ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 26 жовтня 2016 р.

Книги, які добре читати разом
 У багатьох родинах читання дітям на ніч є традицією. Традицією хорошою і важливою – оскільки спільне читання зближує, об’єднує і дає можливість обговорити важливі теми, про які за інших умов ви або ваша дитина, можливо, не наважилися б заговорити. Та й навряд чи багато дорослих знайдуть час на перечитування дитячих книжок, але ж вони допомагають краще зрозуміти дітей, їхні переживання, сумніви, інтереси і труднощі. Читати вголос близькій людині – це окреме, ні з чим не порівнянне задоволення, духовний процес і терапія. Сюжет, голос, інтонації та емоції – все це впливає на сприйняття книги і наштовхує на роздуми, які, не виключено, приведуть до позитивних змін у житті.
 Ось декілька книг, які добре читати разом.
Алан Александр Мілн "Вінні-Пух і всі-всі-всі" 
 "Вінні-Пух і всі-всі-всі" одна з найбільш чарівних казок в історії світової літератури. Забавна і чарівна історія ведмежати-поета і його друзів, що мешкають в таємничому Зачарованому Лісі. Також до видання увійшли добрі, утішні і повчальні дитячі віршики А. А. Мілна. Книжка проілюстрована оригінальними малюнками Е. Шепарда, які були надруковані в перших виданнях.  
 Туве Янсон "Країна Мумі-тролів"
 До першої із трьох книг серії "Країна Мумі-тролів" найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті "Маленькі тролі і велика повінь", "Комета прилітає", "Капелюх Чарівника". Книга друга з серії – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів. Маленькі герої книжки підросли, тепер їм доводиться замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага. В книгу увійшли повісті "Мемуари Тата Мумі-троля", "Небезпечне літо", "Зима-чарівниця". До третьої книги увійшли повісті "Невидиме дитятко", "Тато і море", "Наприкінці листопада". 
Тарас і Мар’яна Прохасько “Хто зробить сніг”
 Ця книжка унікальна, з якого боку не поглянь. Перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар'яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг. Це не гостросюжетна повість. Там немає карколомних пригод. Більше йдеться про стосунки між дітьми – братами, сестрами. Кротенята живуть у лісі і контактують з іншими звірятами, їхніми сусідами. Буденне життя, як воно є. Кротенята вчаться бути собою і вирішують для них найголовнішу проблему – хто вони є.


Пауль Маар “Машина для здійснення бажань, 
або Суботик повертається в суботу”
  Саме в суботу повертається Суботик – маленька істота з п’ятачком і яскраво-рудим волоссям. Істота, яку так полюбив пан Пляшкер, ще як Суботик приходив уперше. На щастя, Суботик не змінився аніскілечки, хіба що зараз він знає геть усе про машину для здійснення бажань. Що ж уміє робити та машина? А що завгодно! Як-от напхати повнісіньку шафу вермішелі, виростити посеред кухні яблуню, повним ходом в’їхати на авто у сусідній будинок, довести пана Амфібера майже до сказу і ще чимало неймовірно зухвалих речей.
Роальд Дал “Чарлі і шоколадна фабрика” 
 "Чарлі і шоколадна фабрика" – найпопулярніша книга Роальда Дала про пригоди хлопчака Чарлі Бакета на шоколадній фабриці геніального і дивакуватого кондитера містера Вонки. ...Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік на його день народження, дарували єдиний дарунок маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Можливо, це найзворушливіша повість нашого часу.  
Майкл Бонд "Ведмежа на ім’я Падінгтон!"
  Книга розповідає про маленького ведмедика Падінгтона та його витівки. Хазяйновитість ведмежатка не йде в жодне порівняння з його головним талантом устрявати в найрізноманітніші халепи. Падінгтона не назвеш шибеником, адже він, хоч і маленький, але доволі серйозний англійський джентльмен. І все ж таки з ним повсякчас щось трапляється. Як не дивно, закінчується все напрочуд добре. Наприкінці чергової своєї пригоди Падінгтон знаходить нових шанувальників і, звичайно, залишається загальним улюбленцем родини Браунів. Чому? Звісно тому, що ведмеді завжди падають на всі чотири лапи.
                                    Зірка Мензатюк "Як я руйнувала імперію"
 "Як я руйнувала імперію" – перша українська повість для підлітків про останні роки радянської імперії. Як жили радянські люди? Як ганялися за дефіцитними товарами? Кого боялися? І чого прагнули? Герої повісті – підлітки, що дружать, сваряться, хуліганять, часом навіть вдаються до чарів, а при тому опиняються в вирі суспільних змін. Читач зрозуміє, чому були неминучими й наступні потрясіння, що їх зазнала Україна. Чому розвалився Радянський Союз? І – найголовніше – хто його розвалив?
                                Леся Воронина "Таємне Товариство Боягузів"
 Чи доводилось вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства­ Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас! Головне зуміти здолати свій страх, і тоді най­потужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець-кінцем ви здобудете універсальний.
                            Джон Рональд Руел Толкін "Гобіт, або Туди і звідти"
 Це історія надзвичайної пригоди, яку втнула ватага гномів, узявшись відшукати загарбане драконом золото. Мимохіть учасником цієї ризикованої виправи став Більбо Торбин, прихильний до комфорту і позбавлений амбіцій гобіт, котрий, на власний подив, виявив неабияку винахідливість і вправність у ролі зломщика. Сутички з тролями, ґоблінами, гномами, ельфами та гігантськими павуками, бесіда з драконом, Смоґом Величним, і радше мимовільна присутність на Битві П’ятьох Армій ось лише деякі пригоди, що їх судилося пережити Більбо. Але траплялись і світліші моменти: щира дружба, смачне частування, сміх та пісні.
                                                   Кеннет Грем "Вітер у вербах"
 Історія про пригоди Крота і його друзів Ондатра, Видри, Борсука і Жабса написана чудовим шотландським письменником Кеннетом Гремом з надзвичайною теп­лотою, поетичністю й тонким гумором. Тож і не дивно, що "Вітер у вербах" нині вважається класикою казкової повісті, хоча, як часом трапляється з геніальними творами, спочатку цю повість навіть не хотіли друкувати. І ось вже понад сторіччя вона тішить і дорослих, і дітей та весь час перевидається.