ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 15 червня 2018 р.

Як дитині 
полюбити книжки
 http://nashamama.com/uploads/images/default/jpg_92.jpg
  Нам змалечку кажуть, що читати важливо. Але пояснення щодо цієї міфічної важливості зводяться до: "Ну, бо треба. Так всі роблять. Подивись, он Галя, Таня, Вася читають, а ти ні, фу на тебе". В школі змушують читати, вдома. А хто ж справді читає? Де ті книги? Мама з татом занадто заклопотані, а вдома читає “з-під палки” лише дитина, і вона думає, що, певно, це такий дитячий жахливий обов’язок – читати. Тож, як довести протилежне? Як допомогти дитині ПОЛЮБИТИ книжки?
  Як допомогти дитині вибудувати звичку читати
  1. Створіть книжкову атмосферу, книжкову естетику. Облаштуйте красиві полички, додайте декору. Нехай книжечки лежать і на робочому столі, і на чайному столику, і в передпокої, і навіть на кухні. Але не перестарайтесь. Це не має бути схожим на книжковий фільм жахів.
  2. При виборі книжки зважайте на рівень підготовленості дитини. Звертайте увагу на об’єм інформації, шрифт, оформлення та теми. Дитині, яка щойно навчилась читати, навряд сподобаються "Тереодори з Васюківки" (об’єм великий, та й друкують зазвичай такі твори шрифтом, який зручніше буде сприймати вже 10-річній дитині тощо). Обирайте спочатку легкі твори, нехай дитина звикає до читання потроху.
  3. Читайте вголос дитині, читайте разом з дитиною. Це допоможе не лише звикнути до атмосфери читання, а й підтримувати, покращувати ваші стосунки.
  4. Запропонуйте дитині створити власну книгу, так вона буде спочатку сприймати читання як гру.
  5. Залучайте інші види мистецтва. Дивіться книжкові екранізації, слухайте музику, яка була написана на літературні твори, переглядайте ілюстрації та малюйте свої. Дайте можливість дитині полюбити книжкових персонажів та процес їх пізнання. Наприклад, нам відома родина, де читали "Дітей капітана Гранта" й малювали на сучасній карті маршрут персонажів. Грайтесь!
  6. Говоріть про книги, обговорюйте та краще – сперечайтесь (в здорових межах, звісно). Проводьте паралелі книжкових історій та персонажів з реальним життям: А як би ти зробив/зробила? Кого тобі нагадує Червона Королева?
  7. Не карайте читанням (звісно, карати взагалі не варто, але це до іншого питання).
  8. Слухайте аудіокниги, купуйте комікси, дивіться BookTube, ходіть до бібліотеки, врешті-решт.
  9. Одне із найголовніших правил, але воно здалось нам таким очевидним, що залишили його для цього пункту: ЧИТАЙТЕ. Тобто пам’ятайте, що діти наслідують, намагаються часто бути схожими на дорослих: "Ага, моя мама і мій тато читають, значить, щоб швидше вирости і стати таким_ою, як вони, я просто маю більше читати!"
  10. Сформуйте родинну звичку. Читати перед сном, наприклад. А можете у теплу пору ходити разом на книгопрогулянку, або ж влаштуйте книгопікнік.
Які книги можуть надихнути дитину на читання
  Ростислав Семків, літературознавець та літературний критик, у своїй книзі "Як читати класиків" сформував декілька книгосписків ("Завдання на 20 років: 200+ сильних книг), які тут назвемо "дорослими". Тому ми провели невеличке опитування книголюбів (багато з яких професійні книголюби, ну, тобто літературознавці, філологи, книгопрацівники) про те, які книги в дитинстві спонукали їх до читання, і…сформували наступний список. Отже:
  Астрід Ліндгрен "Пеппі Довгапанчоха", "Малий і Карлсон"
  Льюїс Керрол "Аліса в Країні чудес"
  Казки Ганса Крістіана Андерсена, Шарля Перро та Оскара Вайлда
  Джоан Роулінг "Гаррі Поттер"
  Лемоні Снікет "Лихо та й годі" (серія книг)

  Елеанор Портер "Поліанна"
  Александр Дюма "Три мушкетери", "Граф Монте-Крісто"

  Туве Янсон "Країна Мумі-тролів"
  Всеволод Нестайко "Одиниця з обманом", "В Країні Сонячних Зайчиків", "Тореадори з Васюківки"
  Сервантес "Дон Кіхот" (рекомендовано підібрати дитячу адаптацію)

  Вальтер Скотт "Айвенго"
  Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика", "Матильда"
  Томас Майн Рід "Вершник без голови"
  Пауль Маар "Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу"
  Люк Бессон "Артур і мініпути" (так, він не тільки фільми чудові знімає)
  Януш Пшимановський "Чотири танкісти і пес"

  Захопливого читання!
  Джерело: Друг Читача