ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 21 травня 2016 р.

15 аудіокниг українською, які 
варто прослухати
 Коли дуже хочеться припасти до книги, а часу і можливості геть немає, тоді слід обирати: або не читати взагалі, або шукати альтернативні варіанти. Аудіокнига – саме така можливість: постійно віддавати їй перевагу перед друкованою зовсім не слід, але звертатися до неї за потреби – штовхаючи коляску, біжучи у справах, засинаючи у темряві, похапцем обідаючи все ж припустимо. Особливо, коли це не просто собі книга, а справжнє культурне явище, повноцінна подія: начитаний самим автором, доповнений музичним акомпанементом видатний текст.
  Пропонуємо невеличку добірку аудіокниг українською мовою різної тематики для усієї родини.
  Галина Пагутяк "Записки білого пташка"
  Книга сучасної української письменниці Галини Пагутяк "Записки білого пташка" цікава сюжетами, елементами фантастики й містики, що природно поєднуються з реаліями сьогочасності. У пропонованих творах авторка, уникаючи традиційних форм роману та повісті, по-своєму відстоює те найголовніше, що робить людину людиною: гідність і милосердя. Такі моральні поняття стержневі навіть у химерному романі "Смітник Господа Нашого". У повісті "Записки білого пташка" читач віднайде своєрідне трактування одвічної метафори Вавилонської вежі, а маленький роман "Радісна пустеля" схвилює сповіддю того, хто обрав самотність, пройшовши через пекло й чистилища кінця другого тисячоліття. Г.Пагутяк "Записки білого пташка" (mp3)
Тарас Прохасько "НепрOсті"
  Можливо, найкраща і точно найбільша прозова річ одного із засновників "станіславівського феномена". Магічний реалізм по-галицьки, інтимно-міфологічна проза, наша відповідь Маркесу – коло означень приблизно таке. "НепрОстими" тут є все і всі: і таємничі Карпати, й імена персонажів, які – і імена, і персонажі – постійно повторюються, дублюються і накладаються. Плюс колізії, які вони відбувають: на позір, звичайні, але крізь призму такої мови магічним буде здаватися будь-що. Без сумніву, важлива перемога нашої літератури, і не надто принципово, скільки тут запозиченого, а скільки винятково "свого" фокус вдався, хороша книга написана. Т. Прохасько "НепрОсті" [mp3].
 Жан Батіст Мольєр "Комедії"
 
 Мольєр – найуніверсальніший письменник XVII ст., що підтверджує і тематика його творів, і оригінальна літературна манера, і характерна мова. В творчості Мольєра немає вузькості, притаманної більшості письменників його часу. В творчому доробку Мольєра багатий спадок – більш ніж 32 драматичних твори, написані у найрізноманітніших жанрах: фарс, комедія-балет, побутова комедія, висока комедія.  Автор розкриває перед слухачем багату галерею образів, в якій тісняться всі прошарки суспільства: лібертен – "Дон Жуан", вискочка – "Міщанин-шляхтич", облудник – "Тартюф". Ж.-Б. Мольєр "Комедії" [mp3].
 Марина та Сергій Дяченки "Мігрант"
  Андрій Строганов раптом опиняється на іншій планеті. Він мігрував з Землі. Два останні роки його життя вилучено у якості сплати за візу, тому Андрій не пам'ятає, чому вирішив поїхати. Що сталось на Землі, і чи є вороття? Тим часом на затишний світ Раа, в який потрапив Андрій, наповзає тінь... Роман "Мігрант" третій у циклі "Метаморфози", але при цьому є самостійним твором. М. Дяченко, С. Дяченко "Мігрант" [mp3].
 Ярослав Гашек "Пригоди бравого вояка Швейка"  
  30 годин (4 диски) чистого задоволення – так виглядає аудіо-Швейк, чи не головний ідіот в історії і літературі, в якому гуманізму і трагічного пафосу (бо війна все ж таки) ні на грам – проте є бажання вижити і гумор, який видобувається просто якимсь дивом: постійними повторами, говорінням не там і не про те, тотальною і щосекундною відсутністю сенсу. Тут нема культових малюнків Йозефа Лади, але є можливість "вхопити" книгу максимально наближено до суті її власного жанру – вочевидь, новочасного епосу, який здавна сприймали винятково на слух. Епосу про війну, де немає місця ні герою, ні Богу, – лише Швейк може там бути і вижити. Вкрай злободенно і дуже смішно. Я.Гашек "Пригоди бравого вояка Швейка" (4CD) [mp3].
Рей Бредбері "451 градус за Фаренгйтом. Усмішка" 
 Творчість Рея Бредбері – це поєднання реалістичності і фантастики, сучасності і минулого, страшної містики і казковості. Письменник звертається до проблеми сенсу людського життя, призначення людини на землі. У творі «Усмішка» хлопчик стає у чергу – власті дозволили кожному плюнути на картину Леонардо да Вінчі "Джоконда". Йому до рук потрапляє шматок полотна з посмішкою Джоконди. У повісті "451 градус за Фаренгейтом" йдеться про світ, де читання є державним злочином, зберігання книги – антидержавним учинком, а стіни замінені телевізійним екраном. Р. Бредбері "451° за Фаренгйтом. Усмішка" [mp3].
Євгенія Кононенко "Імітація"
  Усе відбувалося за всіма канонами детективного жанру. Загинула молода жінка з середовища київської "еліти", і дуже сумнівно, що це був нещасний випадок, як здалося спочатку. Далі розслідування, під час якого спливло на поверхню таке... Під колесами товарняка в якомусь Богом забутому Комбінатному на сході України гине співробітниця міжнародної фундації підтримки обдарованих дітей, 37 річна красуня Мар’яна Хрипович. Її київські друзі, коханці й колеги, збентежені несподіваною смертю, починають власне розслідування. Та наслідок їхніх розшуків не вкладається в жодні класичні схеми... Є. Кононенко "Імітація" (mp3).
 Леся Романчук "Не залишай…"
  Цикл книг про кохання і зраду, про віру і надію у житті головної героїні лікаря-акушера Софії Синицької (Зорич), які зачарують вас напруженим сюжетом і гострою інтригою. Жінка у Світі і Світ у Жінці це основні теми, з яких виплетене вишукане мереживо сюжету роману "Не залишай...". Л. Романчук "Не залищай...". Кн. 1-6, Кн. 7, Кн. 8 (mp3).
  Юрій Шаповал "104 ефіри радіопередачі "Мить історії"
  Глобальні історичні процеси чи короткі історичні епізоди – у межах вічності це все, за великим рахунком, лише миттєвості. Та кожна з них єдина і неповторна і впливає на подальший перебіг подій. Визначні дати, вчинки, відомі постаті, цікаві факти, витримки з документів та монографій. Історія така, як її цікаво знати. Ведучий історик Юрій Шаповал. Ю. Шаповал – 104 ефіри радіопередачі "Мить історії" [mp3].
Марина Муляр "Дух фортеці"
  Автор історик за освітою, письменниця і журналістка представила у книзі розповіді про двадцять цікавих замків і фортець України. Читач із задоволенням дізнається про історичні події, великі битви, визначні постаті, древні легенди, пов'язані з замками від Західної України до Криму. М. Муляр "Дух Фортеці" [mp3].
Наталя Мусієнко та iн. "Світло далеких зірок"
  Кіно це чарiвне, справдi магичне дiйство прийшло до нас порiвняно недавно, всього 100 років тому. А скільки за цей час створено фільмів! Скільки талановитих режисерів і видатних акторів залишило свій слід на сторінках історії кініматографа. Автори книжки розповідають про зародження і перші кроки одного з найулюбленіших і поширеніших видів мистецтва. Зацікавлено оповідають про життєвий і творчий шлях таких всесвітньо відомих зірок екрана, як Макс Ліндер, Грета Гарбо, Мері Пікфорд, Рудольф Валентіно, Марлен Дітріх, Віра Холодна, Іван Мозжухін, Степан Шкурат та багатьох інших. Н. Мусієнко та iн. Світло далеких зірок (mp3).
 100 найвідоміших шедеврів України
  100 найвідоміших шедеврів України захоплююча книга про художні твори, які виготовлені або зберігаються на території України. Ви дізнаєтесь про скарби тисячолітньої історії зі скіфських курганів, про зразки книжкової майстерності, про видатні пам'ятки писемності, архітектури, скульптури, живопису... Особливу увагу приділено безцінним археологічним знахідкам із давніх поселень і міст, заснованих тисячі років тому. 100 найвідоміших шедеврів України (mp3)
 Наталія Дев'ятко "Легенда про юну Весну"
  Чи добре, що ти і твої друзі люблять пригоди? А якщо ці пригоди небезпечні? Цього року Влад, Митько, Анжела і Христина втекли з табору відпочинку, аби на самоті зустріти світанок на березі моря. Дорослі, звісно, кинулися їх шукати, але пощастило новенькому вожатому. Валентин залишається з дітьми до ранку і розповідає їм чарівну казку, яка насправді не є вигадкою. Чим обернеться казка для них, розповідається у цій книзі. Н. Дев'ятко "Легенда про юну Весну" (2015) [mp3].
"Улюблені вірші"

  Аудіо-версія книги "Улюблені вірші" у виконанні Богдана Бенюка та чудової компанії дітей "у супроводі півників, жабок, песиків, котиків, паротягів та музичних інструментів". Очевидно, маст-хев для молодих батьків – як правильно читати-декламувати хрестоматійні "Ходить гарбуз по городу" і "Падав сніг на поріг", але не тільки: пригадування чогось чудового з давноминулого дитинства ще нікому ніколи не зашкодило. "Улюблені вірші", А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА [mp3].
 Всеволод Нестайко "Чудеса в Гарбузянах"
  Пригодницька повість Всеволода Нестайка "Чудеса в Гарбузянах" розповідає про справжні і, разом з тим, дивовижні пригоди трьох друзів, що мешкають в цій незвичайній, сповненій різноманітних оказій, місцині. Неймовірні пригоди вигулькують нізвідкіль і захоплюють зненацька, і троє відважних знайдибіди вмить розганяють нудьгу тим, що знаходять лазівки в країну незвичайного і небувалого, витвореного їхньою ж фантазією. Захоплюючий сюжет, разом з чарівною, жартівливою мовою Всеволода Нестайка творять одну з найулюбленіших повістей українських дітей. В. Нестайко "Чудеса в Гарбузянах" [mp3].