ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділю, 12 лютого 2017 р.

10 книжок для відчайдушних книголюбів
 Справжній книголюб цінує книжку не лише за її зміст. Для нього насолода просто тримати її в руках, пильно розглядати палітурку, гортати її сторінки, вдихаючи той особливий книжковий аромат. Жодне місце у світі не зрівняється для книголюба з бібліотекою чи книгарнею, де розміщені сотні книжок, які очікують на свого читача. Проте книги в бібліотеку треба повертати, тож справжній книголюб все ж таки збирає свою бібліотеку: для власного комфорту чи навіть для підкреслення соціального статусу. Наступний перелік творів про книжки і читання саме для відчайдушних книголюбів.
Маркус Зузак "Крадійка книжок"
 Роман німецького автора Маркуса Зузака, перш за все, знайомить читача зі… Смертю. Бо саме Смерть є оповідачем історії юної книголюбки Лізель, що мешкає із названими батьками в охопленій війною Німеччині. Читання книжок стало життєвою потребою дівчинки, засобом від всіх негараздів, тому Лізель поступово починає красти книги, які інакшим чином їй просто не дістати. Все, що вона дізнається з книжок, допомагає їй зрозуміти те, що відбувається навколо: гоніння євреїв, антифашистський рух, приниження, голод. Це зворушлива історія про життя на війні, про втіху і втрату, про дружбу, кохання і людяність, що може відчути навіть… Смерть.
  Умберто Еко, Жан­Клод Кар’єр 
"Не сподівайтеся позбутися книжок"
 "Не сподівайтеся позбутися книжок" це не погроза сучасних європейських інтелектуалів Умберто Еко та Жан­-Клода Кар’єра, а іронічне застереження, оперте на досвід тривалого книгокористування. Життя серед давніх і сучасних видань, пошуки інкунабул, епізоди випадкового успіху чи несподіваної втрати, ретельність добору власних книгозбірень постають в бесіді, до якої хочеться долучитися – часом посмішкою, часом реплікою. Читач­книголюб не лишиться пасивним спостерігачем, бо все, що обговорюється в діалозі, так чи інакше заторкує і його власне ставлення до написаного, виданого, обговореного й оціненого.
                                 Ніна Джордж "Маленька паризька книгарня" 
 Ця книжка зваблює книголюбів-романтиків самою лише назвою, оригінал звучить не менш "смачно" "Лавандова кімната" (Das Lavendelzimmer), але, будьмо відверті, і те, і інше постає у книзі лише фрагментарно. Маленька паризька книгарня книжкова баржа "Літературна аптека" мусить покинути береги Парижа, аби її господар Жак Одинак знайшов нарешті ліки від старої любовної травми, а лавандова кімната, в свою чергу, має бути відчинена і провітрена від спогадів і тужливих ароматів. Це роман-подорож Францією, людськими долями, почуттями, стражданнями і шляхами зцілення від них. Це історія про пошук відповідей, натхнення, свободи і кохання. Зрештою, це історія про книжки і чарівну книгарню, де можна відшукати двійко симпатичних котів і відповіді на всі питання.
                                                       Роальд Дал "Матильда" 
 "Матильда" вважається дитячою книжкою, але винятковий саркастичний стиль автора часто припадає до душі саме дорослим. Зрештою, "всі ми родом з дитинства". Матильда Вормвуд ще крихітка, але вона дуже розумна. Дівчинка сама опанувала читання і тепер насолоджується творами Діккенса, Бронте, Остін, Гемінґвея, Стейнбека і Кіплінґа. На жаль, це зовсім не до смаку її батькам неприємним і обмеженим особам, які віддають перевагу телевізійним шоу, а не книжкам... Та головна ідея книжки геть не тривіальна: Дал усіма силами повстає проти пересічності, рутини, що отупляє, ненависної роботи, соціальних умовностей і примусового вирівнювання всіх під одну гребінку.
Пауло Коельйо "Шпигунка"
 Історія жінки, яка стала чи не найбільшою загадкою чи містифікацією початку ХХ ст., навіть розсекречена через багато років британською MI5 та розвідками Німеччини і Нідерландів, залишила по собі більше питань, ніж відповідей. Бо відповіді були відомі лише їй, "Перлині Сходу", яка зачаровувала Париж своїми спокусливими танцями та своєю відвертою красою, блискучій куртизанці, яка змушувала наймогутніших чоловіків, що вершили долі Європи, забувати про все, аби лише потрапити у світло екзотичного індонезійського Сонця Мата Харі.
Лариса Денисенко "Сарабанда банди Сари" 
 Книга розповідає про чоловіка, зацикленого на своїй роботі інтроверта, якого покинула дружина. Понад усе він цінує самотність, спокій і тишу. Не сприймає дитячого галасу, хатніх тварин і присутності сторонніх людей у своєму помешканні. Він закохується в дівчину, яку знає вже давно, і незабаром його життя почало змінюватися, перевертатися, перетворюватися на... жах? веселий тарарам? гнітючу буденність? Колись він вже не розумітиме, як можна було так існувати, як можна було не пережити таку історію, – настільки несподівану та банальну, що вона може трапитися з кожним. Або – не трапитися ніколи... 
 Джеймс Боуен "Вуличний кіт на імя Боб"
 Джеймс Боуен ніколи не планував написати книгу. Хоча і наркоманом він теж не планував ставати, але доля розпорядилась саме так. Підсівши на голку, Джеймс не міг самотужки впоратися з залежністю. Здавалось, він впав нижче нікуди: сестра з чоловіком вигнали Джеймса з дому, він 3 роки жив на вулиці, аж поки муніципалітет не надав чоловікові крихітну квартиру на півночі Лондона. Але наркотики не відпускали свою жертву. Іноді Джеймс грав на гітарі на вулицях Лондона, аби заробляти хоч якісь гроші, проте це було не життя, а найгірше існування. Джеймс Боуен залишився абсолютно один і незабаром помер би… якби не кіт...
Володимир Лис "Діва Млинища"
 Це масштабна історична драма, яка бере свій початок у XVII столітті і майстерно проведена автором аж до сучасності. В ній переплетені історії полководця Наполеона Бонапарта, князя Адама Чорторійського та селянина Афанасія Терещука. Читач стикнеться з подіями війн та революцій, почуттям коханням, іноді зрадливим та підступним, частіше все ж вірним та щирим, бажанням влади та здобутків, яке іноді домінує серед мотивів людських вчинків. Запасіться терпінням, ви будете здивовані та захоплені поворотами історії. 
 Світлана Талан "Оголений нерв" 
 Письменниця в своєму романі повертає нас до складних, переломних подій 2014 року: події Майдану, початок війни, новий поділ народу на тих, хто "за" і "проти", на "своїх" і "чужих". Найсумніше те, що такий поділ відбувається і в родинах, між друзями – їхні переконання змінюються, вони стають по різні боки барикад і в один момент перетворюються на чужинців і навіть ворогів. Твір змушує переосмислити події революції гідності, пишатись своїм народом, плакати та сумно всміхатись, але точно не залишитись байдужим.
Крістіна Бейкер Клайн "Сирітський потяг"
 Для стосунків не важливі вік чи статус, немає й ідеальної формули дружби. Здавалося б, про дружбу між неформальним дівчам Моллі та заможною літньою дамою Вівіан Дейлі не може бути й мови, проте час розставляє все на свої місця, іноді ятрить рани, піднімаючи на поверхню те, що припадало пилом на горищі протягом багатьох років – спогади – емоції втілені тепер в матеріальному еквіваленті. Вони мали спільні мрії на двох: затишний дім з великою родиною, сімейне вогнище та родинна підтримка. Мрії мають здатність здійснюватись.