ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 23 квітня 2019 р.

10 причин, чому наш 
мозок хоче читати
https://diamare.ru/wp-content/uploads/2018/11/coffee-2390136_960_720.jpg 
  Третина українців за рік не прочитує жодної книжки, зате дві третини щодня знаходять час увімкнути телевізор. У світі гаджетів та повсюдних екранів дуже легко забути про насолоду від неспішного читання книжок. У Всесвітній день книги та авторського права, який традиційно відзначають 23 квітня, хочеться нагадати, що читання може бути чимось більшим, ніж відпочинком, проведенням дозвілля чи потребою. А тому зібрали для вас найцікавіші факти та дослідження про те, як книжки впливають на нас і чому мозок так любить читати.
 Читання "прокачує" мозок
  На думку вчених, читання є одним з найскладніших завдань для мозку. А що складніші завдання ми перед ним ставимо, то менше відпочинку він має, а отже – то ліпші наші розумові здібності й пам’ять. Так, вчені з’ясували, що під час читання активізуються одразу 17 ділянок головного мозку! Щоразу, коли ви читаєте, створюються нові синапси, які дозволяють зберігати більше спогадів, а отже, підтримувати гостроту пам’яті.
 Читання знижує ризик хвороб мозку
  Читання знижує в 2,5 рази ризик розвитку хвороби Альцгеймера у старшому віці. Тоді як перегляд телепередач, навпаки, підвищує ризик.  Так читання є найдоступнішим тренажером для нашого мозку, що підтримує його в тонусі та запобігає слабоумству та іншими процесам деменції.
 
 Читання змінює нас
  Читання має особливий вплив на наш мозок. Фрази "ця книжка змінила моє життя" чи "після прочитання цієї книжки я вже ніколи не буду такою/таким, як була/був" не такі вже й пафосні. Як стверджують вчені, з кожним новим досвідом, новим враженням, новою емоцією, а значить і новою книжкою, – ми стаємо іншими людьми з новими нейронними структурами та зв’язками, з новими знаннями.
 Читання розвиває навички критичного
 та аналітичного мислення
  Вам, мабуть, траплялося читати детектив, трилер або написаний у формі квесту чи загадки роман і ще до кінця книжки розв’язати основу загадку чи розкрити таємницю. У такому разі ви залучали навички аналітичного та критичного мислення, взявши до уваги відомі вам подробиці. Навички критичного мислення стануть вам у пригоді під час ухвалення важливих щоденних рішень. Що більше ви читаєте, то краще розумієте, що ви читаєте і як це можна застосувати в реальному житті.
 Читання поліпшує концентрацію та увагу
  В епоху "клікових" технологій наш мозок вимушений постійно перемикатися з одного на інше, виконуючи одночасно різні завдання. І тільки-но ми вирішили взятися за роботу, як прийшло сповіщення в месенджері або задзвонив телефон чи хтось про щось запитує, і все – потрібну концентрацію втрачено, а ми почуваємося розгубленими. Читання дозволяє поставити життя "на паузу" й свідомо прожити те, що ми читаємо. При цьому під час читання вся наша увага зосереджується на написаній історії, а світ довкола перестає існувати.
Читання розвиває уяву
  На відміну від кіно, ігор та іншого візуального контенту, який ми споживаємо зі своїх телефонів, комп’ютерів чи телевізорів, книжки не дають готових картинок, а навпаки – стимулюють нашу уяву працювати самостійно. Читаючи книжки, ми фантазуємо, у такий спосіб творячи та розширюючи авторську уяву і фактично виступаючи співтворцями. Наша візуальна інтерпретація тексту є унікальною, а тому цінною. Тобто разом з уявою читання розвиває і креативне мислення.
 Читання викликає емоції
  Книжки дозволяють відчути те, що ми ніколи не відчували, або пережити схожий з реальним досвід. Оскільки мозок однаково сприймає реальність та вигадку, ми здатні так глибоко й емоційно переживати прочитане, немов це відбувається з нами. Це ж показали і дослідження Університету Еморі: читання книжок викликає неврологічні зміни, що залучають м’язову пам’ять. Тобто, книжки дозволяють не лише в переносному сенсі відчути на власній шкурі той чи інший досвід, а й у біологічному сенсі.
 
 Читання розвиває емпатію
  Літературні твори розвивають здатність краще розуміти думки та почуття інших, що робить нас більш емпатійними, а отже, здатними краще реагувати на емоційні потреби як інших, так і власні. Емоційний досвід, отриманий під час читання книжок, стане в пригоді і в реальному житті. Що більше ми себе ототожнюємо з певним героєм, то більша ймовірність, що ми будете аналогічно діяти в реальному житті.
Читання знімає стрес
  Читання – найефективніший спосіб подолати стрес та розслабитися, зокрема достатньо шести хвилин читання, щоби знизити рівень стресу більш ніж на 68%. Такі висновки дослідження, зроблені на основі оцінки серцевих скорочення та м’язового напруження учасників експерименту, що було проведене Університетом Сассекса 2009 року, опублікувала газета "The Telegraph". Не має значення, яку книжку ви читаєте; поринувши в неї з головою, ви можете уникнути переживань та стресів повсякденного життя і витратити час на дослідження уяви автора". Саме тому так радять читати книжки перед сном, щоб заспокоїти розум та розслабити тіло.
 Читання допомагає боротися з депресією
  Дослідницька група з Університету в Толедо виявила, що 77% учасників дослідження, які дивилися телевізор понад дві години щовечора, почувалися більш пригніченими, напруженими та мали вищий рівень тривоги, ніж ті, хто дивився менше. Отримані результати змусили вчених піддати сумнівам той факт, що депресія й тривожність стимулюють людей більше дивитися телевізор. У стресовому стані, навпаки, дуже важливо зосередитися на тому, що приносить нам задоволення. І читання є одним із таких. Читання книжок було названо одним із найефективніших немедикаментозних способів лікування депресії. 
  Джерело: ВСЛ