ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 30 квітня 2015 р.

Найперші у світі газети 
       Якщо говорити про газету як про носія суспільно значимої інформації, то першими газетами можна вважати давньоримські дощечки, або інакше кажучи, новинні сувої "Acta diurna populi romani", які вивішувалися в місцях скупчення жителів Риму або доставлялися додому самим знатним городянам. Особливий внесок у розвиток газет вніс Юлій Цезар, який зробив обов'язковим поширення серед населення звітів про засідання, послань глав інших держав, а також новин з місць боїв... 
    Перша друкована газета побачила світ у Китаї у 8 столітті нашої ери. Називалася вона "Столичний вісник" і містила укази імператора та огляд важливих подій. Виробництво цієї газети носило досить клопіткий характер: на спеціальній дошці вирізалися ієрогліфи, покривали її тушшю, потім робили відбиток на папір.
   У 16 столітті у Венеції поширювалися рукописні новинні листки. Коштували вони одну монету, яка назвалася gazetta. Так, власне, з'явилася назва цього видання. В Європі перша газета з'явилася в Страсбурзі в 1605 році, завдяки типографу Йогану Каролусу. На жаль, вона не збереглася, але до наших днів дійшла газета надрукована у 1609 році.
   Перша газета в тому вигляді, в якому ми звикли її бачити зараз, з'явилася у Франції. 30 травня 1631 року Теофрастом Ренодо був виданий перший номер газети "La Gazette". Її тираж складав всього 1200 екземплярів, проте політичну значимість даного видання складно переоцінити. Кардинал Рішельє і навіть сам король Франції Людовик XIII особисто писали в La Gazette. Дуже скоро в цьому виданні почали друкувати платні рекламні оголошення.
    Пройдуть ще кілька століть, і інтернет з його неймовірними ресурсами замінить газету в якості одного з основних ЗМІ. Паралельно з цим і сфера рекламних оголошень зміниться до невпізнаності. Тепер, щоб людині щось оперативно купити, продати, запропонувати, чи отримати якісь послуги достатньо зайти на дошку безплатних оголошень, чи інші аналогічні ефективні інтернет-сервіси.