ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 26 квітня 2018 р.

Місця, куди не варто брати книгу, 
а ми все одно беремо
  Родичі та лікарі час від часу турботливо, а то й дратівливо кажуть, що "тут" і "так" читати не можна. Вони дбають про наш зір, поставу, але ж правила завжди приємно порушувати. Ми склали перелік таких місць, де кожен хоча б раз зависав із книгою. 
Ліжко
  Найзатишніше читання – в ліжку. Жодних заперечень. Альберто Мангуель тонко підмічає: читаючи в постелі, ми не просто розважаємось, ми отримуємо дещо більше – особливе усамітнення. Це інтимний простір, де можна цілком віддатися читанню. Взяти книжку в постіль – синонім найкращого відпочинку. Цікаво, що в римлян були спеціальні ліжка, які називали лектами і якнайкраще слугували для письма та читання.
Ванна
  Особлива потіха нагода прийняти ванну, читаючи новий роман. Це омріяний момент для студентів-книголюбів, які в гуртожитку тішаться ванною як восьмим дивом світу. Та це місце несприятливе для книги через надмірну вологість і ймовірність скупатися разом з вами. Якщо ви в когось її взяли почитати, добре зважте, чи піддаватися такій спокусі. Якщо таки вирішили продумайте, як поясните "хвилеподібність" сторінок. Читання електронних книг у ванній потребує ще більшої обережності.
Туалет
  Місце, яке за популярністю може конкурувати з ліжком. Кожен хоч раз усамітнювався в туалеті з книгою, але мало хто зізнається в цьому. Юстина Соболевська у своїй "Книжці про читання" присвятила читанню в цьому місці окремий розділ "А що ти читаєш у туалеті?". Проти зібраних нею фактів не спрацюють жодні аргументи. Бо статистика свідчить, що один із десяти чоловіків регулярно читає в туалеті (жінки всього 0,4%). Таке читання британська традиція, якою там пишаються, а на Amazon можна знайти спеціальну рубрику "Найкращі книги для читання в туалеті". Можливо, в когось виникають при згадці про це не зовсім приємні асоціації, але навіть Умберто Еко заявляв: "Найцікавіші книжки я читаю в туалеті". І все-таки, засиджуватися там із книгою не радимо: турбуйтеся про власне здоров’я та ваших співмешканців.
Транспорт
  Місце, де книга корисне проведення часу, а то й порятунок, якщо надокучливі сусіди. Кінематограф зробив читання в транспорті романтичним. Добре, якщо випадає читати в літаку, потязі чи навіть у метро. А ось читання в автобусі на українських дорогах неможливе. Навіть застережень лікаря не треба за 15-20 хвилин очі й вестибулярний апарат будуть не в захваті, а організм ввімкне захисний режим сну.
Робота чи навчання

  Місця, де гріх не відкрити книгу: відносна зручність, достатнє освітлення, можливість закріпити навички концентрації та абстрагування. Є й "але": в заліковку ставлять оцінки за знання предмету, а не сюжету книги; випробовувати терпіння роботодавця, якщо ви працюєте не з книгами ризиковано.
Заклади харчування
  Звичку читати під час споживання їжі дехто пояснює напруженим ритмом життя. Забобонні люди скажуть: "пам’ять заїси". Люди, які звикли до багатозадачності, на це не зважають. Дехто навіть переконує, що читання під час трапези позитивно впливає на організм через повільніше пережовування їжі. Недоліків у такого захоплення куди більше: погіршення постави, зору, роботи шлунково-кишкового тракту, переїдання тощо.
Подорожі
  Цей пункт може викликати обурення: хіба не раз бувало, що книжку в переповнену валізу ледь вдалося втиснути, а за всю подорож так і не відкрито. З іншого боку, заглибитись у тексти, не покидаючи готелю чи намету, теж досить дивно. Тому використовуйте свої можливості та час!
  Джерело: Друг Читача