ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 29 травня 2024 р.

 Дитячі книги для подолання стресу від війни
  
 Як в українських сім’ях ще донедавна святкували День захисту дітей? Просто як День дитини, погодьтеся. Купувалися солодощі, символічні подарунки – тобто, про захист, як такий, в цей день взагалі не йшлося. Після 24 лютого все змінилося: батьки мали дбати саме про захист своїх дітей. Причому, як в фізичному, так і в психічному плані. Адже сучасні українські діти опинилися в новій реальності.  Психологи стверджують, що в стресовій ситуації для дитини дуже важлива реакція батьків. Що впевненіше поводяться батьки, то захищеніше почуваються діти.
 Проживати різні складні ситуації і знаходити вірні виходи з них допоможуть і книги. ВСВІТІ підібрав 5 сучасних книжок відомого українського видавництва "Ранок", написаних для сучасних українських дітей та з огляду на обставини їхнього непростого дитинства. В них м’яко і поступово розповідається про потрібні речі.
 Катерина Тихозора
"Дім"
 gallery-image 
 Ця книга розповідає історію хлопчика, який був вимушений полишити свій дім, зруйнований через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Оповідь ведеться від імені хлопчика й описує його відчуття дорогою до безпечного місця  іншої країни. Чи стаєш ти бездомним, якщо твій дім зруйновано? Що таке дім і де його шукати, якщо зненацька втратив? У кінці книги ми дізнаємося, що дім завжди у твоєму серці.
 Юлія Ілюха, Олександр Ілюха, 
Олександр Ілюха "Зеро"
  
 Героїні роману Лілі 15 років, вона мешкає з мамою в селі на Донеччині. Шкільне життя напружене, стосунки з начебто найріднішою людиною складні, та й загалом буття дівчини не надто позитивне. Вона мріє  зустріти рідного батька, який зник ще до її народження, та змінити своє життя. Для сірої мишки, якою вважає себе героїня, це було б щастям. Розповідь могла б бути типовою історією переродження та успіху, якби не кілька особливих деталей. Насправді Лілю звати не Лілею, і "сірою" її складно назвати. Коли ти інакша, злитися з оточенням не вийде.
Ніна Фіалко
"Новітня війна" 
 Діти і війна... Цю болючу тему багато письменників оминають. Ніна Фіалко відважилась написати низку оповідок, де спробувала доступно розкрити і самі події, і участь дітей у коловороті війни... Когось війна ледь зачепила, когось морально травмувала, а ще когось випробувала на людяність. Ця книжка не для дітей, а про дітей війни, і хоч вона й адресована передовсім дорослим читачам, проте зорієнтована і на сімейне прочитання.
 Дара Корній
"Пасіка Україна та інші казки з війни"
 
 Це казки про життя. Бо воно варте добрих казок. У маленьких містечках і селах, у столиці, у широких заплавах, лісах і безкраїх степах творяться дива, герої долають зло, мудрість бере гору над зухвалістю. Добрі персонажі цих добрих казок з війни  бджоли, гуси, лис, міфічний і повітряний змії, глиняний півник і навіть бабай із Чорнобаївки  пліч-о-пліч із людьми відстоюють своє майбутнє. Кожен з них надихає своєю сміливістю, відданістю, мудрістю і стійкістю. Це казки про війну...
 Світлана Вертола
"Юна. Війна"
  
 Юна та Рома опиняються в епіцентрі подій 2014 року. Їхнє рідне місто  Іловайськ, але від початку війни Юна їде в Київ, а Рома залишається в окупації. Чи зможуть вони зберегти свої почуття? Чи розділить їх війна? Повість написана від імені Юни і Роми почергово, тому читачі зможуть побачити хід думок та емоції кожного з героїв.