ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 26 травня 2016 р.

Найгучніші пограбування бібліотек
  Зникнення витворів мистецтва бентежить весь світ, а ось крадіжки рідкісних книг і манускриптів не завжди привертають увагу широкої аудиторії. У той же час книги дорожчають і стають все більш привабливим для викрадачів.Тих, хто краде книги для власних колекцій, зловити вкрай складно, адже такі люди намагаються ніде не світити свою здобич. Недосвідчені злодії виставляють книги на різних аукціонах, де знаючі люди можуть їх швидко впізнати. Отже, ким є сучасні книжкові злодії, як їм доводиться розплачуватися за свої злочини і чим вони мотивують свою діяльність?
 Національна бібліотека Джироламіні (Неаполь, Італія) 
  У 2012 р. Марино Массімо де Каро викрав 1500 цінних книг з бібліотеки Джироламіні в Неаполі вартістю десятки мільйонів євро. До свого арешту за звинуваченням у крадіжці книг з бібліотеки Марино Массімо де Каро був відомий як книжковий дилер із зав'язками в Латинській Америці. У 2009 р. де Каро був призначений директором неаполітанської бібліотеки XVI ст. зі значною колекцією старовинних книг. 
  Першим щось недобре запідозрив професор історії мистецтв Томасо Монтанарі, який і викликав поліцію. Як вдалося з'ясувати слідству, де Каро разом з чотирма спільниками протягом кількох місяців розкрадав власну бібліотеку. Поліція змогла повернути лише 80% зниклих книг, але до цих пір невідоме місцезнаходження ще багатьох книг. За співпрацю зі слідством суд замінив йому покарання у вигляді 7 років тюремного ув'язнення на домашній арешт. Під час слідства де Каро також повідомив про те, що крім бібліотеки Джироламіні він обчистив і інші бібліотеки Неаполя, Флоренції, Падуї, Монтекасіно і Риму. 
Бібліотека Батлера в Колумбійському університеті (Нью-Йорк, США) 
 
  У 1994 році Деніел Шпигельман викрав бібліотечних цінностей на $1,3 млн. з бібліотеки Батлера в Колумбійському університеті.  Крадій діяв красиво: після закриття бібліотеки він ховався в незадіяній шахті ліфта, вночі приводив ліфт в дію, піднімався на 6-й поверх, розбирав стіну, входив через отриману дірку в закрите сховище, брав все, що йому здавалося цікавим, і повертався тим же шляхом назад, замуровуючи за собою стіну. За 3 місяці він виконав цю процедуру десятки разів. 
  У співробітників бібліотеки пішло майже 3 роки, щоб по каталогу скласти список всіх викрадених книг. У цінності награбованого Шпигельман не розбирався, він орієнтувався за записками з описом книги, які були вкладені в кофри, але найцінніші книги він не розпізнав. 
  Злочинець склав легенду, мовляв, книги та цінні карти йому дісталися від покійного батька. Також у нього були підроблені документи на різні імена. Клієнтів він шукав серед букіністів та дилерів антикварних книг. Одному дилеру в Утрехті він запропонував купити примірник французької алегоричної поеми "Роман про троянду". Співробітниця бібліотеки Батлер усюди розсилала список викраденого Шпигельманом в надії, що хтось помітить, якщо йому запропонують купити щось з перерахованого. Таким чином один із дилерів відразу зрозумів, що йому пропонують вкрадену книгу. Його засудили до 16 місяців в'язниці, що вдвічі більше, ніж в США зазвичай давали за подібні злочини. Бібліотека Батлера змогла повернути тільки дві третини вкраденого Шпигельманом.
Бібліотека рідкісних книг і рукописів Бейнеке при Єльському університеті 
(м. Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США)
  У 2006 р. Едвард Форбс Смайлі III вкрав старовинні карти з колекції Бібліотеки рідкісних книг і рукописів Бейнеке при Єльському університеті вартістю $150-300 тис. Смайлі був відомий як експерт, який користується повагою колег, він часто жертвував експонати зі своєї особистої колекції провідним бібліотекам, брав участь у виставках карт і рідкісних книг. Багато років ніхто не помічав, що в той же самий час, отримуючи доступ в найпотаємніші частини бібліотек, Смайлі акуратно виносив те, що йому було потрібно. 
  Одного разу він, як і зазвичай, прийшов до Бібліотеки рідкісних книг і рукописів Бейнеке, замовив видання, які його цікавили, і сів собі у читальному залі. Смайлі був застуджений і, дістаючи носовичок, не помітив, як випав його злодійський інструмент - ніж. Це помітила бібліотекар і відчувши щось недобре, викликала охоронця. Тим часом Смайлі вже сидів за столом і розглядав книгу 1631 р. Не знайшовши свого ножа в кишені, злочинець просто видер дорогоцінну карту з книги. З бібліотеки він виходив вже у наручниках. У розпорядженні спеціального відділу ФБР для розслідування злочинів у сфері мистецтва до цих пір знаходяться карти і книги з колекції Смайлі, чиї справжні власники ще не знайдені. Фотографії предметів викладені на сайті ФБР.