ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 25 квітня 2015 р.

Читання книг корисне для вашого здоров’я

 
    Читання книг — один з найефективніших немедикаментозних способів лікування навіть важких форм депресії. Бібліотерапія — лікування за допомогою читання — з’явилася у Великобританії всього лише 10 років тому. Сьогодні цей приємний і корисний вид терапії стає все більш популярною практикою лікування, яка знаходить визнання все більшого числа лікарів і пацієнтів. Багато лікарів упевнені, що читання книг — ефективний засіб для лікування не тільки депресії, а й безсоння і тривожних станів, що дозволяє людині краще контролювати свої емоції.
      Декілька фактів того, чому читання книг корисне для вашого здоров’я:
      1. Читання книг покращує пам’ять, розвиває мозок і розумові здібності. Читання — відмінне тренування для мозку, що збільшує число нервових зв’язків для збереження отриманої інформації. Як показують дослідження, зниження розумової активності відбувається набагато повільніше у тих, хто любить читати.
    2. Попередження хвороби Альцгеймера. При читанні книги активність мозку збільшується, що позитивно впливає на його стан. Як говорять вчені, читання книг — універсальний спосіб зберегти живий розум навіть у старості. 
     3. Читання зменшує стрес. Ніщо так ефективно не рятує від стресу, як читання хорошої книги. Ранні дослідження показали, що з читанням не зрівняється навіть прогулянка або прослуховування музики: всього 6 хвилин читання більш ніж на 2/3 знижує рівень стресу. Читання книг — ефективний засіб для лікування не тільки депресії, а й безсоння і тривожних станів, що дозволяє людині краще контролювати свої емоції. 
      4. Зневіра та поганий настрій не страшні тим, хто любить читати. А ось пригнічені депресивні стани та інформаційне перенапруження — часті супутники тих, хто любить відпочивати біля телевізора або комп’ютера. Замініть такий відпочинок читанням цікавої для вас книги — і ви відразу побачите різницю. 
    5. Читання лікує безсоння. Читання книги з приглушеним освітленням допомагає заспокоїтися та налаштуватися на сон.  
   6. Читання книг стимулює до спорту. Було відмічено, що люди, які читають, більш схильні до занять спортом.
     7. Книги-самовчителі ефективно позбавляють від депресії.
   Додайте читання книги в свій щоденний графік справ — і ви на собі переконаєтеся в користі цієї терапії. Хороші книги подарують вам чудовий настрій, і ви неодмінно захочете прочитати їх ще раз, щоб відкрити для себе щось нове.