ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 6 березня 2019 р.

Як не відбити у дитини 
бажання читати
http://povin.com.ua/wp-content/uploads/2019/01/2bd04ee23c3c97392147bb9f257ae31e.jpg
  У вік інтернету та гаджетів книгам стає важко "змагатися" за увагу дітей з іграми та мультфільмами. Але користь від читання важко переоцінити. Найголовніше – розвиток особистості та мислення. Літературні приклади нерідко стають прикладом для дитини: що є добре, а що є погано. Також варто відзначити грамотність. Вміння формулювати свою думку та висловлювати її є дуже важливим. Тобто, навчаючи дитину читати, ми відкриваємо для неї ще одне джерело інформації. Розвиваючи навички читання, ми пояснюємо як цим джерелом користуватися.
  Є декілька простих порад, які допоможуть у процесі навчання читанню. Образи повинні бути зрозумілі дитині, які вона може бачити навколо себе. Сам процес повинен стати великою грою, у якій кожна вивчена буква може бути окремим квестом. Дитину треба замотивувати. А краща мотивація – це інтерес. Гарним вибором будуть книги серії ТМ "АРТ", які допомагають дитині навчитися читати, починаючи від звуків і букв і закінчуючи – короткими текстами. Усе це доповнюється знайомими образами та ігровими моментами у текстах (серія книжок "Читання до школи" – "Звуки та букви", "Склади та слова", "Слова та речення", "Речення та тексти").
 
   Ось дитина навчилася читати, але як підтримати цю експансію? Варто читати разом з книголюбом-початківцем. Важливо, щоб теми та герої перегукувались з читачем. Описово запропонуйте дитині вибрати історію. Нехай дитина вибирає за своїми інтересами. Пропонуйте книги з простими картинками, які не будуть відволікати дитину, але заохочуватимуть до читання. Досить цікавою є рівнева система, де кожна книга адаптована під певні рівні читацького вміння. Це стосується мовних особливостей (діалектизми, синтаксис), літературних тощо. Увагу дітей можуть привернути як художні твори, так і пізнавальні книжки. Яскравим прикладом є книжки серії "Читальня", яка розділена на 3 рівні складності тексту: І рівень; – для тих, хто щойно навчився читати, ІІ рівень – для тих, хто вже зробив перший і тепер набуває читацького досвіду, ІІІ рівень – для тих, хто вже готується стати читачем невеликих дитячих повістей.
   Прикладом порівневих пізнавальних книг є серія "Перше non-fiction читання". В них є унікальні кольорові фотографії, малюнки й пояснення до них, які не лише допомагають практикуватися малюкам у читанні, а й розвивають кругозір. Після завершення читання задайте прості запитання, обговоріть прочитане разом, щоб залучити дитину до читання.
Важливо обирати книги, які відповідають рівню читацьких навичок дитини. Книги мають бути зрозумілі і цікаві та головний секрет – їх обов’язково потрібно обговорювати після читання. 
  Джерело: Lovelylife