань. Сторінка жива, оновлення регулярні, тому якщо є запит, інформації достатньо точно знайдеться те, що шукається.   
Тренажер з правопису української мови 
 Сайт для самостійного вивчення української мови: правила, теоретичний матеріал, вправи, практичне відпрацювання. Ресурс для вмотивованих і педантичних, які хочуть і можуть вивчати, вдосконалюватися, займатися без особливої сторонньої підтримки.   
Наголос 
 Ресурс досить скоромний, але корисний та якісний. Нічого зайвого, просто блог про наголос в українській мові. Інформативно, цікаво, весело, з прикладами. У телеграм-каналі тести. 
Блог Андрія Шимановського 
 Відомий мовними марафонами, які регулярно проводяться для тих, хто мріє розмовляти українською вільно, легко, красиво. Особливість марафони організовують для збору грошей на потреби ЗСУ. На сторінках із гумором і жартами подана цікава та корисна інформація щодо вивчення української. До речі, найдопитливіші зможуть нарешті дізнатися етимологію слова "розчепірка" та дещо інше.