ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 4 січня 2018 р.

Шість пригодницьких історій 
для зимового читання 
  Коли пора року не сприяє тривалим мандрам, завжди можна відшукати книжку, яка відкриє вам далекі та близькі краї, не виманюючи з дому. Сьогоднішній огляд пригодницьких історій від Букмолі, сподіваємося, познайомить із новими текстами чи надихне перечитати дещо зі "старого" і гаряче любленого.
  Джон Р. Р. Толкін
"Гоббіт, або Туди і звідти"
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/6/6b/Hobbit_Ukr.png
  Чи застаріє колись історія про несподівану пригоду Більбо Торбина? Гадаю, що й без мега-бюджетних стрічок Пітера Джексона й сцен із них на обкладинках книжок Толкієна, історії Середзем’я читатимуть іще багато поколінь. Для читача з невеликим досвідом – це захоплива оповідь про мандри, драконів, владу, пошуки золота й себе. Тим, хто цікавиться Середньовіччям, словами та мовами, "Беовульфом" й ісландськими сагами відкривається геть інший Толкін, читати якого – ще більша насолода. Тонкий гумор й іронія, відсилки до інших текстів і персонажів, дрібні, але дуже вагомі деталі – це ті речі, що, можливо, не відразу впадають в око, та зрештою роблять книжки Толкіна вартими щонайменше кількох перечитувань.
Іан Вайброу "Геройська 
книжка Малого Вовчика"
  Не закохатися у Малого Вовчика вкрай складно. Від лісового світу, який створює Вайброу, спершу не чекаєш несподіванок: ті самі вовки, підступні лиси, темні хащі – хіба що лінива дитяча література не експлуатує ці кліше до дірок. Та у дотепних, щиро-наївних персонажів Вайброу таки складно не закохатися. Чому? Я сказала б, що все криється в оповіді, у тому як автор використовує ці кліше та як розказує свою історію словами і малюнками. Малий В. (а саме так головний герой часом підписує листи до родини) – один із низки "не-таких" персонажів дитячої літератури, "не правильний" вовк, який не хоче коритися суспільним (або вовчим) нормам. Тож він вирушає у самостійну подорож, у тому числі, як зазвичай трапляється, ще й у метафоричні мандри у пошуках себе самого. Ми, читачі, бачимо його сліди.
Джеймс Крюс 
"Тім Талер, або Проданий сміх" 
  Нещодавно у видавництві "Час майстрів" перевидали найвідомішу книгу німецького дитячого письменника та лауреата медалі А.Дж. Крюса повість "Тім Талер, або Проданий сміх". Історія про Тіма Талера це історія, в якій легенда про Фауста переплелась із сюжетами романів Чарльза Діккенса  й доповнилася критикою споживацької культури та капіталізму загалом. Крім того, повість Джеймса Крюса має чимало спільного зі знайомими багатьом із вас народними казками про чортів, а його персонажі страшенно нагадують справжніх героїв сміливих щасливців, які, попри всю свою авантюрність, лишаються високоморальними героями, що не зраджують ні друзям, ні собі, вміють робити правильні життєві вибори й відрізняти справжнє від підробки.
Клайв Баркер "Викрадач вічності" 
Результат пошуку зображень за запитом "Клайв Баркер "Викрадач вічності""
  Причини втечі до дивовижного світу можуть бути у кожного свої. У десятирічного Гарві Свіка, головного героя бестселера Клайва Баркера "Викрадач вічності", — це звичайнісінька нудьга, якою наповнений ненависний йому останній місяць зими. Та одного дня у кімнаті Гарві з’являється містичний незнайомець у капелюсі, який обіцяє врятувати хлопчину з пазур "звіра на прізвисько Лютий". Не довго вагаючись Гарві вирушає з ним до фантастичного Дому, де кожен день життя сповнений свята. Чи пощастило Гарві з цим “порятунком” чи “ні”? Яку ціну він повинен буде заплатити за безкінечні розваги? Що за секрети приховують мешканці й таємничі власники Дому? Відповіді на ці запитання, з одного боку, лежать на поверхні, адже сюжет книги чимось нагадує одну з пригод Одіссея. З іншого боку, шукаючи їх, Гарві Свіка таки вдасться здивувати та заінтригувати читача і неабиякою сміливістю, і гострим розумом, і силою волі.
Клайв С. Льюїс "Хроніки Нарнії" 
Результат пошуку зображень за запитом "Клайв С. Льюїс "Хроніки Нарнії""
  Коли вже мова про епічні пригоди, складно не згадати Льюїсове семикнижжя. "Хронікам" часто дають наліпку універсальної дитячої класики, цілком задовольняючись цим статусом і не зазираючи вглиб метафоричних пригод доньок Єви та синів Адама. Звичайно, цими романами можна насолоджуватися як нарніанським "туди і звідти": мандрівками поміж світами та країнами, битвами за участю кентаврів та різноманітними казковими мотивами. Та як на мене основна принада "Хронік" полягає у тому, що згодом і після кількох перепрочитань починаєш замислюватися над геть іншим: філософським підґрунтям, наскрізністю біблійних мотивів, деякими шовіністично зображеними жінками та дівчатами і стереотипно кумедними чи лихими не-нарніанцями. Втім, сподіваюся, таке "викриття" Льюїса не посуне "Хроніки" зі списку найулюбленіших книжок, а скоріше просто спонукає замислитися, а чи такими вже простими та прозорими є деякі з найвідоміших пригодницьких історії.
Крессида Ковелл "Як приручити дракона"
Результат пошуку зображень за запитом "Крессида Ковелл "Як приручити дракона""
  Кажуть, що пригода не заслуговує на те, щоби її розповідали, якщо в ній немає жодного дракона. Так от пригоди Гиккуса та його дракона Беззубка, поза сумнівами, варті того, щоби їх не тільки розповідали, але й читали та перечитували. Головний герой повісті "Як приручити дракона", вікінг на ім’я Гиккус – один із "не-таких" персонажів світового дитліту, який є повною протилежністю до того грізного маскулінного образу, що його малює наша свідомість, коли ми чуємо слово "вікінг". Власне, саме своєю інакшістю та "несправністю" Гиккус і приваблює читачів, які, долаючи разом із миршавеньким вікінгом "тернистий шлях героя" зможуть не тільки досхочу насміятися, але й навчитися важливим життєвим урокам.