ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Спільне читання паперових книг 
зближає дітей та батьків
https://s1.tchkcdn.com/g-8nMY0S7dT87sNqjA5ysk7Q/13/488454/660x480/f/0/8db_kak_nauchit_rebenka_chitat_depositphotos_24440795.jpg
  Нещодавно вчені із Мічиганського університету (США) провели ще одне дослідження користі спільного читання для розвитку малечі. Як показали результати, найбільш ефективним є читання саме паперових книжок, на відміну від електронних аналогів чи інтерактивних книг. Результати дослідження були днями опубліковані у журналі "Pediatrics". 
  Вчені попросили 37 батьків прочитати подібні історії своїм 2-3-річним малюкам у трьох різних форматах: паперову книжку, електронну книгу на планшеті, а також інтерактивну електронну книгу з анімаційними та/або звуковими ефектами. Взаємодію дітей та батьків знімали на відео і аналізували. Вчені звертали увагу зокрема на кількість і види вербалізацій батьками і дітьми, на тривалість спільного читання і на загальний емоційний характер взаємодії.
  Врешті дослідники помітили, що читання паперових книжок супроводжувалося інтенсивнішою вербалізацією та більшою кількістю діалогів: діти частіше ставили питання про прочитане та ілюстрації, які супроводжували текст. При цьому рівень взаємодії і спілкування під час читання електронних книг був нижчим, а більшість питань малечі стосувалася технологічних нюансів, як-от прохання перегорнути сторінку чи увімкнути певну функцію.
  Спільне читання – один із найважливіших заходів розвитку, яким батьки можуть займатися зі своїми дітьми. Це допомагає малечі засвоювати більш складну мову та отримувати нові знання. А невербальні взаємодії, як-от батьківська теплота та ентузіазм дитини, стимулюють інтерес до читання і пов'язані з поліпшенням грамотності та вмінням висловлювати власні думки згодом у житті.
  "Не потрібно використовувати різні дзвіночки чи інтерактивні елементи, щоб підтримати розвиток вашої дитини, – сказала доцент кафедри педіатрії Школи медицини Нью-Йоркського університету, доктор Сюзі Томопулос. – Залучення дитини до читання і розмова з нею є чудовим способом підтримки раннього розвитку маляти"
  Джерело: ВСЛ