ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 3 березня 2024 р.

 3 березня  Всесвітній день письменника
Всесвітній день письменника - Блог Видавництва Ранок
 Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Це свято відзначається не лише письменниками, а вважається професійним святом усіх представників "четвертої влади". 
 Всесвітній день письменника відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег.
 Рішення про відзначення такого свята було прийнято на 48-му конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся в 1986 р. ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 р.
Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка. ПЕН-клуб виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни та між усіма країнами.
 В Україну свято прийшло аж у 2012 р. завдяки ініціативі української письменниці Лариси Ніцой. Україна пишається своїми письменниками, які є, були й будуть дуже талановитими!
 З моменту свого заснування Всесвітній день письменників відзначається в усьому світі, щоб вшанувати працю письменників, їхній внесок у суспільство та боротьбу за свободу слова. Це день визнання сили слова, його здатності надихати, інформувати та розважати, а також важливої ролі, яку письменники відіграють у формуванні нашої культури та історії. Цього дня ми маємо пам'ятати про важливість літератури в нашому житті та неоціненний внесок письменників у наше суспільство.