ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 31 серпня 2019 р.

Як читати абетку і вивчати 
літери з малюками
 
  Абетка – одна з перших книжок, яку батьки прагнуть придбати для своїх дітей. Це саме та книга, яка яскраво ілюструє етнічну приналежність, патріотизм і народне виховання. Мова – джерело духовного натхнення народу, а її вивчення починається з колискових пісень, співанок, алфавіту. Для того, щоб дитині було цікаво вивчати літери, підберіть для неї різні абетки.  
  ВСЛ
Надія Репета 
"Абетка ремесел і професій" 
https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/i/m/img178_11.jpg
  Цікава книга, яка допоможе навчити ваших дітей не лише буквам, а й розширить їхнє уявлення про професії. На кожну літеру алфавіту вигадана і пояснена професія, а також представлені такі ілюстрації, які допоможуть створити асоціації саме з певною буквою: за її візуальною, фонетичною та асоціативною схожістю. Невеликі вірші з вдалим римуванням легко запам'ятати дошкільнику, а потім пригадати і літеру і професію, що з нею пов'язана.
Оксана Кротюк 
"Абетка" 
 https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/i/m/img200_48.jpg
  Цю "Абетку" просто не можливо випустити з рук! Навіть якщо малий розумник чи розумниця не розуміє літер, вони точно знають, що співати вміють усі, от хоч би і єноти. Що слон має великі вуха, за якими може заховатися багато чого цікавого. Приміром, букви. Великі й кольорові. А вже що таке ці букви, навіщо вони потрібні, в якому порядку розміщені, і які з них починаються веселі й красиві слова все це легко зможуть пояснити їм батьки. Кумедні ілюстрації й дотепні віршики перетворять навчання на чудову гру, допоможуть діткам швидко запам'ятати алфавіт, призвичаять до книг і заохотять до самостійного читання.
Мар'яна Савка 
"Родинна абетка"
https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/i/m/img295_102.jpg 
  "Родинна абетка" це дуже тепла й світла родинна книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства, і про щастя просто бути.
  Важливо пам'ятати, що не лише вибір книги впливає на освіченість вашої дитини, а і вміння користуватися нею та володіння методикою навчання грамоти. Тому для того, щоб не зашкодити, а допомогти малюку у вивченні літер треба керуватися такими правилами:
  1. Називати звуки, а не букви. Це означає, що на букву "н" (ен) ви говорите назву звуку, що він позначає [н]. Це важливо, адже під час зливання букв у слова ми вимовляємо звуки «баба» ми читаємо не "бе-а-бе-а", а "б-а-б-а".
  2. Не вивчати самостійно ті звуки, які дитина вимовляє неправильно. Мовлення опирається на фонематичний слух (здатність чути і відрізняти на слух звуки мовлення), тому неправильна вимова, може заплутати дитину. Наприклад, звук [с] у дитини позначає звуки [с] і [ ш]. Спочатку зверніться до логопеда. Після постановки і автоматизації звуків у мовленні можна продовжувати заняття.
  3. Грайте в гру "Впіймай звук". Поясніть дитині, що ви будете називати окремі звуки, а коли дитина почує звук, що ви загадали, то має плескати в долоні. Наприклад, звук [а], ви називаєте звуки [п], [м], [и],[а] – дитина плескає. Саме така вправа допоможе виділяти звуки із слів надалі, проте практикувати такі ігри варто після 4-х років. Одразу дитині буде складно, але з допомогою батьків навичка швидко сформується.
  4. Не починати вивчення букв раніше 3-х років. Провідним видом діяльності в дитини є гра, тому засвоєння академічних навиків не має витісняти природну гру дитини: сюжетні ігри, ігри з м'ячем, різні активності, творчість, музика, малювання. Саме ігрова діяльність сприяє розвитку мозку на цьому етапі. Дитина має бути зацікавлена у вивченні літер.
  5. Залучайте до вивчення букв зорові образи. Грайте в гру "Що нагадує буква?". В межах цієї гри можна вивчати і геометричні фігури, і промальовувати елементи букв. Це попередить оптичні порушення (наприклад, дзеркальне письмо).
  6. Вивчені букви об'єднайте в склади. Отримуючи результати роботи, дитина буде краще вмотивованою до навчання. Якщо дитина бачить кінцеву мету – вміння читати і незалежність в читанні як процесі, то вона захоплено вивчатиме літери.
  7. Не примушуйте дитину читати! Якщо зараз ваш малюк не зацікавлений в читанні, то це не означає, що він буде неосвіченим. Дайте можливість дитині зацікавитись книжкою, коли її читаєте ви або коли читаєте дитині. Проте на все свій час. Якщо ви не відчуваєте в собі сили систематично навчати дитину грамоті, то краще довірити цю справу педагогам. 
  Обравши різні за наповненням абетки та дотримуючись всіх вищезазначених порад, ви допоможете своїй дитині розібратися з різноманітністю літер алфавіту. Грайте, вивчайте літери і читайте – це сприятиме різносторонньому розвитку вашої дитини.