ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Музеї літературних героїв
  Любите читати? А подорожувати? Хто ж не любить! Не треба й розповідати, як літературні персонажі та краєвиди зі сторінок улюбленої книжки оживають у нашій свідомості... Знаєте,  іноді вони стають настільки реальними, що дивним чином у різних містах світу з'являються їхні музеї. Музеї літературних героїв, навіть тих, які ніколи не існували в справжньому житті, існують насправді, та ще й приймають безліч гостей. Не вірите? Тоді відвідайте їх!
     1. Музей Шерлока Холмса (Лондон, Великобританія).
   Адреса Бейкер стріт, 221Б відома всім шанувальникам творів Артура Конан Дойля. Музей Шерлока Холмса - перша в світі меморіальна квартира літературного персонажа, що відкрила свої двері  27 березня 1990 на Бейкер-стріт. Музей-квартира пронизана духом вікторіанської епохи і наповнена експонатами того часу. Перший поверх - це невеликий передпокій і одночасно сувенірна крамниця, на другому розташовані знаменита вітальня і кімната знаменитого Шерлока Холмса, а на третьому знаходяться апартаменти доктора Ватсона і місіс Хадсон.
   2. Музей казок Астрід Ліндгрен (Стокгольм, Швеція).
 
    На острові Юргорден в одному музеї шведи поселили всіх героїв творів Астрід Ліндгрен. Чарівний потяг щодня доставляє дорослих і дітей до станції Вілла "Курка", де жила Пеппі Довгапанчоха, до будиночка, на даху якого мешкає Карлсон та до інших казкових помешкань. Музей абсолютно інтерактивний: у ньому можна все чіпати, скрізь бігати і гратися.На території музею також працює книжковий магазин із  широким вибором літератури для дітей, дитячої музики, фільмів, настільних ігор, одягу, іграшок, листівок і плакатів із зображенням сюжетів з улюблених книг.
   3. Музей барона Мюнхгаузена (Садиба Дунтес, Салацгрівскій край, Латвія).
  Музей барона Мюнхгаузена відкрився зовсім недавно - в 2005 році у садибі Дунтес в Латвії. Власники садиби запевняють, що саме тут минули найкращі роки барона та його дружини - тут він витягнув сам себе з болота, посадив вишневе дерево поміж оленячих рогів і  звідси полетів на Місяць на гарматному ядрі. У садибі барона відтворена атмосфера XVIII століття, будинок фарбований мисливськими трофеями, а гостей привітно зустрічає сам барон Мюнхгаузен, щоправда у вигляді воскової фігури.
    4. Долина мумі-тролів (Турку, Фінляндія). 
   Мумі-Світ - безперечно, одна з найпривабливіших сімейних пам'яток у м. Турку в Фінляндії. Цей тематичний парк розваг заснований на сюжетах популярних дитячих книг Туве Янссон, і розташований на надзвичайно красивому острові Кайло, сполученим з основною землею помостом. Тут також знаходиться невеликий пляж і майданчик для міні-гольфу. Фантастичні мешканці парку - чарівні і гостинні, і все в країні мумі-тролів підпорядковане їх стилю та способу життя. 
  5. Музей Дон Кіхота (Сьюдад-Реаль, Іспанія).
   У романі Сервантеса ніде не згадується, в якому саме місті народився Дон Кіхот, але літературознавці впевнені - це Сьюдад-Реал.Тут знаходиться величезний старовинний особняк, у підвалі якого є друкарня, а два поверхи зайняті колекціями картин, книжкових ілюстрацій, статуеток та інших творів на теми знаменитого роману. У музеї представлено безліч предметів, якими "лицар сумного образу" цілком міг би користуватися.
   6. Музей д'Артаньяна (Люпіак, Франція).
  У Франції в селі Люпіак поблизу кордону з Іспанією знаходиться музей знаменитого мушкетера Олександра Дюма - Музей д'Артаньяна. Він не тільки літературний герой, але й реальна людина. Саме в цих місцях приблизно 400 років тому народився Шарль Ожьє де Бац де Кастельмор, граф д'Артаньян, який через 200 років після свого народження став героєм роману Олександра Дюма-батька. В експозиції музею - речі епохи короля Людовика XIV, колекція книг  і воскові фігури самого д'Артаньяна та інших персонажів.
  7. Музей Вільгельма Телля (Бюрглен, кантон Урі, Швейцарія). 
  Бюрглен - село в швейцарському кантоні Урі - місцеві впевнено називають рідним містом знаменитого арбалетника. За переказами, саме тут народився Вільгельм Телль і тут же він знайшов свою смерть, бажаючи врятувати дитину. В основі музею - книги, картини і статуї, а також точні копії середньовічних арбалетів, якими міг користуватися Телль.
  8. Музей Маленького Принца.
  Як не дивно, музей маленького героя з великою душею, створеного Антуаном де Сент-Екзюпері, знаходиться зовсім не в Парижі чи Провансі, звідки родом сам письменник, а в ... Японії. Будинок Маленького Принца у невеликому парку розташований в селищі Хаконе. Шматочок Франції зі справжніми французькими будиночками і кафе з довоєнних часів запрошує шанувальників творчості Сент-Екзюпері познайомитися з його героєм.
  9. Музей Мері Поппінс.
   В Австралії є будинок-музей автора історії про Мері Поппінс - Памели Треверс. Будинок-музей знаходиться в Маріборі, Квінсленд. Саме тут народилася авторка повісті про няню-чарівницю. Сьогодні біля будинку можна побачити пам'ятник письменниці. Маєток знаходиться практично в декількох кроках від історичного прибережного парку, чималу схожість з яким має парк, описаний в історії про Мері Поппінс. Влітку також можна відвідати Фестиваль Мері Поппінс, в рамках якого влаштовують забіги за участю місцевих нянь, запускають паровози, а також проводять конкурси повітряних зміїв і малюнків на асфальті.
  10. "Будинок Джульєтти" або Музей шекспірівських героїв (Верона, Італія). 
  Музей розташований у старовинному особняку XIV століття, в якому відтворено інтер'єр багатого італійського будинку цього часу, а закохані парочки приходять цілуватися на "Балкон Джульєтти". Сама "Джульєтта" за допомогою цілого штату секретарів веде активне листування по всьому світу: їй частенько пишуть закохані, скаржаться на свої нещастя і просять поради. Вона всім відповідає, а автори найпроникливіших листів отримують призи.