ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 27 лютого 2016 р.

Дивні звички відомих письменників
  Не секрет, що багато знаменитих письменників мали схильність до різних дивацтв. Однак для більшості з них ці дивацтва нерідко були невід'ємною частиною професійної діяльності: вони допомагали їм ефективніше і продуктивніше працювати. Деякі літератори вдавалися до вельми незвичайних хитрощів для підвищення працездатності, долаючи муки творчості різними способами. Пропонуємо вам познайомитися з деякими з них. 
   Так, Йоганн-Фрідріх Шиллер не міг працювати, якщо шухляда його письмового столу не була набита гнилими яблуками. На це, до речі, нерідко нарікав Йоганн Вольфганг фон Гете, коли заходив у гості до друга.  Також Шиллер – писав свої драми, тримаючи ноги в кориті з крижаною водою. А ще він працював ночами, щоб уникнути перерв у творчому процесі.
    Любив працювати ночами і французький класик Оноре де Бальзак. Тільки пив він каву, а не лимонад. Рукописи письменника були вкриті слідами від кавових чашок. Завдяки цьому напою, він міг працювати до 48 годин поспіль, однак, швидше за все, кава його і згубила: він помер від хвороби серця.
     На столі драматурга Генріка Ібсена завжди стояв портрет ненависного йому суперника
Августа Стріндберга. На цілком логічні запитання друзів про те, навіщо зберігати портрет конкурента, Ібсен відповідав: "Не можу написати ані рядка, якщо на мене не дивляться ці божевільні очі!".
   Мабуть, найнезвичайніше місце для пошуків натхнення обрав Чарльз Діккенс:  письменник часто  відвідував морги. Там йому ніщо не заважало роздумувати про тлінність буття. Ще одна цікава особливість автора "Олівера Твіста": кожні 50 рядків написаного тексту він запивав ковтком гарячої води. 
     Віктор Гюго писав голим. Але таку поведінку можна легко пояснити: він знімав і ховав свій одяг, щоб обмежити собі можливість виходу на вулицю. Так він міг зосередитись на роботі і закінчити твір у чітко визначені терміни.
   Вільям Фолкнер любив друкувати пальцями ніг, одягнувши взуття на руки. Також він говорив:  "Читайте, читайте, читайте. Читайте все: непотріб, класику, хороші й погані тексти, і слідкуйте, як автори їх творять. Так само, як тесляр, який працює в якості учня і вивчає майстра. Читайте!". 
    Ернест Хемінгуей писав 500 слів на день. Він прокидався рано вранці, щоб встигнути виконати свою норму до настання спеки і творив в тиші і спокої. Незважаючи на те, що письменник був відомий своєю любов'ю до випивки, вранці він не дозволяв собі сідати за книгу у нетверезому стані.
   Стівен Кінг пише по 10 сторінок кожен день без перерви на обід і незалежно від дня тижня. Навіть святкові дні не є для нього винятком. Ця корисна звичка допомогла автору отримати титул неперевершеного Короля Жахів і зробила його найбільш плідним письменником Америки.