ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 24 березня 2018 р.

Перший візит до бібліотеки:
 готуємось разом
  Перший візит у храм книги є важливим кроком для кожного малюка, адже від цього буде залежати в подальшому любов до читання. Відвідуючи це місце, крихітка пробуджує жагу до знань, посилює пізнавальний інтерес і пошукову активність. Тому, перш ніж відправляти малюка до всемогутнього Google, пообіцяйте йому разом сходити в бібліотеку і пошукати все, що потрібно. Пропонуємо добірку порад, як продуктивніше та релаксивніше підготуватися до першого візиту до бібліотеки, провести свій післяобідній час разом.
  1. Плануйте заздалегідь. Підготуйте дитину до візиту у нову локацію, розкажіть усі можливі правила перебування в публічному місці. Озвучте причини, чому туди йдете, що там можна буде розгледіти, позичити, взяти додому. Проговоріть свої очікування щодо поведінки дитини:
  – ми повільно ходимо в бібліотеці;
  – ми стягуємо одну книжку з полиці для перегляду;
  – ми говоримо стишеним голосом;
  – ми слухаємо маму;
  – ми стоїмо поруч із мамою під час оформлення.
  Можливо, навіть спершу навідайтеся до будівлі бібліотеки, не заходячи всередину. Цих емоцій теж буде безкрай. Перевірте досконально час та дні роботи місцевої бібліотеки. Лише уявіть, як складно буде розраджувати малого читача перед закритими дверима.
  2. Вибір перших книг. Безпрограшним варіантом буде прочитати кілька книжок про бібліотеку, як-от "Книжковий клуб Кролика" Анні Сілвестро та Татьяни Маі-Висс, чи "Бібліотечний Лев" Мішель Кнудсен, чи "Хлопчик, якого виховували бібліотекарі" Карли Морріс та Бреда Сніда. Ви, як батьки, маєте своїх улюбленців серед авторів, спробуйте скласти список письменників, які зацікавлять вас і вашу дитину, або ж перелік видань одного окремого автора.
  Ви можете скористатися як порадою бібліотекарів-спеціалістів, так і дозволити дитяті самостійно обрати книжку, не зважаючи на формат – книжку-картонку, енциклопедію, графічне видання, аудіокнижку, чи товсту дорослу. Дозвольте цьому виборові відбутися. Слухайте і будьте пильні! Малих читачів також може зацікавити захоплена з дому спеціальна полотняна торбинка для бібліотечних книжок. На виході оформіть бібліотечну картку, ознайомтеся з правилами повернення та продовження користування книжками вдома.
  3. Поїжте заздалегідь. Більшість бібліотек мають сувору політику: у приміщенні не їсти та не пити. Поважайте їхнє бажання, завершіть обід або перекус перед тим, як увійти до бібліотеки. Це особливо важливо, якщо ви плануєте провести там тривалий час чи навіть увесь день.
  4. Не поспішайте та оточіть себе книжками. Пробуйте, намагайтеся, смакуйте часом, доторкайтеся до поверхонь (книжкових), приміряйте свої смаки… Дитя обов’язково знайде книжку для себе, якщо бачитиме у Вас приклад для наслідування! Витримайте час і терпіння, дозволивши йому/їй пізнавати кожну вітрину, іграшку, полицю, стілець, оточення, сповзати й підніматися сходами. Відвідуйте книгозбірню, маючи час про запас. Хтозна наскільки дитина зануриться у книжкове середовище. 
  5. Спеціальна полиця вдома. Вдома потурбуйтеся про спеціальне місце для зберігання бібліотечних книжок. Це може бути кошик у дитячій кімнаті або полиця у вітальні. Зручно буде зберігати ці видання окремо від інших, адже це пришвидшить їх пошуки, коли прийде час повертати. Якщо у вашій місцевій бібліотеці нема електронної бази, то напевне є бібліотечні кишені всередині книжки. Наголосіть малюкові, що ці картки не можна витягати (або ж подбайте самі, зберігаючи їх в надійному місці). Це також стосується і глянцевих поліетиленових обкладинок, що захищають видання при багаторазовому користуванні читачами. Нагадування про те, що їх не можна обдирати, збереже вас від штрафів.
 
   Джерело: ВСЛ