ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Література, яка здатна змінити уявлення про нудне читання
 
  Чи можна знайти кращий час для читання хороших книг, як не впродовж навчального року? Діти, зіштовхуючись з першими труднощами шкільного навчання, знаходять розраду в менш вимогливих заняттях та зосереджуються на електронних та відео іграх, проводять час в інтернеті та перед екраном телебачення. Такі заняття не йдуть на користь дітям, адже виснажують нервову систему та призводять часто до агресивної поведінки.
    Для того щоб наші діти та наступні покоління більше часу проводили за читанням, розуміли користь від цього заняття та не нудьгували при самому вигляді книги, ми повинні знати як привернути їхню увагу та стати для них прикладом у читанні. Пропонуємо добірку книг, які здатні змінити уявлення про нудне читання, і полегшити життя батькам, які ламають голову в пошуках цікавого і корисного подарунка.
   Олександра Дорожовець, Надія Дойчева-Бут "Старий будинок"
   Старий будинок – це неодмінно таємниця, іноді навіть містична… Але ті таємниці й та містика, з якою зіткнулася дванадцятирічна Софійка у старому будинку на Тихій вулиці, перевершать усі ваші сподівання! Навдивовижу світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена часточка душі. Олександра Дорожовець створила повість із оригінальним, напрочуд живим і динамічним сюжетом, наповнила свою книгу загадками й інтригами, а завдяки обраному авторкою стилю оповіді ця історія стала цікавою для дітей середнього шкільного віку.
Грицько Григоренко "Королівна-крихітка та Киць-киць" 
 Добра й чуйна Королівна-Крихітка хоче допомогти усім бідним і нещасним. Вона готова віддати їм усе найкоштовніше, що має. Але одного дня, щоб уберегти королівську скарбницю від спустошення, тато-король віддає наказ повиганяти усіх бідолах за ворота королівського палацу. І тоді стається щось неймовірне уві сні до Королівни-Крихітки з’являється добра фея з чарівною Киць-Киць, і починаються справжні дива... Казку взято з повісті Олександри Судовщикової-Косач дружини брата Лесі Українки, яка підписувалася чоловічим ім’ям Грицько Григоренко. Проілюструвала книжку відома американська художниця українського походження Валерiя Соколова, яка присвячує її "Пам’яті коханої бабусі Олександри Коваленко з подякою за "Івасика-Телесика" та інші казки..."

  Сашко Дерманський "Бигимоти не медмеді"
  Цю книжку можна полюбити бодай за гумор. На тлі нескінченних "пастелей" і тепер уже "проблемностей" сучасної української дитячої літератури свіжий і зрозумілий гумор Сашка Дерманського – мов ковток свіжого квасу у спекотний день.
  І повірте, дуже скоро дітлахи цитуватимуть один із віршів: "Та МЕДМЕДі – морди в МЕДі – / Мов МЕДуз набрали в рот – / Нас не чують, МЕДитують, / МЕДом мастять бутерброд". Мовні й стилістичні ігри, добра, зворушлива й смішна поезія, свіжі ілюстрації молодої художниці Любки Франко – ця невеличка книжка варта того, щоб бути в дитячій бібліотечці.
Олександр й Даніель Мізелінських "Карти" 
  Чудовий географічний атлас, що охоплює 42 країни світу, насамперед привертає увагу деталізацією характерних символів певних країн: пам’яток природи, національних страв, відомих постатей тощо. Критики давно назвали це видання книгою віртуальних мандрів. І цілком справедливо, адже вони вирізняються своїм шалено привабливим і продуманим художнім втіленням. Тому маємо книгу, яку можна годинами переглядати не тільки з дитиною, а й самому. Її можна розгортати щоразу, натрапляючи в інших книжках на згадку про певні країни світу. Тому такий атлас – це ще й естетично довершена нагода  привчати маленького читача до користування словниками й енциклопедіями.
 Володимир Рутківський "Джури козака Швайки"
  Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого…
 Оксана Караванська "Стильна книжка для панянки"
  Питання моди і стилю, як вдягатися і під що носити вишиванку вочевидь хвилюють не тільки юних дівчат, для яких відомий модельєр Оксана Караванська написала цю "стильну" книжку. Це і короткий ілюстрований довідник із історії моди, і порадник на вічно проблемну тему вираження індивідуальності через одяг, і збірка корисних підказок – що вдягти, щоб справити враження на дорослих/коханих/ровесників, і збірка анекдотів із дитинства львівської дизайнера. (Що й казати, це фактично настільна книжка для дівчаток молодшого підліткового віку!).
 Наталка Малетич "Щоденник Ельфа"
  Всі діти – ельфи. Принаймні такими вони народжуються. А коли починається їхнє школярське життя, тут вже прозорі крила мають набути сили, аби політ вирізнявся прикметами висоти, переможності, товариської підтримки й звичайного порозуміння з колишніми ельфами – батьками. Герої оповідань Наталки Малетич ходять вулицями різних міст і вчаться в різних школах, і вподобання у них неоднакові, та все ж вони багато в чому схожі, коли прагнуть самостійності у вчинках чи втрапляють у халепу. І навіть якщо ви не вважаєте себе ельфом, книга все одно про вас.
 Олександр Гаврош "Розбійник Пинтя у Заклятому місті"
  "Розбійник Пинтя у Заклятому місті" це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один із найяскравіших сучасних дитячих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги Прунслик, Чорний лицар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ґанджі-баба та багато інших... 
  Романа Романишин, Андрій Лесів "Війна, що змінила Рондо"
  Книга "Війна, що змінила Рондо" розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головні персонажі троє друзів Данко, Зірка й Фабіян. Одного дня у мирне місто приходить війна. Лихо завжди приходить зненацька, війни ніхто ніколи не знав і тим більше не чекав, проте вона прийшла і торкнулася кожного мешканця Рондо. Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди залишає по собі сліди. Ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму
вона назавжди залишає по собі сліди. Ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму. - See more at: http://krytyka.com/ua/news/events/viyna-shcho-zminyla-rondo-yak-hovoryty-z-ditmy-pro-viynu#sthash.TUHAwI2l.dpuf
вона назавжди залишає по собі сліди. Ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму. - See more at: http://krytyka.com/ua/news/events/viyna-shcho-zminyla-rondo-yak-hovoryty-z-ditmy-pro-viynu#sthash.TUHAwI2l.dpuf
  Володимир Арєнєв "Порох із драконових кісток"
  "Порох із драконових кісток" перша книжка дилогії "Сезон Кіноварі", головна героїня якої, старшокласниця Марта. Дівчина та її друзі підлітки дуже сучасні й реалістичні, які живуть своїм життям на тлі одразу двох суперідей цього суспільства: драконових кісток і чогось невідомого, що загрозливо розгортається поруч, куди дорослі вплутуються свідомо або потрапляють випадково, але повертаються назавжди зміненими.