ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 25 травня 2023 р.

 Розважаємо дитину в дорозі
Як дитині полюбити книжки - Література. Сучасна українська література.  Всеохопний літературний портал
 Для кожної дитини поїздка – невеликий виклик, як і для її батьків, адже далеко не всі малюки готові сидіти тривалий час на одному місці та чекати кінцевої зупинки. Підбираючи, чим би зайняти дитину, батьки вдаються до смартфонів із планшетами, іграшок, музики та просто суворого "напуття", що треба почекати. А може є можливість захопити надовго, причому з найбільшою користю? Найкращим, найкориснішим і не менш сучасним варіантом вважається дитяча література, розглянемо наскільки вона дієва та як її вибрати.
Переваги читання книжок
 Книжка – те, що рекомендується багатьма, аби зайняти дітей у дорозі. При цьому читання має кілька переваг порівняно з іншими розважальними речами:
 1. Захоплення на довгий час – доведено, що на відміну, наприклад, від фільмів чи музики, книжки здатні захопити надовго, причому витрачений час при цьому практично не відчувається. Наприклад, детективна історія "36,6 котів" затягне в цікаве розслідування.
 2. Поліпшення уяви з творчістю – так уявляючи сюжет незвичайної філософсько-фантастичної книги "Запах думки" дитина буде візуалізувати описувані події, занурюватися в роздуми.
 3. Заспокоєння й розслаблення – багато хто погано переносить поїздки, тож сюжет, який розслабить у творі "7 звичок щасливих дітей" або яскраві ілюстрації в «Тварини з наліпками» допоможуть позбутися стресу.
 4. Розвага – опис захопливих світів і подій у "Кеплер 62" стануть справжньою розвагою.
 5. Розвиток мови – будь-яке читання саме по собі покращує словниковий запас, знайомить з новими словами, але є твори, які з цим найбільше впораються: книжки для дітей 3-4 років, як-от "Мій дім" чи "Крок за кроком".
Як вибрати книжку в дорогу?
 Звичайно, кожна дитина унікальна, тому немає точної інструкції, яка б могла універсально підійти до кожного, проте загальні поради напевно допоможуть підібрати потрібний твір:
 1. Насамперед книжка має відповідати віку, рівню читання та розвитку малюка.
 2. Не шукайте складних і розумних сюжетів – дитину потрібно зайняти, а не в неї викликати нудьгу.
 3. Дозвольте дитині самій вибрати для себе чтиво в домашній бібліотеці або книжковому магазині.
 4. Врахуйте інтереси, дитяча література багатогранна, тому не складно буде знайти ту тему, яка найбільше зацікавить.
 5. Різноманітність жанрів – не обмежуйтеся одним твором, особливо якщо попереду далека дорога. Запропонуйте різні історії, пригоди, казки, фантастику, детективи.
 6. Зверніть увагу на формат книги – для дороги вона має бути ще й практичною. Для цього звертайте увагу на вагу, розмір, якість обкладинки, щоб вона займала мало місця, не швидко втратила зовнішній вигляд.
 7. Керуйтеся відгуками – рейтинги, огляди, рекомендації, описи та рецензії допоможуть зробити правильний вибір.
 Як видно, книжки для заняття дітей у дорозі – гарне рішення. Обираючи головне зважати на інтереси, вік, формат поїздки, зміст та загальні рекомендації. Правильно підібраний твір – запорука легкої подорожі для дитини та її батьків.