ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 2 травня 2023 р.

 Як бути уважним читачем?
5 книг, які допоможуть відволіктися під час війни — Терен 
 Читати легко, а ось читати вдумливо та уважно ще варто повчитися. Сайт Сенс пропонує кілька практичних порад, які допоможуть читачам стати уважнішими.
 Відповідь на питання, чому ми читаємо неуважно, досить проста та банальна
ми відволікаємося. Наш мозок дуже швидко звикає до простої форми відеоконтенту, або інколи навіть до 15 секундних тік-ток роликів, тож уміння концентруватися значно впало, а у когось й зовсім атрофувалося.
 На жаль, нам не допомагають і особливості людської памʼяті: усі ми маємо властивість забувати
почитати книжку і за кілька місяців навіть не згадати, про що вона, що ми винесли для себе, забути послідовність подій, персонажів.
Концентрація сила
 Попрацюйте над своєю звичкою концентруватися під час читання: ставте челенджі читайте без перерви 10 хв, а потім поступово збільшуйте час, прямуючи до бажаного результату. Якщо оповіщення на телефоні ваш головний тригер ставте його в режим "без звуку" або взагалі відкладайте якомога далі. Поставте собі мету: читати по-трішки, але регулярно.
Чотири кроки до того, щоб стати уважним читачем:
 1. Нотуйте. Оберіть для себе зручний спосіб записувати важливі цитати або думки з книги. Це можуть бути нотатки в телефоні або фізичний конспект з візуалізацією у вигляді схем і малюнків.
 2. Фіксуйте. Разом зі способом нотування, знайдіть зручну індивідуальну варіацію засвоєння прочитаного. Книжка стає у пригоді, не після прочитання, а після її розуміння, застосування, винесення з неї важливих думок. Універсальних порад для аналізу немає, проте ось корисні:
 визначіть, про що книжка (її тему);
 подумайте, які проблеми порушено (не просто перерахуйте, а спробуйте прописати, виписавши ті, які перегукуються з вашими життєвим досвідом, або які є дуже складними для розуміння);
 – складіть портрет героїв, аналізуючи їхні поведінку та вчинки (часом розвиток персонажа впродовж твору вражає);
 – поміркуйте над власною мотивацією: чому я читаю цю книжку, чим вона надихає мене;
 – оцініть книжку (наприклад, від 1 до 5, за такими критеріями: тема, сюжет, персонажі, мова, стиль, легкість читання, дизайн книжки);
 – поміркуйте, кому б порадили б цей текст і чому;
 – спробуйте написати свій відгук (на 5-7 речень).
 3. Прорефлексуйте. Це варто робити і під час читання, і після закінчення. Наприклад, за такою схемою:
 – розуміння (сформулюйте основні думки-тези про текст);
 – аналіз (розбийте події на елементи, зобразіть їх схемою);
 – синтез (поміркуйте про те, як розвивалися долі героїв, приміряйте їхні життєві ситуації на себе);
оцінка (оцініть значення та цінність тверджень з книжки, чи вони можуть влипнути на вас і по-іншому подивитися на світ). 
 4. Проговоріть. Ви, мабуть, чули про таку схему: прочитати + розказати комусь = запамʼятати інформацію краще. Так от, своїми враженнями та роздумами від прочитаного краще ділитися з кимось. Це ключ не тільки до суперзасвоєння, а й до відкриття дверей з купою нових висновків, до яких ви прийдете в ході розмови.