ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 23 квітня 2016 р.

23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права
  23 квітня 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 р. Рішення було прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найбільш надійним способом їх збереження. В резолюції відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарок.
  Сьогодні Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. Саме 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, відбувається проголошення Всесвітньої столиці книги, проводяться виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.
  У багатьох містах світу можна побачити пам'ятники книгам. Часто вони, звичайно, увіковічують пам'ять про якогось автора або події. Пропонуємо розглянути деякі з них.
 Пам'ятник книзі і писемності в місті Хайфа (Ізраїль). Скульптура зображує величезний том (висотою 2,8 м, шириною 0,5 м та вагою більше 4 т), з якого "висипаються" цифри і букви різних алфавітів світ.
 
 Пам'ятник книзі було відкрито при проведенні книжкової ярмарки у 2008р. в місті Лісько (Польща). Монумент виконаний з бронзового сплаву та розміщений на старовинній ринкової площі в центрі міста.
  20-метровий пам'ятник "Der moderne Buchdruck" вагою 35 тонн, що складається з 17 книг німецьких авторів встановлено в Берліні, навпроти університету братів Гумбольта на честь "батька" сучасного друкарства Йоганна Гутенберга.
  Пам'ятник спаленим книгам знаходиться на площі Бебельплатц (Берлін), зведений у пам'ять про подію, що сталася на цьому місці 10 травня 1933 р. – публічне спалення фашистами 12400 книг 149 авторів. Пам'ятник являє собою порожні полиці бібліотеки, що йдуть під землю, закриті зверху товстим склом. Пустота підсвічується знизу, підкреслюючи основну ідею композиції – спалення книг не знищило світло знань.
 У Гринсборо (Північна Кароліна, США) розташований бронзовий пам'ятник американському письменнику О’Генрі. Його доповнює розкрита книга, де ліворуч на сторінці зображена ілюстрація до розповіді "Дари волхвів", а справа – початок "Вождя червоношкірих" з головним героєм, який визирає із-за сторінок.
 У місті Шарджа (Арабські Емірати) на Площі Культури біля мечеті встановлений пам'ятник, що зображає розгорнуту книгу, написану золотою арабською в'яззю. Книга являє собою Коран найсвященнішу книгу мусульман.

  Меморіал Амелії Валеріо Вайнберг розташований в Цинциннаті біля будівлі Публічної бібліотеки. Амелія Вайнберг в 1982 р. заповіла свій спадок у фонд бібліотеки. Фонтан створений Майклом Фреска в 1990 р. Він є нагадуванням про те, що всі знання випливають з книг. Самі книги, всього їх двадцять, хоча і здаються зробленими зі шкіри, виконані з обпаленої глини.
 Пам'ятник книзі "Рухнама" встановлено в Ашхабаді (Туркменія). Величезний монумент заввишки з двоповерховий будинок являє собою копію книги. Увечері обкладинка книги відкривається, і перша сторінка перетворюється на екран, на якому за допомогою проектора показують документальний фільм про становлення нації.
  Пам'ятник у формі нерівної стопки книг перед книгарнею "Сіньхуа" в Пекіні.

   Скульптура "Пам'ятник книзі" встановлено в 1994 р. Джоаном Бросса для "букіністів Гільдії Каталонії" на перетині проспекту Пасео де Граса з Гран Віа в Барселоні, Каталонія (Іспанія).
  Відкриття пам'ятника Біблії в Естонії відбулося в 1989 р. і було присвячено до 250-річчя з моменту її першого видання. Ідея створення належить Айно Юрьйо, а виготовив пам'ятник Арві Діна. Скульптурна композиція складається безпосередньо з бронзової книги, що лежить на гранітному вівтарі, поруч з яким встановлено гранітну меморіальну плиту.
   Пам'ятник книзі в Флеймені, Нідерланди.

    Пам'ятник книзі в Оксфорді, Великобританія.
 Один з численних неймовірних питних фонтанчиків Риму. Фонтан Книг розташований недалеко від будівлі католицького храму Сант-Іво алла Сапієнца по вулиці Via degli Staderari.

   Пам'ятник книзі в Китаї. 
   Пам'ятник книзі в Туреччині.
   "Незважаючи на історію" від Білла Вудроу, Лондон.
    Пам'ятник книзі в Чілі.
   Пам'ятник книзі в Лісабоні, Португалія.
  Пам'ятник книзі в місті Спрингфілд, США.