ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 30 квітня 2015 р.

Унікальна книга 16 століття, яку можна 
прочитати шістьма способами
   На чому тільки не записували свої думки стародавні люди, поки не з'явилася традиційна книга! Спочатку вирізали символи на камені, потім на корі дерев, наступним етапом стали сувої. Хоча найзручнішою стала саме книга...
   Надійна палітурка зберігала послідовність аркушів, товста обкладинка охороняла сторінки від зминання. Між тим, книги існують різні. І справа зовсім не в розмірі або кількості аркушів. Мова йде про види плетіння. Як виявилося, одну і ту ж книгу можна читати шістьма способами. Яскравим прикладом може послужити невеликий том, надрукований у 16-му столітті в Німеччині.
   Унікальна книга скріплена металевими затискачами, розкривши які, можна прочитати ту чи іншу публікацію. Даний тип палітурки називається "dos-a-dos", від французького "спина до спини" і сьогодні практично не використовується.
   Першим розповів про оригінальне видання знаменитий історик Erik Kwakkel, який з давніх пір спеціалізується на вивченні середньовічних книг. Працівник Leiden University (Нідерланди) був вражений унікальністю видання. Зазвичай методом "dos-a-dos" об'єднували воєдино 2 книги. Тут же в одному виданні творцям вдалося зібрати 6 різних книг, об'єднаних релігійною тематикою. Всі сторінки книги списані стародавніми молитовними текстами. Причому, інформації в книзі так багато, що писати її німецьким священнослужителям довелося 20 років (з 1550-го по 1570-ті роки).
   У видання увійшли твори Martin Luther і Der Kleine Catechismus. Сьогодні книга знаходиться в National Library of Sweden, однак побачити її можуть лише обрані. Справа в тому, що за багато століть сторінки і палітурка книги значно потріпались, і історики бояться, що зайве втручання буде згубним для унікального видання.