ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 31 березня 2016 р.

10 простих порад для тих, 
хто любить читати
  Читання – процес захопливий та багатогранний: це ніби як мандрівка у часі та просторі із різними героями та обставинами (якщо йдеться про художню літературу), або як подорож дорогами успіху та невдач (якщо візьмемо до рук бізнес-книгу). Втім, не всі “мандрівники”-читачі дотримуються елементарних правил, котрі здатні зробити читання максимально ефективним та корисним не лише для душі, але й для розуму та набуття життєвого досвіду. Ось невеличкі поради для усіх книголюбів:
  1. Не варто читати більше 2 книжок одночасно, а також змішувати разом літературу античності, бізнес-літературу та “нову прозу”.
  2. Краще занотовувати усі моменти, які вразили найбільше в книгах, адже людська пам’ять – не дуже надійна і в майбутньому важко згадати усе прочитане в минулому.
  3. Не варто відволікатися під час читання. Читання літератури – це час, присвячений самому собі, а не своєму смартфону, телевізору чи 10 справам, які до цього моменту “терпіли” і ще “потерплять”, поки ви півгодини почитаєте.
  4. Не потрібно боятися кидати нецікаві книги. Життя взагалі часто підкидає “розкручених” авторів чи книжки, про які “всі говорять”. Якщо не лежить душа до певної книги, то краще почитати щось із класики, яка не старішає з часом.

  5. Краще обговорити прочитане з іншими, оскільки практично завжди можна відшукати когось із спільними інтересами та досвідом прочитання цієї ж книжки. Обговорення часто допомагає помітити ті деталі, на які ви спершу й уваги не звернули.
  6. Доцільно застосовувати ідеї з прочитаного на практиці. Загалом ця порада радше стосується бізнес-літератури, в якій часом трапляються доволі цікаві ідеї щодо створення нових проектів та бізнесів, в яких ще поки немає конкурентів.
  7. Раціонально створити корпоративну бібліотеку, оскільки спільна поличка з книгами у колективі стане не лише першою “цеглинкою” у створенні “бази знань”, але й іще одним джерелом спільних інтересів та цікавих розмов між вами та вашими колегами.
  8. Варто спробувати буккросинг як джерело нових знайомств. Оскільки це хороший спосіб не лише відкрити для себе нових авторів та нові книги, але й отримати несподівані цікаві знайомства.
  9. Варто читати різноманітну літературу, оскільки так збагачується словниковий запас та створюється підґрунтя для всестороннього розвитку та освіти.

  10. Доцільно читати твори зарубіжних письменників в оригіналі, оскільки так можна опанувати англійську мову, німецьку, познайомитися із польською та іспанською, долучитися до літературних скарбів Франції – саме цими мовами написано чимало шедеврів світової класики та сучасної прози.
   Але, в будь-якому випадку, варто читати: книжка тренує мозок та виховує особистість.