ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

понеділок, 3 липня 2017 р.

Пізнавальні книги про 
сильних жінок
  Деякі з цих книг написані безпосередньо сучасними жінками про своє життя. Інші базуються на мемуарах великих мандрівниць і першопрохідців. За допомогою даних видань ви можете дізнатися більше про харизматичні постаті, які вплинули на процеси в світовій культурі, політиці та громадському житті.
Джорджина Говелл "Королева пустелі"
  В основі документального роману "Королева пустелі" – життя Ґертруди Белл, британської письменниці, мандрівниці, археолога і картографа початку ХХ ст. Саме її рукою було проведено кордони між державами на Близькому Сході: Іраком, Сирією, Палестиною, Йорданією, Саудівською Аравією. Ґертруда народилася у заможній аристократичній родині, але спокійне світське життя не було дівчині до серця, і вона вирушила на пошук пригод. Белл перша європейка, яка перетнула Сирійську пустелю, вона об’їздила на верблюдах усю Месопотамію, організувала перші вибори в Іраку і долучилася до створення конституції цієї країни. Вона досліджувала культуру і звичаї бедуїнів та заснувала в Багдаді Національний музей. Про все це ми дізнаємося зі щоденників і листів дослідниці, щедро цитованих у романі. Ґертруда Белл відома також як британська розвідниця, яка водночас була довіреною особою багатьох аравійських шейхів. Саме вони нарекли її хатун королева.
Пола Маклейн "Леді Африка. Жінка, яка підкорила небо"
  "Леді Африка" історія бунтарського життя Берил Маркгем, першої жінки-льотчиці на Африканському континенті. Вона першою здійснила безпосадковий переліт через Атлантику зі сходу на захід. У ранньому віці Берил з батьками переїхала з Британії у Кенію. Разом з африканськими дітьми з тубільних племен змалечку відкривала світ дикої природи. Дорослою дівчиною розпізнала свого внутрішнього хижака, прийняла свою самодостатню і непокірливу вдачу. Ці риси характеру штовхали її у вир складних стосунків, надихали на боротьбу з традиційною мораллю і схиляли до "чоловічих" професій. У книзі можна знайти факти із життя Берил, зустріти історичних постатей, таких як Карен Бліксен (письменниця), чи Деніс Фінч Хаттон (коханець Бліксен) та інших, а також почитати опис природи Кенії.
Малала Юсуфзай, Крістіна Лем "Я Малала"
  Книжка юної Малали Юсуфзай, яка була написана у співавторстві з американською журналісткою Крістіною Лем, сколихнула весь цивілізований світ. Одразу після публікації мемуари потрапили у список бестселерів NewYorkTimes і не "здають позицій" уже більше 60 тижнів підряд. Юсуфзай лауреатка Національної книжкової премії Великобританії (2013), а журнал Time назвав її однією з 25 найвпливовіших підлітків. Простою і зрозумілою мовою Юсуфзай розповідає про те, як таліби захоплювали її рідну долину Сват в Пакистані, встановлювали там свої порядки, забороняли дівчаткам здобувати освіту і як її родина намагалася боротися з цим усіма доступними їй способами. Історія Малали доводить нам, що навіть одна людина здатна змінити світ.
Гілларі Клінтон "Важкі рішення"
  Гілларі Клінтон описала чотири роки, під час яких очолювала зовнішньополітичне і дипломатичне відомства, та показала їх роботу зсередини. Книга написана професійно, детально і виважено. Клінтон розповіла також про свою роботу в Державному департаменті. Авторка знала як і про що писати, тому правильно розставила акценти на політичних питаннях. В деяких місцях Гілларі постала перед читачами як матір і донька. Та на більшій кількості сторінок вона лідер, який приймає важкі рішення. Книга була відмічена порталом Goodreaders, і потрапила в номінацію "Автобіографія і мемуари". 
  Джерело: Друг Читача