ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 7 червня 2023 р.

 Книги, які допоможуть вдосконалити українську мову
Українська мова: мелодійна, багата, розмаїта 
 Як зробити свою мову вишуканою і милозвучною? Які секрети приховує українська фонетика? Як вдосконалити вимову? Як мови впливають одна на одну? Пропонуємо добірку чудових книг для тих, хто бажає покращити свою українську!
Олександр Авраменко 
"100 експрес-уроків української" 
 
 У виданні у простій формі розповідається про неточності, які зустрічаються в побутовому і офіційному спілкуванні українською мовою. Кожна помилка коротко пояснюється й ілюструється кумедними картинками, які знімають офіціоз і полегшують засвоєння матеріалу. Оскільки матеріал подається в ігровій формі, посібник підійде і дорослим, і дітям. Цей кишеньковий посібник допоможе вам більш упевнено й грамотно говорити українською. 
 Ольга Дубчак 
"Чути українською, "Бачити українською"
  
 Чи знаєте ви, що голосних в українській мові приблизно в 5 разів менше, ніж приголосних? Книжка "Чути українською" присвячена правилам української мови. Завдання книжки пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, а ще чому наша абетка майже досконала. І, звісно, переконати вас, що українська мова це надзвичайно цікаво, легко і місцями навіть корисно.
 Книжку "Бачити українською" присвячено найголовнішій одиниці мови
слову. Саме воно дає нам змогу порозумітися (і посваритися), передати важливу (і неважливу) інформацію, висловити почуття (і навіть просто подумати про них). А загалом саме зі слова почалося буквально все. А що "все"? спитаєте ви. Щонайменше ця книжка, а щонайбільше людська свідомість. І це не жарт, бо жартів у книжках про мову не буває.
 Тарас Береза "Гарна мова одним словом", 
"Слова, що нас збагачують" 
 "Гарна мова – одним словом" – словник вишуканої української мови – данина великій мовній спадщині, яку у різні часи з нами щедро розділяли майстри художнього пера. Автор опрацював кращі твори української та світової літератури, вибрані уривки з яких слугують докладними ілюстраціями до цього видання. Понад 1500 словникових одиниць дозволяють користувачам поглибити знання рідної мови, збагатити активний словниковий запас, розмовляти і писати українською мовою якнайвишуканіше.
 "Слова, що нас збагачують" – словник, наповнений призабутими, несправедливо "викорененими" з народної свідомості, словами. Автор надихається прикладами з української літератури й перекладів, щоб відкрити читачу розмаїття словотвору рідної мови, її велич і неочевидні сенси.

Анастасія Левкова "Спільна мова. 
Як народжуються і живуть слова"
 
 Ця книжка весела й невимушена розмова про інструменти, якими послуговуємося щодня про слова. Знаєте, що таке парадичка, бергонья чи оздобня? Якими словами найкраще показати свою приязнь, а якими можна ранити; що недоречно вживати в офіційній розмові та чим різниться мова різних регіонів, у книжці зібрані чимало мовних відкриттів та порад.
 Як би важко не було переходити на українську
це того варте. Адже рідна мова варта любові, пам’яті, часу і зусиль. Говорімо, плекаймо, перемагаймо!