ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 23 лютого 2017 р.

 10 книг для виховання успішної та щасливої дитини
 Виховання дитини справа нелегка, дуже вже багато в ній складових та спірних моментів. Кожній мамі і кожному батькові хочеться, щоб поява в родині малюка і спільне життя з ним приносили лише нескінченні щастя і розчулення. Але це ідеальна картинка. Часто процес виховання перетворюється в нескінченну боротьбу, у якій необхідно вижити ціною мінімальних втрат. І в цій справі без порад досвідчених фахівців не обійтися.
Памела Дракермен "Французьке виховання. 
Історія однієї американської мами в Парижі"
 Ця прониклива і напрочуд захоплива оповідь кидає виклик поширеному нині як у США чи Великій Британії, так і, у свій спосіб, в Україні культу дитиноцентричної родини, що його жертвою стають інтереси, душевний спокій і здоров’я не тільки дорослих, насамперед матерів, але й, зрештою, і самих дітей, які виростають примхливими й інфантильними в умовах позірної вседозволеності та низьких вимог до (само)дисципліни, ввічливості, навичок взаємодії з іншими людьми і пристосування до самостійного існування.
 Бодо Шефер "Пес на ім’я Мані або абетка грошей"
  Кіра знаходить пораненого пса. Виявляється, пес уміє розмовляти! Він відгукується на кличку Мані і знає все про гроші. Дуже скоро Кіра, прислухаючись до порад Мані і сама стає справжнім фінансовим експертом і допомагає іншим правильно розпоряджатися грошима. Книжка фінансового консультанта, письменника і бізнесмена Бодо Шефера вчить дітей правильному ставленню до грошей. Але вона стане у пригоді і дорослим, котрі захочуть прислухатися до порад і зробити своє життя вільним від фінансових клопотів.
Вікторія Горбунова "Виховання без нервування, або Як упоратися з розбишаками, упертюхами, ледарями, плаксіями, крикунами та хитрунами. Майстер-клас для мам і тат"
 Назва книги повністю відповідає її змісту. І хоча сама назва звучить претензійно та з певним викликом, можливо навіть непідйомним для батьків, але насправді ви тут не знайдете якихось таємних розшифровок та секретів. На превеликий подив, усе логічно та природно. Причини усіх дитячих проблем слід шукати в батьках – у їхній поведінці між собою, у спілкуванні з дітьми тощо. На кожну із перелічених у темі категорій дітей авторка, практикуючий психолог, дає дуже прості відповіді, підкріплені власним або професійним досвідом своїх клієнтів.
 Адель Фабер, Елейн Мазліш "Мистецтво спілкування з дітьми. 
Вдома та в школі"
 Адель Фабер та Елейн Мазліш у цікавій формі постійного вчительського, батьківського та батьківсько-вчительського діалогів викладають всі основні проблеми, які виникають у батьків та вчителів, пов’язані з навчально-виховним процесом. Вся книжка – це майже суцільні приклади та історії. І вони тут не просто для того, аби було цікаво читати, а яскраво ілюструють ті правила, які хочуть донести до читача автори. Читати варто, коли дитина вже йде до школи чи бодай у садок.
Наталія Чуб "Куди подівся мій тато? Виховуємо щасливих 
дітей у родині без батька" 
 З назви можна зрозуміти цільову аудиторію цього видання – матері, які виховують дитину без батька. Книга складається з трьох основних розділів, присвячених трьом складовим сім’ї (навіть якщо одна із них відсутня, тобто батько): дитина, тато і мама. Як зрозуміти почуття дитини, що росте без тата, роль батька в сім’ї, і головне – як самій мамі впоратися з цим усім. Важливо, що книга, попри велику кількість порад та пояснень, налаштовує матерів на оптимізм та вселяє надію на всемогутність матерів-одиначок.
Бруно Ферреро "Ваші діти мають лише вас!"
 Відомий італійський автор звертає увагу на всі найважливіші базиси, що стосуються відносин між батьками та дітьми: любов та повага, спілкування та вирішення конфліктів, дисципліна та свобода, виховання сильної особистості та виховання довіри, питання друзів та зовнішнього середовища. Книжка зручна для використання – чіткий поділ на розділи, теми та підтеми, все важливе виділено, тому читається легко і швидко. Автор налаштовує читачів-батьків на оптимістичний погляд стосовно самого процесу виховання та їхньої непростої, але вкрай важливої участі у ньому.
Кевін Леман "Як виховати дитину і не збожеволіти"
 Автор ділиться і професійним досвідом психолога-консультанта, який проводить безліч семінарів та зустрічей з батьками, і власним досвідом багатодітного батька. Стиль його розповідей легкий та невимушений: багато жартів, серйозних історій, сімейних казусів та прикладів застосування власних методів виховання. Важливо, що автор не нав’язує своїх теорій та не переконує у їх єдиноправильності, натомість він відкрито ділиться своїм тридцятирічним досвідом виховання та його результатами. 
Лариса Шрагіна "15 табу для матусь і татусів" 
 Книжка прикладного характеру: тут дуже багато прикладів, які авторка аналізує, роз’яснюючи поведінку батьків, а також даючи поради щодо правильних шляхів вирішення конфліктних ситуацій. Тож основна мета – це повідомити батькам про можливі помилки, про табу у спілкуванні з дітьми, про те, чого не слід говорити чи радше ЯК не слід говорити зі своїми чадами. Також тут міститься корисна інформація про чотири стилі виховання, про активних та пасивних дітей, про дитячі лінощі та примхи тощо.
Роман Кушнір "Як виховати щасливу та успішну дитину?"
 На превеликий жаль, поки що не так багато батьків ставляться до батьківства відповідально, думаючи: а навіщо вчитися виховувати дитину, я і так усе знаю: вищу освіту маю, бізнес розвиваю, собі якусь раду даю, мене якось виховали без книг, то з якого дива ще хтось вказуватиме, як поводитися з дитиною? Однак за це поверхневе ставлення доводиться платити дорогою ціною, передаючи свої проблеми у спадок дітям, а потім і онукам. Адже всі без винятку життєві моделі й основні сценарії закладаються у ранньому віці – до 3-5 років! Книга буде цікавою і корисною всім, хто вже мають дітей будь-якого віку, а також тим, хто готуються стати батьками.
Джон Медіна "Правила розвитку мозку дитини"
 Це не посібник із фізіології дитячого мозку. Це також не медична книга про функціювання дитячих звивин. Це напрочуд легка та безмежно цікава розповідь про вагітність, народження та життя дитини. Автор не нав’язує теорій, не говорить про єдині та правильні методи. Він оперує фактами та дослідженнями, вибір довіряти чи ні  він залишає читачеві. Тут і про внутрішньоутробний розвиток дитини, зокрема про зір, нюх та слух, і про важкий перший рік сім’ї після появи немовляти та застереження і поради, як протриматися та не розлучитися (дещо перебільшено, може відлякати молодих пар народжувати), і про роль іграшок та спростування про так званий розвивальний комерційний мотлох, і про дитячий сон тощо.