ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 25 січня 2018 р.


7 дитячих історій 
про монстрів
 
  Це лише від дорослих можна почути: "Не люблю читати/дивитися жахи, від них не можу спати". Діти ж – створіння складніші: те, що їх лякає, водночас неабияк їх причаровує. Тому історії про незвичайних істот і страшненьких монстрів серед дітлахів у пошані. Звісно ж, ми не радимо шокувати ваших дітей "Сяйвом" Стівена Кінга чи "Американським психопатом" (ось тут – монстр так монстр!) Б. І. Елліса. Але ось такі яскраві, написані з повагою до ніжної дитячої психіки і просто-таки цікавезні історії про монстрів таки варто оселити на книжковій поличці. 
Марія Жученко "Абетка монстрів"
05_1_01 
  Ох, як не хочеться дітворі нидіти над буквариком, коли душа прагне забав і пригод! Щоби наука не видавалася величезним і нудним монстром, якого ніяк не подужаєш, можна обрати цю абетку. Адже вчити літери в компанії смішних монстреняток – значно веселіше! А на її сторінках ви знайдете їх силу-силенну, будь-якого кольору і форми. Багатоокі й багатохвості милі монстри демонструють свої численні зуби в кумедних усмішках і зовсім, зовсім не лякають. Натомість викликають бажання добряче їх пороздивлятися, поперекривляти, а заразом – повторити букви, які вони представляють. Хтозна, може, такі нестандартні персонажі – значно ефективніші в справі навчання малюків, ніж стандартні "абетківські" герої – акула, білочка, віслюк, горобчик…
Моріс Сендак "Там, де водяться дивовиська"
 05_3_01
  Ця найвідоміша у світі книжка-картинка особлива не своїм текстом (його в ній дуууже мало) і навіть не малюнками (їх більше і вони справді фантастичні), а відважним героєм і прекрасною ідеєю того, що й наймогутнішому у світі дивовиську потрібен хтось, хто б його любив. Отож, головний герой цієї історії, маленький Макс зробив трохи шкоди, за що був названий мамою "дивовиськом" і спроваджений до ліжка без вечері. Тієї ж ночі з кімнатою сталося щось дивне, і хлопчик потрапив у край, де водяться різноманітні дивовиська. Але Макс так рішуче з ними поводиться, що ці створіння лякаються… його. І визнають Макса своїм королем! Але й королям дивовиськ буває сумно. Й ось уже хлопчику не потрібен весь той веселий дикий рейвах, який вони зчиняли з дивовиськами, а хочеться просто додому, до мами…
Галина Ткачук "Тринадцять історій у темряві"
26_3_1_01
   Скільки монстрів може зачаїтися в темряві? Безліч! Галина Ткачук розповіла 13 історій про деяких із них, і вони лише на перший погляд здаються страшними. Прозорий дядько й Серединожер, Риба-на-ніжках Коваленко й Балабоновий монстр, вовкулаки і Брехло Нещасне – усі вони помірно жахнючі, але й дещо недоладні, а тому – кумедні. Їх можна прогнати. Або пожаліти. Або навіть із ними подружитися. А ще можна написати свою страшну історію-про-монстра – для цього в книжці спеціально відведені вільні сторінки.

Павел Шпрут "Шкарпеткожери"
26_3_2_01 
  Дивна зовнішність, звичка нищити людське майно, потаємне життя… Так, за цими ознаками шкарпеткожери – ще ті монстри. Але ці істоти цілком доброзичливі й миролюбні – хоча, звісно, серед них ведуться свої протистояння і плетуться інтриги, та людям вони зазвичай не шкодять. Веселу трилогію про життя і пригоди цих милих монстриків  написав чеський письменник Павел Шрут, й українські читачі вже мають нагоду прочитати дві книги із трьох. У першій частині, яка так і називається – "Шкарпеткожери", автор розказує про шкарпеткожерський спосіб життя, знайомить із милим, але самотнім шкарпеткожерчиком Хихотунцем, його кузенами Раміком і Туліком і розповідає, що буває, коли ці істоти викривають себе перед людьми. Багато пригод, трохи небезпеки і велика дружба – усе це знайдете в першій книзі. А в другій, яка вийшла друком наприкінці 2017 р., на героїв чекає ще більше пригод, не лише звичайних, а й екзотичних. 
Клайв Баркер "Викрадач вічності" 
26_3_3_01
  Коли "дорослий" письменник і режисер, що зняв одну з найстрашніших кінострічок 80-х "Повсталий із пекла" береться за дитячу книгу, одразу зрозуміло, що без монстрів не обійдеться. Але починається все досить невинно. Десятирічний Гарві, якого дожирає лютнева нудьга, отримує несподіваний подарунок – запрошення в Дім Свят. Там завжди гарна погода, смачна їжа, море розваг, а пори року міняються впродовж дня – щовечора тут  святкують Хелловін, а перед сном під різдвяною ялинкою знаходять омріяні подарунки. Здавалося б, бери й насолоджуйся,  і ні про що не питай. Гарві спершу так і робить. Але потім помічає речі, які викликають тривогу й бажання повернутися додому. От тільки Дім просто так не відпускає своїх гостей…
Марцін Щигельський "За синіми дверима"
 26_3_4_01 
  Іноді незвичайне й небезпечне ховається в найзвичайнісіньких місцях. Отак і герой повісті Марціна Щигельського Лукаш знаходить за синіми дверима колишньої маминої кімнати дивовижний сріблястий світ. Спершу зачарований його незвичайною красою і спокоєм, хлопчик поступово береться досліджувати це місце. Цікавість приводить його до моторошного чоловіка на ім’я Кривавець, а згодом призводить до того, що срібна – магія? Інфекція? – проникає у світ Лукаша й перетворює його тітку на огидного павукоподібного монстра. Для порятунку звичної реальності від загрози, що прийшла з-за синіх дверей, колишні вороги об’єднуються і вирушають у відчайдушну й дуже небезпечну мандрівку.
 Ніл Ґейман "Кораліна"
26_3_5_01
  Певно, кожна дитина інколи думає про те, що "от би мені інших батьків!". Бо свої надто заклопотані/суворі/невеселі/тощо. Кораліні випадає нагода пересвідчитися в тому, що "інші" – не означає "кращі". Якось, нудьгуючи вдома й досліджуючи нову оселю, дівчина потрапляє в дивний світ. Тут вона зустрічає істот, як дві краплі схожих на своїх рідних батьків, от тільки вони не зайняті нічим, окрім догоджання їй, а замість очей мають… ґудзики. І дуже скоро виявиться, що "інші мама й тато" – це отакі от монстри, готові на все, аби лишити Кораліну у своєму світі. Ця моторошна казочка від Ніла Геймана – однозначно не для наймолодших дітлахів. Але підліткам, загартованим фільмами жахів, вона точно припаде до смаку. 
  Джерело: Yakaboo