ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 27 вересня 2022 р.

5 цікавинок про парфумерну справу з 
книги "Парфумерний щоденник Зої"
 
 Робота над парфумами – це справжнє мистецтво! І головна героїня книги "Парфумерний щоденник Зої" авторства Олександри Орловою з ілюстраціями Андріани Чуніс вперто планує його опанувати, адже природа наділила її надзвичайно чутливим носом. Дівчинка заводить свій щоденник, куди занотовує цікавинки зі світу парфумів: про відомих парфумерів, історії створення популярних ароматів та багато секретів з парфумерного життя. Запрошуємо і вас зазирнути за лаштунки цієї ароматної галузі та дізнатись кілька цікавих фактів.
 ВСЛ 
*** 
 Є така професія "ніс"! Вигадали її французи, та й так і назвали le nez. Це майстер-парфумер на виробництві або просто від природи обдарована людина, ніс якої розрізняє тисячі ароматів! Робоче місце парфумера називається "Парфумерний оргaн". Це професійний стіл "носа", оздоблений поличками, на яких сотні флакончиків з ефірними оліями розташовані за відповідними тональностями. Парфумер безпомильно знає, де стоїть кожний флакон, як музикант знає кожну клавішу на оргaні.  
*** 
 Кожен аромат складається з певних компонентів, які по-різному проявляються після нанесення. Верхівка піраміди початкова нота, яка відчувається найпершою й швидко розсіюється. Середина піраміди "нота серця", той аромат, який розкривається поступово і може триматися годинами. За це його і вподобують. Основа піраміди базова нота, вона відчувається не одразу, але "тримається" кілька годин після нанесення парфумів. Базові ноти формують так званий "шлейф", коли аромат наче пішов, але його ще можна вхопити за хвостик! 
*** 
 Французький парфумер і нащадок одного з найстаріших парфумерних будинків Жак Ґерлен розробив низку ароматів, надихаючись різними витворами мистецтва. Так розкіш індійського палацу Тадж Магал, що був присвятою коханій жінці імператора Шах-Джахана, надихнула Ґерлена на створення парфумів "Shalimar". Під враженням від опери італійського композитора Джакомо Пуччіні "Турандот" парфумер створив аромат "Liu", а роман Антуана де Сент-Екзюпері "Нічний політ" надихнув його на однойменний парфумерний витвір "Vol de Nuit". 
***
  Коли американська парфумерка Есте Лаудер запропонувала свої парфуми відомому універмагу "Ґалері Лафаєт" у Парижі, їй одразу відмовили, оскільки адміністрація найвідомішого магазину Франції не цікавилась американською продукцією. "Дарма!" вирішила Есте Лаудер, зайшла у парфумерний відділ і немов випадково розбила посеред нього пляшечку своїх парфумів "Youth Dew" ("Молода роса"). За кілька хвилин приміщенням розвіявся приємний аромат, а покупчині запитували, що це за чудові парфуми і де їх можна придбати. Так "Youth Dew" Есте Лаудер стали першими американськими парфумами, що продавалися в центрі Парижа. 
***
  Аромат старих книжок, або як його ще називають "бібліотечний запах", настільки впізнаваний, але водночас загадковий та унікальний, що його вивчають науковці в університетах і дослідницьких лабораторіях. Те, що ми сприймаємо як аромат старих книжок, є наслідком руйнування целюлози у паперових сторінках. У ньому виділяють ноти мигдалю, ванілі, зелені, квіткового і навіть рибного запаху. У книжках, надрукованих раніше XIX ст., присутній яскравий запах житнього хліба, оскільки склад паперу тоді відрізнявся від пізнішого. Звісно, багато кому спадало на думку відтворити аромат старих книжок у парфумах. Найвідоміші з них парфуми американського "носа" Крістофера Бросіуса "In The Library" ("У бібліотеці") з духмяними нотами, що нагадують запах шкіри, пилу, паперу і чорнила. У них він закоркував враження, яке на нього справило старе видання улюбленої книжки. Припускають, що це був роман британського письменника Комптона Макензі.