ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Добірка книг про 
ментальне здоров’я
 Всеукраїнська програма ментального здоров'я - Освітній портал Трускавецької  територіальної громади 
 Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я. Ментальне здоров'я  це безцінний ресурс, який  впливає на кожен аспект нашого життя: побут вдома, стосунки на роботі, спілкування з друзями та рідними. Але наше життя зараз  це складні перегони від повітряних тривог до перегляду стрічки новин, від звичайних буденних стресів до викликів, на які ми не можемо вплинути.
  У нашій добірці ви знайдете книги, які допоможуть зрозуміти різноманітні аспекти психіки та навчитися піклуватися про власне ментальне здоров'я, повернути гармонію та спокій в життя, відновити сили та продовжити рухатися вперед навіть тоді, коли довкола вирує буря.
Таня Пітерсон "101 спосіб впоратися 
з тривогами, страхами й панічними атаками"
 
 "101 спосіб впоратися з тривогами, страхами й панічними атаками"  це план дій, який дає практичні інструменти, необхідні для того, щоб звільнитися від складних емоцій. Ця книжка вміщує 101 вправу, яка допоможе вам відновити контроль над власним життям і почати дихати вільно. Тривога на роботі, безсоння чи проблеми у стосунках? У цій книжці є й про це. Припиніть боротися з тривогою самообманом  користуйтеся ефективними методами. 
 Володимир Станчишин 
"Емоційні гойдалки війни"
 
 Будь-яка емоційна реакція є нормальною відповіддю на ненормальні обставини війни. Ми маємо право відчувати лють, маємо право хотіти помсти, ми можемо вмикати чорно-біле мислення і не відчувати при цьому провини. Ми можемо сумувати, ми можемо плакати стільки, скільки потрібно. Це книжка про емоції цивільних людей у тилу: про тих, хто залишився в Україні, й тих, які були змушені покинути свої домівки, всіх, хто волонтерить, донатить і чекає рідних з фронту, всіх, хто кожен свій день починає з новин та прокидається від сповіщень про повітряну тривогу. Ми не обирали жити в час історичних змін, але війна це те, від чого не можна абстрагуватися, тому наше завдання наразі  навчитися справлятися на своєму особистісному рівні, жити, аби перемогти в цій війні.
Еш Амбірдж "Синдром самозванця. 
Як прожити неймовірне життя, 
на яке ви заслуговуєте" 
 
 Синдром самозванця переслідує чи не кожного з нас. Всі ми іноді відчуваємо, як наша кар'єра зупинилася в одному місці, а думки про підвищення чи звільнення викликають тривогу і невпевненість. Та Еш Амбірдж переконує, що ви ще можете запалювати. У своїй книжці вона виклала сміливі, іноді навіть зухвалі поради й інструкції, які допоможуть вам позбутися синдрому самозванця і повірити у власні сили. Разом із нею ви навчитеся сміливо довіряти своїм ідеям, дізнаєтеся, що є вашою справжньою пристрастю та зрозумієте, чому навколо так багато втомлених людей, які посміхаються лише на світлинах в інстаграмі.
 Марк Менсон "Витончене 
мистецтво забивати на все. 
Нестандартний підхід до проблем"
 Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем фото 
 Ми живемо в культурі, зацикленій на занадто оптимістичних очікуваннях. Із самого дитинства нам нав’язують нереалістичні ідеали, яких ми прагнемо досягти попри все: лише найвищі оцінки, досконала зовнішність, надсучасні ґаджети, найкрутіша робота, тільки екзотичні подорожі й не менш яскраві світлини в соцмережах. Постійно женучись за успіхом і щастям, ми намагаємося уникати будь-якого негативу. Однак негативний досвід, як переконує Марк Менсон, надзвичайно цінний: він звільняє нас від міражу щастя. 
 Нік Трентон "Зберігайте спокій. 
23 техніки життя без стресу"
 Зберігайте спокій, Нік Трентон 
 Якщо маєш нав’язливі думки й тебе щодня переслідують тривожні стани, але ще не готовий звернутися до спеціаліста, то можна почати з цієї книги. Автор докладно розповідає про психологічні розлади та їхній фізичний прояв: пришвидшене серцебиття, пітніння рук, тремтіння в колінах. Нік Трентон загалом у цій книзі ніби досліджує феномен тривожності: як вона впливає на життя людини та як її попередити. Почніть життя без негативного стереотипного мислення, щоденного стресу й безсонних ночей, оповитих похмурими думками. Дослухайтеся до порад, що допоможуть переналаштуватися, контролювати думки й змінити психічні звички. Досягайте більшого, почувайтеся краще й живіть щасливо та безтурботно.
 Ґреґорі Лопес, Массімо Пільюччі
 "Нові стоїки. 52 уроки для наповненого життя" 
 
 Книжка про філософію стоїцизму — вчення, яке сьогодні набуває все більше популярності. Античні стоїки уміли те, що багатьом із нас сьогодні не під силу  жити у гармонії із собою, підтримувати баланс в житті між матеріальним та духовним, не турбуватися через те, що неможливо змінити. Та, врешті, всі вони були по-справжньому щасливими і насолоджувалися життям. У сучасному світі люди весь час кудись поспішають, живуть у постійному стресі та під тиском дедлайнів. Ця книжка  справжній практичний посібник зі змін свого життя на краще, розрахований на цілий рік (52 тижні). Вона не просто пояснює принципи стоїцизму, а ще й дає конкретні вправи, які допоможуть звільнитися від тягаря психологічної напруги, усвідомити внутрішню силу та почати насолоджуватися моментом. Це книжка створена не для читання, а для дій.