ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 28 серпня 2019 р.

Як фотографувати книжки
Результат пошуку зображень за запитом "фотоапарат книга" 
  Купили хітову книжку з гарною обкладинкою і хотіли б розповісти про неї світу? Що ж, прийшов час обговорити прості секрети того, як можна отримати ідеальну фотографію книжки своєї мрії. Сподіваємося, поради Yakaboo вам у цьому допоможуть.
Нехай буде світло!  
  1. Перевірте, щоб обкладинка не відсвічувала колір – біла пляма зі світла на фото виглядає жахливо, бо через неї не видно частину обкладинки. Тому якщо книжка має гладку обкладинку, не знімайте її на відкритих сонячних променях чи прямо під лампою.  
  2. Найкраще знімати – за натурального світла: на вулиці, недалеко від вікна або ж і просто – вранці, коли у кімнаті найяскравіше. Як правило, штучне світло – не настільки якісно освітлює все поле фотографії, тому якщо центр фото з книгою буде яскравим, але сам фон залишатиметься неосвітленим, знімок може вийти невдалим.
  3. Щоб не зробити фото занадто темним чи світлим, підлаштуйте ISO. Ці налаштування можна змінювати навіть в камерах доволі простих телефонів. Зазвичай налаштування цього параметру світлочутливості вимірюється в таких показниках як 100, 200, 400, 800. Чим менше число ISO, тим знімок темніший і менш "зернистий", тож у темному приміщенні можна спробувати поставити ISO 400, але тоді на зображенні через певну висвітленість буде легкий "шум". 
  4. Якщо є проблеми з освітленням і ви все одно плануєте редагувати фото після знімка, то краще все ж його затемнити, аніж пересвітлити. Засвітлені ділянки значно важче відновити – вони можуть так і залишитися на фото діркою чи білою плямою; а ось темні знімки все ж зберігають елементи зображення, і потім легше відрегулювати правильний показник експозиції, тіней тощо.   
Збережіть форму і чіткість 
  1. Найкраще знімати книжку, тримаючи камеру паралельно до неї і не під гострим кутом. Книжки – особливо це стосується книг із м’якою обкладинкою – можуть здаватися на фото нерівними і з розтягнутими краями, якщо знімати їх із невдалого ракурсу, тому надійніше завжди все ж обрати анфас. Для натхнення нагугліть стиль Flat Lay – знята згори фотографія розкиданих на пласкій поверхні речей. 
  2. Не тримайте книжку занадто близько до камери, інакше ризикуєте втратити фокус. Також на фото залишайте по краях книжки бодай якийсь простір, стежте, щоб не обрізати сильно її краї. Так ваш кадр буде більш "легким" і неперевантаженим. 
Не книжками єдиними
   1. До фото книг дуже пасує гарна канцелярія, закладинки, свічки, листочки (і справжнє листя) тощо.  
  2. Сам фон, на якому ви знімаєте книгу, не має бути перевантаженим, містити забагато кольорів чи складний візерунок, інакше книжка на ньому загубиться.
  3. Заздалегідь продумайте, як розташувати інші елементи в кадрі, щоб книга все ж була центральною, а решта речей – просто її обрамляли. Можливо, не вставляйте допоміжні предмети повністю в зображення, залиште їх по краях, якщо вони дуже громіздкі і великі.
  4. Невимушені фото – так ніби все так красиво і було розставлене на столику у кав’ярні або на робочому столі – теж можуть виглядати цікаво. Чашка кави, блокнот із ручкою, телефон, годинник – ці предмети часто пасують до гарного знімку. 
Для натхнення 
  Звісно ж, що вище ми вказали лише рекомендації, а для справжньої творчості у вас немає бути меж. Експериментуйте – і надихайтеся.