ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділя, 10 жовтня 2021 р.

Буктрейлер: розкажи про
 книгу по-новому!
  Буктрейлери – це відеоролики з презентацією книги. Хто та навіщо їх робить та чи впливають вони на вибір читача? Буктрейлери допомагають зрозуміти, про що книга. Вони стисло розповідають сюжет і занурюють в атмосферу твору, проте не розкривають інтригу, аби цікаво було читати.
  Щоб зробити книгу популярною, у ХХІ столітті встановити звичайний білборд замало. В еру смартфонів, коли від екрана улюбленого ґаджета за комір не відтягнеш і поважного дядечка, і затятого двієчника, розважливий видавець неодмінно подбає про якісний буктрейлер.  
  Скільки зусиль треба вкласти, щоб зробити якісний книжковий трейлер? Хто цим займається? А головне хто дивиться? Бо зробити таку роботу задля трьох переглядів на ютубі така собі перспектива. Та й буктрейлери в Україні річ нова, незнайома. 
  З 328 респондентів більш ніж половина не звертає увагу на буктрейлери, а 89 опитаних взагалі чують це слово вперше. Ті ж читачі, які переглядають ролики, погоджуються, що це приємний бонус, та аж ніяк не визначальний фактор візьмуть цю книгу з полиці чи ні. 
 Якісний буктрейлер триває не більше 3-х хвилин. Він може передавати емоції, асоціації до подій в книзі, але ніколи не відкриє її таємницю хіба ж цікаво читати, коли всі карти розкрито? Буктрейлери допомагають знаходити нових читачів. Не хочеш возитися з численними анотаціями в бібліотеці? Рекламні відеоролики ось що Тобі потрібно! А найприємніше те, що для їх перегляду не треба навіть виходити з дому. Увімкнув комп’ютер і обирай книгу на свій смак та гаманець.
  Буктрейлер до "Зграї" Анастасії Нікуліної:
  Конкурси буктрейлерів це гарна практика залучення підлітків до читання. Ба більше, до аналізу й власної інтерпретації книги. Чудова можливість відійти від "що хотів сказати автор" до "що я сам/сама побачила в цій книзі". 
  А ще нові технології активно освоюються українськими бібліотекарями, за що їм честь і шана. Зазвичай це короткі виклади книги, іноді з нарізкою зі стокових відео чи картинок з мережі. 
  Так само долучаються книгарні, видавці і, звісно, письменники. Дуже зручно на початку презентації показати яскраве й стильне відео, це одразу налаштовує аудиторію на потрібну хвилю. Наприклад, у "Тенетах війни" Павла Дерев’янка ми одразу готові до похмурої атмосфери, характерників, перевертнів та інших атрибутів темного фентезі.
  Тішить, що дедалі більше письменників вкладаються у якісні трейлери своїх робіт. Так, зазвичай вкладаються з власної кишені, але воно того варте. Для авторів це велика втіха бачити, як їхні герої оживають. До того ж це можливість спродюсувати власний маленький фільм, де все естетично, гарно й по-чесному. 
  Гарний приклад відеопрезентація детективу "Порцеляновий погляд" Дмитра Безверхого. Усього тридцять секунд, а як атмосферно! Власне, як і має бути у ретро-детективі.
   Дивіться буктрейлер на повість-казку українського письменника Юрія Винничука "Місце для дракона". Можливо, вам захочеться прочитати цю книгу або подарувати комусь із друзів.
 Зазвичай буктрейлери завантажують на популярні відеохостинги (як от YouTube), де вони швидко розповсюджуються в Мережі. Якщо раніше трейлер до книги був схожим на музичний кліп або просту анімацію, нині видавничі буктрейлери швидше нагадують відеоанонси фільмів. Саме виходу кінострічки очікували глядачі, переглянувши буктрейлер до книги Джаклін Вілсон "Лілі сама собою". Більше мільйона переглядів зробили книгу лідером продажів у Великобританії.
 За способом візуальної демонстрації тексту буктрейлери бувають:
 1. Ігровими. Приміром, короткий фільм про книгу. Ігрові буктрейлери часто знімають на класичні твори і на основі існуючого фільму, використовуючи найцікавіші кадри та музику.
Буктрейлер на книгу Галини Вдовиченко "Ліга непарних шкарпеток". 
  2. Неігровими. Це набір слайдів з книжковими розворотами, цитатами, світлинами, малюнками та ілюстраціями. Неігровий буктрейлер може створити навіть початківець. Головне старання, правильні ілюстрації та відповідна музика. Буктрейлер на книгу "Зачарована Десна" Олександра Довженка.
 3. Анімаційними. Створення мультфільму про книгу. Буктрейлер до казки "Попелюшка".
  Буктрейлери точно не зайві. Невеликий попит на них можна пояснити тим, що їх зараз лише одиниці. І з часом читачі очікуватимуть на буктрейлери так само, як і на анонси новинок улюблених авторів.
  Джерело: Вікенд